Grinding Factory 5Lmeet by DAGA Architects

This project is designed to transform the historic traditional courtyard into an attractive long-term rental apartment in Beijing.

Project Specs

Location:

非常感谢 北京大观建筑设计 予gooood分享以下内容。更多关于他们:DAGA Architects on gooood.
Appreciations towards DAGA Architects for providing the following descriptions:

项目位于北京西打磨场胡同,这处小院子原本是民国年间的瑞华染料行,由非常建筑张永和老师完成建筑设计,大观建筑设计完成室内改造,共享际完成软装设计,将这处具有历史意义的传统小院儿转变为北京城内一处极具吸引力的长租公寓。

The project is located in the Hutong of the Beijing West Grinding Factory, a small courtyard originally known as Ruihua Dyestuff in the Republic of China. Architectual design by Yong Ho Chang, FCJZ, Interior Deisgn by DAGA Architects, Soft loading design by 5Lmeet. This project is designed to transform the historic traditional courtyard into an attractive long-term rental apartment in Beijing.

▼由拱形的木门进入到公寓内,enter the apartment through an arched wooden door

▼庭院,courtyard

公寓由三个院子相连而成,从一面拱形木质大门走进院子,左侧为前台接待区,右侧为中央厨房。厨房对着庭院里的古树,为了将庭院里的古树完好的保留下来,平面布局上巧妙的避开了古树的位置,用曲面的玻璃幕墙把厨房与庭院做了分隔。顺着接待区往里走,就是餐厅、酒吧。

The apartment is connected by three yards, with the entrance made of an arched wooden gate leading into the courtyard, which is divided into the front reception area on the left and the central kitchen on the right. The kitchen faces the ancient trees in the courtyard. These ancient trees are deliberately kept out of the plane layout in order to keep the them intact in the courtyard, and the kitchen is separated from the courtyard with the curved glass curtain wall. Walking along down the reception area, one could find a dining room and a bar.

▼接待区 ,reception area

   

▼右侧为中央厨房,central kitchen locates on the right

   

餐厅是一个弹性使用的空间,既可以作为公寓住户的用餐区,也可以作为一个举办公共聚会活动的地方。接待、中央厨房、餐厅和酒吧都采用了玫瑰金色的金属板,在这些公共空间里保留了建筑原本的砖墙,使酷炫、光滑、金黄的金属板与沧桑、粗糙、灰暗的旧砖墙形成气质上的反差,新与旧相互产生碰撞,拉开时间上的层叠。室内地面采用光滑的灰色地砖,表面附有质感的纹理,庭院地面则由白色鹅卵石堆砌而成,内与外产生触感的变化。

The dining room is a flexible space that can be used either as the dining area of the apartment’s residents or a public place for gatherings. Rose-gold metal plates are used in reception, central kitchen, dining room and bar and the building’s original brick walls are retained in these public spaces, making the cool, smooth, golden metal plates stand in stark contrast to the shabby, rough, gray old brick wall. This is indeed the collision between the new and old. The smooth gray floor tile with finely textured surface is used in the interior floor, while the courtyard ground is piled by the white cobblestone, creating a different sensation of touch while walking from outside to inside.

▼弹性使用的餐厅既可作为住户用餐区,也可以用作公共聚会,The dining room is a flexible space that can be used either as the dining area of the apartment’s residents or a public place for gatherings

   

▼酒吧采用玫瑰金色的金属板,Rose-gold metal plates are used in the bar

▼酒吧里的光影变化,the light and shadow

穿过西侧的狭长走廊就是客房区域,利用原本的建筑结构,一个建筑体被划分为五到六间客房。玻璃自身的透明特性不会遮挡减损原有建筑物,不仅符合对阳光的追求,更能够从视觉上以及空间原理上使得原有的古建筑不会被削弱,所以整个院子的加建部分都是采用玻璃盒子的形式,再加上光线和人的运动,整个空间被赋予了活力。当阳光穿过通透的玻璃倾泻到公寓内,给公寓内的一切带来温暖和灵动之感。

The long and narrow corridor on the west leads to the guest rooms. There are five or six guest rooms divided based on the original architectural structure of the building. The transparency of the glass means that it will neither block the much-desired sunshine nor impair the original look of the building, creating a visually and spatially balance in relation to the old building. Therefore, the extended part of the whole yard is built in the form of a glass box. With light flittering through and light and people moving around in it, the entire space is full of vitality. When sunlight pours through the transparent glass into the apartment, it brings warmth and energy to everything in the apartment.

▼鸟瞰客房区,aerial view of the guest rooms

▼客房庭院,courtyard of guest rooms

▼玻璃的透明特性不会遮挡减损原有建筑物,the transparency of the glass means that it will not block the much-desired sunshine

建筑自身是坡屋顶结构且层高较高,通过挑高的木质横梁把房间分成了上下两层的Loft结构。一层是可供工作、休闲、洗浴的区域,二层则是温馨的休憩空间。为了保证客房的空间能最大化的通透,不仅所有的客房都设置大面积的玻璃幕墙分隔室内外空间, 卫浴区也是以通透的玻璃稍加阻隔。楼梯下方的抽屉和柜子可以储存衣物以及生活杂物。

▼一层客厅和卫浴区,living room and bathroom on the first floor

▼二层卧室,bedroom on the second floor

▼改造分析图,transformation analysis graphics

▼平面图,plan

▼剖面图,section

项目信息
项目名称:打磨场共享际
室内设计:DAGA Architects大观建筑设计
设计团队:申江海、任晓伟、黄景宁、许云飞、庞学颖、温顺和
建筑设计:非常建筑
软装设计:共享际
建筑面积:约680㎡
设计时间:2017年5月
摄影师:史云峰

Project Information
Project name: Grinding Factory 5Lmeet
Interiror Design company: DAGA Architects
Design team:Shen Jianghai,Ren Xiaowei, HuangJingning,Xu Yunfei,Pang Xueying, Wen Shunhe
Architectural design:FCJZ
Soft loading design:5Lmeet
Construction area:680㎡
Designed Year:May 2017
Photographer:Shi Yunfeng

 

More: 北京大观建筑设计 / DAGA Architects 。更多关于他们:DAGA Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment