Not Just Library by J.C. Architecture

Not just a library, not just a 83-year-old bathhouse monument, not just a cultural venue

Project Specs

Location:

感谢 柏成设计 对gooood的分享。更多关于:J.C. Architecture on gooood
Appreciation towards J.C. Architecture for providing the following description:

不只是图书馆,不只是83年的澡堂古迹,不只是文化场所。

This is not just a library, not just a 83-year-old bathhouse monument, not just a cultural venue.

▼项目概览,overview

沿着廊道,间接的光晕向上延伸,迎面书香扑鼻,放下室外的纷扰,享受一场心灵上的沐浴,知识的狂欢。

Down the corridor, with lights filling upwards and incoming scent of books, one can let go of the chaotic outdoors and enjoy being bathed in spirits and knowledge.

▼从下沉阅读区望向入口,view to the entrance from the sunken reading area

以降板澡堂为意象,堆砌排列的桦木夹板书柜,挑选一本书,向下沉入,夹板中透出温柔的亮光,陪伴着人们犹如“泡书”一般,沉浸在无形的思想。文字纪录着言语,言语的交流形塑分享,释放内心的灵感与创意。这里,聚合著不只是图书馆的初衷,无限的可能性,可以是音乐会、讲座、伸展台,将原始澡堂共享的概念,转化以实验性的语汇展现。

Taking the inspiration from a drop bathhouse, pick up a book from the bookshelf made of stacked birch plywood, sink it in. The plywood reveals a gentle light that accompanies people like a book bath, immerse them in invisible thoughts. Words recording speeches, speeches shaping the communication between the inspiration and creativity between inner hearts and mind. Here, it doesn’t just serve the purpose of personal gatherings, the possibilities are indefinite, from concerts, lectures, extension stages, transforming the concept of an original bathhouse into an experimental showcase of literature.

▼桦木夹板书柜和下沉空间,the birch plywood bookshelf and the sunken reading area

顺着阶梯向下,揭开尘封近半世纪的北侧烟厂女员工澡堂,旧时用于洗涤身上沾黏的烟丝。墙上老式花磁砖,随着岁月斑驳,保留过去的生活痕迹,加以金色点缀,呈现侘寂之美;尊重古迹建筑的不完美与建筑限制,不多添加更多的钢筋与螺丝,阳光随着通风天井洒落与悬吊的钢索编织圆弧灯饰相互辉映,向下绽放,照亮融入现代的思想、时间与岁月,留存的弧形澡堂与现代书池呈现新与旧的结合,空间中隽永的历史,有了持续的传承。

▼由旧澡堂改造而来的阅读区,the reading area renovated from the old bath house

▼圆弧灯饰细节,lighting details

Following down the stairways, uncovers the half-a-century old bath house that was for female employers at a tobacco factory, where they used to wash off the tobaccos sticking to their bodies. The vintage tiles on the wall, mottled with the years, retain the traces of past life, adorned with golden details to present the beauty of wabi-sabi; respect the imperfections and architectural limitations of historic buildings without adding more steel bars and screws. The sun shines on the ventilated patio and the suspended steel cable woven arc lighting reflects each other, blooming downward, illuminating the modern thoughts, time and years. The preserved arc bath and the modern book pool present a combination of the new and the old, the space. To continuously pass down the timelessness of the history.

▼室内细节,interior detailed view

花园其内部空间有着私密而宁静的氛围,时间的肌理印刻在四周墙体上,放下多余的表现,不浮夸的材料令人有意识地摒弃多余事物。既有的小叶桑枝叶往上开展,向上挺高四米,展开一抹夏之绿荫,阳光洒落,在树梢半透明的绿叶间闪闪发光。混植的植栽与历史墙面并置、揉合,不同层次的绿意衬映着清碎石的灰,在这个朴素、和谐的空间里,光影和形式无不展现着优美的气质。夜晚,当树木和草花被地灯照亮时,花园似乎顿时浸润于神秘、无声的世界,静静的流露着曾经的历史。

The inner space of the garden has a private and tranquil atmosphere. The texture of time is imprinted on the surrounding walls, letting go of superfluous expressions, and anti avant garde materials that urge people to consciously let go of superfluous things. The branches and leaves spreading upward, up to four meters high, spreading out a touch of light in between, and the sun shone and shone among the translucent green leaves of the treetop. The mixed plants are juxtaposed and blended with the historical wall. Different levels of greenery are set against the ash of the gravel. In this simple and harmonious space, light, shadow and form all show graceful temperament. At night, when the trees and flowers are illuminated by floor lamps, the garden seems to be immersed in a mysterious and silent world, quietly revealing the history.

▼花园,garden ©太研规划设计顾问有限公司

期望以文字为雾气,知识为池水,将泡汤所追求的虔诚精神:感谢的念想、思虑以及自我成长,化为文化的底蕴向外发散。

It is with hope that words are seen as mist and knowledge is seen as water, to represent the spirit of bathing: thoughts, considerations and self-growth of gratitude to be transformed into the cultural heritage and radiate outward.

▼从花园望向图书馆,view to the library from the garden

▼曾经的澡堂,the former bath house

▼平面图,plan ©太研规划设计顾问有限公司

设计案 Project: 不只是图书馆 Not Just Library
业主 Client: 台湾设计研究院

主设计师 Lead Designer:
建筑、室内设计 Architecture、Interior Designers:
柏成设计 J.C. Architecture: 邱柏文 Johnny Chiu / 王菱檥Nora Wang / 郑至成 Maocto Cheng

景观设计 Landscape Designers:
太研规划设计顾问有限公司 Motif Planning & Design Consultants: 吴书原

助理设计师 Designers:
室内设计 Interior Designers:
柏成设计 J.C. Architecture: 李韦岑 Aaron Lee

景观设计 Landscape Designers:
太研规划设计顾问有限公司 Motif Planning & Design Consultants: 王珮轩 / 陈怡洁 / 何品仪 / 耿宁 / 郑凯元 / 林巧妮 / 高嘉骏

地点 Location: 台湾 台北 Taiwan Taipei
空间性质 Function: Library
面积大小 Built area: 室内indoor:212m2 室外outdoor:224m2
开始时间 Start date: January 2020
完工日期 Finish date: June 2020
施工厂商 Construction: 虹钢锻艺设计股份有限公司 / 桦艺景观有限公司
空间摄影师 Photographer:
李国民KuoMinLee / 林祐任Yu Ren Lin / 太研规划设计顾问有限公司 Motif Planning & Design Consultants / 台湾设计研究院 Taiwan Design Research Institute

Material
地面 Floor: 桦木夹板
降板书柜 Bookshelf: 桦木夹板
灯饰 Lighting: 钢索、十字形不锈钢、透明压克力、矽胶软灯条
澡堂台面 Counter Top: 黑铁方管、桦木夹板

More:柏成设计。更多关于:J.C. Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment