圳弋戈成都总部改造,成都 / 凡筑设计

折叠的空间装置

项目标签

设计公司:
位置:
类型:
材料:

来自凡筑设计(联系邮箱:cdfzdesign@qq.com) 对gooood的分享。更多请至:Fanzhu Design on gooood 
Appreciation towards Fanzhu Design (contact: cdfzdesign@qq.com) for providing the following description:

 

项目简介
Project Description 

项目位于成都市武侯区,是产业园内的多层独栋办公楼,原始建筑面积约1000平方米,与园区内其他办公空间高度同质化。我们希望通过改造为使用者提供一个个性化、趣味化的办公空间。

The project is located in Wuhou District, Chengdu. It is a multi-storey office building in an industrial park. The original construction area is about 1,000 square meters, which is highly homogenous with other office spaces in the park. We hope to provide users with a personalized and interesting office space through reconstruction.

▼项目概览,overall view of the project ©阎渊

 

设计概念
Design Concept

我们认为办公环境应该体现办公团队的意志和价值方向。我们的使用者是来自深圳的游戏设计团队,通过对使用者的深入了解和沟通,我们把室内交通流线设计成一个连续折叠的空间装置,让“动”的公共空间,与“静”的工作空间相互咬合交融,产生对话,可视的动线形成具有雕塑感和戏剧效果的空间氛围,提供一份独特的场所体验,最终传达创新团队的价值观:突破边界、敢于挑战。

We believe that the office environment should reflect the wishes and values ​​of the office team. Our user is a game design team in Shenzhen. Through in-depth understanding and communication with users, we designed the indoor circulation as a continuous folding space installation, intertwining the “dynamic” public space and the “quiet” working space to generate dialogue. The visual circulation forms a spatial atmosphere with sculptural and dramatic effects, provides a unique place experience, and finally conveys the values ​​of the innovative team: breaking boundaries and dare to challenge.

▼分解轴测图
exploded axonometric ©凡筑设计

 

设计策略
Design Strategy

设计策略类似于游戏,通过加减乘除完成设计。把原楼电梯移至室外是减法,扩大了室内空间的可能性。对原有挑高空间进行搭层加建是加法,增加大了使用面积。对管线、空调、灯具、插座、等可视构件的消隐和整合是除法,呈现断舍离之后的清爽空间。折叠上升的红楼梯是乘法,连接室内室外,并从下沉庭院到屋顶穿梭于开敞通透的各层办公区域之间,倍增空间的趣味与活力。

The design strategy is similar to the game, the design is completed by addition, subtraction, multiplication and division. Moving the elevator of the original building to the outdoors is a subtraction, expanding the possibility of indoor space. Adding layers to the original atrium is an addition, increasing the usable area. The blanking and integration of visual components such as pipelines, air conditioners, lamps, sockets, etc. are divisions, presenting a refreshing Danshari space. The folding and rising red staircase is a multiplication, connecting indoor and outdoor, and shuttles between the open office areas from the sunken courtyard to the roof, multiplying the interest and vitality of the space.

▼设计策略

design strategy ©凡筑设计

 

“红龙”
“Red Dragon”

红楼梯是折叠的空间装置,像一条红色的游龙。“红龙”整体由4mm厚的热轧钢板构成,具有实体的雕塑感,又像折纸一样轻薄,离地10公分的设计让它漂浮在整个空间之中。轻重之间的错位与平衡营造出戏剧性的视觉效果,内外颜色的细微差别带来暧昧的空间感,激发“游玩”的兴致与冲动。独特的造型打破楼层单调平淡的格局,串联各层开放空间,形成错叠的中庭。行走其中,让人瞬间“入戏”,在穿行与偶遇的瞬间,体验使用的趣味,活动身体,激发灵感。

The red staircase is a folded space device, like a flying red dragon. The whole “Red Dragon” is composed of 4mm thick hot-rolled steel plate, which has a solid sculptural feel and is as thin as origami. installed 10 cm above the ground makes it float in the entire space. The dislocation and balance between light and heavy creates a dramatic visual effect, and the subtle difference in colors inside and outside brings an ambiguous sense of space, which inspires the interest and impulse of “playing”. The unique shape breaks the monotonous and plain pattern of the floors and connects the open spaces of each floor to form a staggered atrium. Walking among them makes people “enter into the play” in an instant. In the moment of walking and encountering, they can experience the fun of use, move their bodies, and inspire inspiration.

▼红色的雕塑楼梯,red sculptural staircas ©阎渊

▼下沉庭院,sunken courtyard ©孙海霆

▼窄桥,narrow bridge ©孙海霆

 

办公园林
Office Garden

入口、下沉庭院和屋顶是办公的园林:暗廊曲径、窄桥云梯、石泉红山。景观路径景观化。传统园林的意味通过现代材料与做法,融入办公空间。改善现代越来越长的办公时间下的使用者的办公环境。

The entrance, sunken courtyard and roof are the office gardens: dark corridors and winding paths, narrow bridge ladders, and Stone pool and red hill. Landscape path landscaping. The meaning of the traditional garden is integrated into the office space through modern materials and practices. Improve the office environment for users under the modern increasingly long office hours.

▼办公园林,office garden ©孙海霆

▼供人漫步的曲折路径,winding path for people to wander ©孙海霆

▼开放办公区,open office area ©上:阎渊 ,下:孙海霆

▼多功能报告厅,multifunctional lecture hall ©孙海霆

▼连接空间的装置,installation connecting space ©孙海霆

▼展厅,exhibition hall ©阎渊

 

设计的精确度
Design accuracy

空间最终呈现出的果断、清爽的品质是依靠从设计到施工全过程对精确度的追求。用5mm的钢板作为构造空间的主角是一项很大的挑战。整个过程,我们通过全细节覆盖的模型和图纸、现场的多次打样调整,最终完成了挑战,实现了整体的空间效果,为我们的使用者创造一个个游戏世界提供一个干净友好的场所。

The clear and refreshing quality finally presented in the space depends on the pursuit of precision in the whole process from design to construction. It is a big challenge to use 5mm steel plate as the protagonist of the construction space. Throughout the whole process, we finally completed the challenge and achieved the overall space effect through full-detailed models and drawings, and multiple on-site proofing adjustments, providing a clean and friendly place for our users to create a game world.

▼细部,details ©孙海霆

▼平面图,plans ©凡筑设计

 

▼剖面图,sections ©凡筑设计

▼办公空间轴测分析图,office axonometric analysis ©凡筑设计

▼细部,details ©凡筑设计

项目名称:圳弋戈成都总部改造——折叠的空间装置
设计方:凡筑设计
公众号:凡筑
联系邮箱:cdfzdesign@qq.com
项目设计&完成年份:2018-2019
主创及设计团队:钟梓洵(主创)、薛杰元、李玲
项目地址:四川成都武侯区武兴五路
建筑面积:1000平方米
摄影版权:孙海霆、阎渊
合作方:机础建设(成都机础建设工程有限公司)
客户:深圳市圳弋戈软件有限公司

Project Name: Zhenyige Chengdu headquarters renovation——Folding space device
Design: Fanzhu Design
WeChat: 凡筑
Contact e-mail: cdfzdesign@qq.com
Design & Completion Year: 2018-2019
Leader Designer & Team: Zhong zixun(leader),Xue Jieyuan, Li Ling
Project Location: Wuxing 5th Road, Wuhou District, Chengdu, Sichuan
Gross Built Area: 1000sqm
Photo Credits: Sun Haiting, Yan Yuan
Partners: Chengdu Jichujianshe Engineering Co., Ltd.
Clients: Shenzhen Zhenyige Software Co., Ltd.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »