Metal hut / Robot 3

Designing a wormhole in this spacetime to make the margin and the center overlapped

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 Robot 3 Studio 对gooood的分享。更多关于他们:Robot 3 on gooood.
Appreciation towards Robot 3 Studio for providing the following description:

店铺内只有52㎡(不含厨房),拉面馆改造成串吧。项目特点:空间狭小,预算紧张,位置偏僻。北京的每一条环线都是一个阶层的粗略划分。由权力与财富筑成的隐性围墙将北京划分为一块块固定的领地。其中的某些领地是大多数人一生也不可能进入的。每一领地都具有稳定的层级结构和复杂的编码。而设计就是一种绕过围墙、破解编码的手段。霍营地处于北京的“边缘”。作为参照的“三里屯”地区是北京的时尚及城市信息交流的中心之一。霍营到三里屯,距离25公里,开车需要一个半小时。但是我们认为,霍营的边缘与三里屯的中心相对存在。没有边缘就没有中心。我们在城市时空中设计出一个虫洞使边缘与中心重叠。这个虫洞就是铁皮屋。

With the size of only 52 ㎡ (kitchen not included), the original ramen shop is adapted to a BBQ bar. Features of the project: narrow space, limited budget and poor location. Each ring road of Beijing is a rough division of social class. The invisible wall made up of power and wealth divides Beijing into pieces of fixed territories, some of which are inaccessible for majority of people in their whole life. Each territory has a stable hierarchical structure and complicated codes. Design is the way to overcome the obstacles and crack the code. Huoying is located in the “margin” of Beijing. As the reference of it, Sanlitun area is the center of fashion and exchange of information in Beijing. It takes 1.5 hours to drive from Huoying to Sanlitun with the distance of 25 km. But we believe that the margin of Huoying correlates with the center of Sanlitun. There will be no center if there is no margin. We are designing a wormhole in this spacetime to make the margin and the center overlapped. The wormhole is the Metal Hut.

▼餐厅室内, interior space of the BBQ bar

人们从工作到生活的心理转变,并不能像拨动开关一样迅速切换。即使回到家后可能仍未脱离工作状态。因此,我们将铁皮屋作成一个心理切换器。蹲坐是人类野餐时的本能姿势,这种“非正式”的用餐姿势,让人放松,进而拉近用餐者间的关系。蹲坐的视角,则给予用餐者看到平时忽视的“低维度”世界。

材料是词语,而词语没有优劣。我们选择了几个不常用的材料,以铁板作主语,软帘作定语,一棵真树作为谓语。意译是,柔软的金属守护自然的力量。

The psychological change from our work to life could not be instantly changed like a switch. We may still continue to work after returning home. Therefore, we take the Metal Hut as a psychological switch. Different physical positions, such as standing, sitting, squatting and lying, would lead to different feelings. Squatting is a basic human instinct position on a picnic. This “informal” dining posture is relaxing and getting the diners more intimate. Squatting view also permits the diners to see the usually-neglected low dimension of the world.

Material is just a word, with no special preference. We have chosen a few uncommon materials, with “iron board” as subject, “soft curtains” as attributive, and “a real tree” as the main verb. Metaphorically, it means soft metal is the power to guard our nature.

▼ 建筑局部空间,details

▼ 模型,model

▼平面,plan

Model

设计团队:Robot 3
设计师:潘飞和王植
项目名称:Lucky串吧
项目地点:北京市昌平区科星西路43号
项目类型:餐饮
建筑面积:76平方米
设计时间:2016.03-2016.04
建成时间:2016.05
施工单位:北京京川佳美装饰有限公司
摄影:邓熙勋

Design Group:Robot 3
Designer: Fei Pan&Zhi Wang
Project: Lucky Bar
Location:Kexing Road No. 43,Changping District,Beijing,China
Type: Restaurant
Area: 76 sqm
Design Stage:2016.03-2016.04
Completion: 2016.05
Construction company:Beijing Jingchuanjiamei Decoration Co., Ltd
Photographer: Xinxun Deng

MORE:Robot 3 Studio 更多关于他们:Robot 3 on gooood.

Post a Comment