Yibin science and Technology Museum, China by TJAD

Blue green black and white

Project Specs

Design:
Location:

感谢 同济大学建筑设计研究院 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

 

项目概况
Project overview

宜宾实施“科教兴国”战略,在国家级的三江新区建科研中心,宜宾市科技馆(建筑面积2.8万㎡),位于其西南角的龙头山下、白砂堰畔,是新区门户,更是面向世界的一个窗口。

Yibin implements the strategy of “revitalizing the country through science and education”, and builds a scientific research center in the national Sanjiang new area. Yibin science and Technology Museum (with a building area of 28000 m2) is located at the foot of Longtou mountain and the Bank of Baishayan in the southwest corner of the city. It is not only the gateway of the new area, but also a window to the world.

▼项目鸟瞰,aerial view of the project © 马元

▼四翼上扬消除楼层感并形成跨层展线 ,Four wings lift to eliminate the sense of floor and form a cross-floor line © 马元

 

设计特点
Design features

四向内收:为增加城市开放空间,建筑四向居中内收,形成南侧环抱的入口广场,西侧的大巴落客区,北侧的货运场地,东侧的下沉广场。

Four sides adduction: In order to increase the open space of the city, the buildings are built in four directions, which form the entrance square surrounded by the south, the bus drop off area in the west, the freight yard in the north and the sunken square in the East.

▼新区门户,New Portal for the community © 马元

▼曲面坡顶透气藏设备,slope top with ventilation and hiding equipments © 马元

曲面坡顶:屋面设备较多,结合机房等的高低变化,第五立面采用穿孔铝板形成和缓的曲面坡顶。

Curved slope top: There are many roof equipment, combined with the height change of the machine room, the fifth facade uses perforated aluminum plate to form a gentle curved slope top.

▼航拍顶视图,aerial top view ©马元

四翼上扬:为与山水相融,消隐楼层感,四翼悬挑上扬,象征科技腾飞,和起伏山势呼应,并形成室内跨层动线:沿边庭拾级而上,至端部露台,顺势入二层展厅,可观可游可憩。

Four wings up: In order to blend with the landscape and eliminate the sense of floor, the four wings are overhanging and rising, symbolizing the rapid development of science and technology, echoing the undulating mountains, and forming an indoor cross floor moving line: climb up the steps along the side court, go to the end terrace, and enter the second floor exhibition hall, where you can have a good view and rest.

▼形体生成,concept diagram ©同济大学建筑设计研究院

▼分析图,analyze diagrams ©同济大学建筑设计研究院

外挑下挂:南侧边庭外挑达10余米,通过外侧中距720的双钢柱悬挂在屋顶钢架下,双钢柱兼做竖明横隐玻璃幕墙的竖龙骨,以此实现悬浮通透的立面。

Overhanging and hanging down: In the south side of the court, the overhanging is more than 10 meters, which is suspended under the steel frame of the roof through the double steel columns with the outer middle distance of 720. The double steel columns are also used as the vertical keel of the vertical exposed and horizontal concealed glass curtain wall, so as to realize the suspended and transparent facade.

▼外挑下挂获得更多地面空间,Overhanging and hanging down form gain more ground space for public use © 马元

▼科技之窗,Window of Science and Technology © 马元

压低抬高:为控制建筑体量和造价,将部分功能半埋于地下。于是主入口地坪高出南侧科技大道1.5米,正好以5%的缓坡衔接,彰显气势。

▼天际线分析,Skyline analysis ©同济大学建筑设计研究院

Down and up: In order to control the volume and cost of the building, some functions are semi buried underground. Therefore, the main entrance floor is 1.5 meters higher than the South Science and technology Avenue, which is just connected by a gentle slope of 5%.

▼压低抬高彰显气势,Down and up volume highlights the imposing gesture of the building © 马元

▼天际线呼应山势,the skyline echoes the contour of mountain © 马元

室外疏散:为确保展厅的整体连续性,将多部疏散楼梯贴北侧外墙布置,其外观沿用南立面玻璃幕的宽窄节奏,并创造性地取消窄玻璃,使其成为室外疏散楼梯。

Outdoor evacuation: In order to ensure the overall continuity of the exhibition hall, a number of evacuation stairs are arranged close to the North external wall. The appearance follows the width and narrow rhythm of the south facade glass curtain, and the narrow glass is creatively cancelled to make it an outdoor evacuation staircase.

▼展厅外设室外疏散梯,Outdoor evacuation © 马元

▼室外疏散楼梯的半透空立面,the semi-permeable facade of the outdoor evacuation stairs © 马元

蓝绿黑白:建筑立面上部为白色铝板,基座为黑色石材,黑白对比,既符合科技馆特点,又能与周边蓝绿环境相融。

Blue green black and white: The upper part of the building facade is white aluminum plate, and the base is black stone. The black-and-white contrast not only conforms to the characteristics of the science and Technology Museum, but also blends with the surrounding blue-green environment.

▼立面细部,detail of the facade © 马元

▼规划总平面图,site plan ©同济大学建筑设计研究院

▼一层平面图,1F plan ©同济大学建筑设计研究院

▼二层平面图,2F plan ©同济大学建筑设计研究院

▼屋顶平面图,roof plan ©同济大学建筑设计研究院

项目名称:宜宾市科技研究中心项目(一期)二标段科技馆项目
设计单位:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
公司网站:www.tjad.cn
联系邮箱:2191257975@qq.com
项目设计&完成年份: 2017&2020
设计团队:
项目总负责人:王文胜
建筑专负、主创、项目经理:史巍
建筑设计:史巍、钟强、王宇、张明科
结构设计:孔庆宇、宇露
给排水设计:冯玮、李伟、董亚文
暖通设计:常爱青、年元明
电气设计:程青、陈义清、沈国庆、赵滔、李建华
景观设计:陆伟宏、黄瑾、颜晓文
现场代表:胡刚
作者:史巍
项目地址:中国四川省宜宾市国兴大道·沙坪路7号
建筑面积:27456㎡
摄影版权:马元
业主:宜宾市科教产业投资集团有限公司
作者:史巍

Project name: Yibin science and Technology Research Center Project (phase I) bid section II science and Technology Museum Project
Designer: TJAD
Company website: www.tjad.cn
E-mail: 2191257975@qq.com
Design year & Completion year:2017&2020
Design team:
Project chief: Wang Wen sheng
Architecture specialist, creator & project manager: Shi Wei
Architectural design: Shi Wei, Zhong Qiang, Wang Yu, Zhang Mingke
Structural design: Kong Qingyu, Yu Lu
Water supply and drainage design: Feng Wei, Li Wei, Dong Yawen
HVAC design: Chang Aiqing, Nian Yuanming,
Electrical design: Cheng Qing, Chen Yiqing, Shen Guoqing, Zhao Tao, Li Jianhua,
Landscape design: Lu Weihong, Huang Jin, Yan Xiaowen,
On Site Representatives: Hu Gang
Author: Shiwei
Project location: No.7, shaping Road, Guoxing Avenue, Yibin, Sichuan, China
Gross Built Area (square meters): 27456㎡
Photo credits: Ma Yuan
Client: Yibin science and education investment group Ltd
Author: Shi Wei

More:同济大学建筑设计研究院。更多关于:TJAD on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment