Parent-child Pastoral Complex in Chunfengli, China by Hangzhou Wu Koung Space Design Co., Ltd.

Countryside is the best place for growth

Project Specs

Location:

非常感谢 杭州邬工空间设计有限公司(联系邮箱:273580178@qq.com)将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Hangzhou Wu Koung Space Design Co., Ltd. (contact: 273580178@qq.com) for providing the following description:

在竹海浩瀚的浙江安吉,一个名为 “春风·白杨”的品牌计划在当地孝丰镇白杨村推进着,风格独特的白杨村亲子田园幼儿园综合体是其中一个重要的有机组成部分。

这座幼儿园在稻田的前身中拔地而起,每一个走进这里的人都会有如沐春风的感觉。它是白杨村的村级幼儿园,是这里的孩子们启蒙、游戏、成长的场所;它同时也承载着培养孩子们健康体魄和丰富心灵的使命。

“没有边界,无限成长可能”,这是设计师的核心理念,孩子们这充满希望的“春风里”,去创造无限可能。

▼视频,video © 邬工空间设计

In Anji, Zhejiang, with the vast bamboo sea, a brand plan called “Chunfeng·Baiyang” is being promoted in the local Baiyang Village, Xiaofeng Town. The unique style of the Baiyang Village parent-child pastoral complex is one of the important organic components.

This kindergarten rises from the predecessor of the rice field, and everyone who walks here will feel like a spring breeze. First of all, it is the village-level kindergarten in Baiyang Village. It is a place for children to enlighten, play and grow; it also carries the mission of cultivating children’s health and enriching their hearts.

“Without boundaries, unlimited growth possibilities” is the core concept of the designer. In this hopeful “spring breeze”, children create unlimited possibilities.

▼项目概览,General view © 陈李李

 

“春天里”的生机
The vitality of “spring”

田园是最好的成长场所,土地是最大的力量源泉。“春风里”最不可缺少的就是勃勃生机,我们的心愿是在培养孩子美好品格的同时,为他们提供全面发展德智体美劳的美好场所。在与自然亲近的过程中激发观察力和想象力,学着去感知一花一木一世界的变化。

The countryside is the best place for growth, and the land is the greatest source of strength. The most indispensable thing in the “spring breeze” is vitality. Our wish is to provide children with a beautiful place for comprehensive development of moral, intellectual, physical, and artistic work while cultivating their beautiful character. In the process of getting close to nature, it stimulates observation and imagination, and learns to perceive the changes in the world.

▼整体鸟瞰图,Overall bird’s eye view © 陈李李

▼入口越过小溪流,最右侧为学生宿舍,环绕一圈后从左侧小径出口 © 陈李李
The entrance crosses the stream, and the student dormitory is on the far right. After a circle, exit from the path on the left)

 

 

探索春天的本能
Explore the instincts of spring 

建筑视觉上设计的造型有多重含义,取型于自然,融于自然。俯瞰宛如一朵盛放的花儿,拥抱着呵护着孩子欢乐的童年,又似代表着生命活力的蘑菇,源源不断地将美好传承下去。

柔和的边界在最大限度地提高了空间的立体感和活动感。本项目旨在利用丰富的空间尺度与规模,启发他们的思维,为他们的成长带来更多的灵感。

The visually designed shape of the building has multiple meanings, taking the shape from and blending with nature. Looking down is like a blooming flower, embracing the child’s joyful childhood, and like a mushroom representing the vitality of life, continuously passing on the beauty.

The soft border maximizes the three-dimensional and active sense of the space. This project aims to use the rich spatial scale and scale to inspire their thinking and bring more inspiration for their growth.

▼屋顶视角,Rooftop view © 陈李李

我们想为孩子们提供尽可能多的安全且活跃的场所,以包容他们旺盛的好奇心,鼓励他们去发现去尝试。

建筑外是可以让孩子尽情跑跳的空间,铺设柔软草皮和小沙丘,极具特色的小菜地,让孩子们在与大自然的亲密接触中收获一些成长。

We want to provide children with as many safe and active places as possible to accommodate their curiosity and encourage them to discover and try.

Outside the building is a space where children can run and jump freely, with soft turf and small sand dunes, and a very characteristic vegetable plot, allowing children to gain some growth in the close contact with nature.

▼建筑外的草地和菜园,The lawn and vegetable plot outside the building © 陈李李

不论室内外都设计了环形走廊,无限循环的圆圈,让孩子在追逐玩耍中不知不觉成就健康体魄。

Both indoor and outdoor are designed circular corridors and endless circles, allowing children to achieve healthy physique unknowingly while chasing and playing.

▼室外空间,Outdoor area © 陈李李

 

春天在小朋友眼睛里
Spring is in the eyes of children

“春风里”主体为单体建筑,巧妙的设计却使建筑的形式得以扩展延伸,形成丰富的变化,带来了自由与灵活的感觉。

设计上更注重空间的开场尺度和自由的布局,室内与户外,穿梭自如,各项功能完备互通,让孩子们玩耍、学习、探索的行为在这里可以随时随地发生。而每个孩子也都可以在这里找到属于自己的那个秘密角落,自由自在。

The main body of “Chunfengli” is a single building, but the ingenious design allows the form of the building to be extended and extended, forming a rich variety of changes, bringing a feeling of freedom and flexibility.

The design pays more attention to the opening scale and free layout of the space, indoor and outdoor, shuttle freely, various functions are fully interoperable, so that children’s behaviors of playing, learning, and exploring can happen anytime and anywhere. And every child can find his own secret corner here, freely.

▼圆形大厅,The hall © 陈李李

在这里,孩子们可以看见春天般和煦的阳光和璀璨的星光。巨大的采光顶,将自然阔景和光影引入室内,抬头皆星光,形成建筑内外的互动对话。有趣的开窗与阳光形成丰富变化的光影效果。一年的不同季节,一天的不同时刻都在变化着。

Here, children can see the warm sunshine and dazzling stars like spring. The huge daylighting ceiling introduces the wide natural scenery and light and shadow into the room, and the starlight appears on the head, forming an interactive dialogue between the inside and outside of the building. Interesting window opening and sunlight form a rich and varied light and shadow effect. Different seasons of the year, different moments of the day are changing.

▼下沉式中心区,Central District © 陈李李

▼螺旋滑梯的造型,联通二层的奇趣环形跑道,The shape of the spiral slide connects the bizarre loop runway on the second floor © 陈李李

设计以安全、环保为主题,回归到素净的材料及色调,让孩子对审美概念有初步界定。

当多余的精美加工被舍去,而回归物料以及色调之本真,整个空间呈现出纯粹的架构。大面积纯白作为空间的基底,再以木作的温润进行调和,力求呈现出孩童内心的纯粹。

The design is based on the theme of safety and environmental protection, returning to pure materials and colors, allowing children to have a preliminary definition of aesthetic concepts.

When the extra exquisite processing is discarded, and the original materials and colors are returned, the entire space presents a pure structure. A large area of pure white is used as the base of the space, and the warmth of wood is used to reconcile it, and strive to show the purity of the child’s heart.

▼大面积纯白作为空间的基底,A large area of pure white is used as the base of the space © 陈李李

▼休闲区,Recreation area © 陈李李

圆形舷窗减少了空间的沉闷,增加了些许科幻感。感受季节的变换,发挥无限想象力。

The round porthole reduces the dullness of the space and adds a little sense of science fiction. Feel the changing of the seasons and use your unlimited imagination.

▼圆形舷窗,The round porthole © 陈李李

大面积的落地玻璃门让园林之景与室内空间融为一体,模糊了室内外的界限,推门即可见景,推门即可走进春天里,走进自然中。

Large-area floor-to-ceiling glass doors integrate the landscape of the garden with the indoor space, blurring the boundaries between indoor and outdoor, and you can see the scenery by pushing the door, and you can enter the spring and nature by pushing the door.

▼从室内望向花园,View towards the garden from the indoor space © 陈李李

公区的设计同样体现空间联动的自由理念。

The design of the public area reflects the concept of spatial linkage.

▼授课区,Teaching area © 陈李李

▼厨房区域,Kitchen area © 陈李李

▼玩乐区,Play area © 陈李李

▼休闲区,Recreation area © 陈李李

下沉式儿童宿舍会让孩子的眼睛继续看见“春天”,看见自然,看见这个世界的丰富。宿舍窗户贴近水面,不用入水就可以看到小溪流中的游鱼。使用能够保证安全的材料,丰富孩子们的新奇体验。

The sunken children’s dormitory will let the children’s eyes continue to see “spring”, see nature, and see the richness of the world. The windows of the dormitory are close to the water surface, so you can see the fish swimming in the stream without entering the water. Use safe materials to enrich children’s novel experiences.

▼儿童宿舍,Children’s dormitory © 陈李李

 

春天里的希望
Hope in spring

一切的一切,都在春天里萌发,包括希望,而孩子就是我们的未来和最大的希望。在“春天里”的设计理念中,始终从对于孩子们的人文关怀角度出发,在孩子们的安全放在设计考量的第一顺位。

这座“春天里的幼儿园”不仅和周边自然坏境相融合,也被当地村民所喜爱,成为连接传统与现代的一道桥梁,并且为村庄的景致和理念带来了一些让人耳目一新的改变,为一幅小而美的村庄美丽画卷添上了亮眼的一笔。

这里就像培育幼苗的温室一样,温暖守护着这里的孩子们,陪伴着他们一路身体健康且心灵丰富地成长。在这片与自然相连的小小世界中,没有尖角、没有边界、没有终点,美好永远存在。

▼花园景观,Garden landscape © 陈李李

All things germinate in spring, including hope, and children are our future and our greatest hope. In the design concept of “Spring”, we always start from the perspective of humanistic care for children, and put the safety of children in the first place in design considerations.

This “kindergarten in spring” not only integrates with the surrounding natural environment, but is also loved by local villagers. It has become a bridge between tradition and modernity, and has brought some refreshing changes to the landscape and concept of the village. Add a dazzling touch to a beautiful picture of a small and beautiful village.

It is like a greenhouse for cultivating seedlings. It warms and guards the children here, and accompanies them to grow healthy and spiritually rich all the way.

In this small world connected to nature, there are no sharp corners, no borders, and no end, and goodness always exists.

▼总平面图,General layout © 邬工空间设计

▼平面布置图,Layout plan © 邬工空间设计

▼屋顶层平面图,Roof plan © 邬工空间设计

▼A剖面图,Section view A © 邬工空间设计

▼B剖面图,Section view B © 邬工空间设计

▼C剖面图,Section view C © 邬工空间设计

项目名称:孝丰镇白杨村春风里亲子田园综合体
设计方:杭州邬工空间设计有限公司
公众号:邬工空间
联系邮箱:273580178@qq.com
项目完成年份:2021.6
主创及设计团队:邬工、刘露洁、费有猛、吴飞猛
工程跟踪:费有猛
项目地址:浙江省安吉县孝丰镇白杨村
建筑面积:600㎡
摄影版权:陈李李
客户:孝丰镇白杨村委
品牌:环氧地坪漆、橡木实木、铝合金玻璃、实木复合地板

More: 杭州邬工空间设计有限公司(联系邮箱:273580178@qq.com

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment