Lost&Found Store in Hopson One, Beijing by C+ Architects

The beauty of the interaction between time and objects.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:
Category:

非常感谢 C+ Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:C+ Architects on gooood .
Appreciation towards C+ Architects for providing the following description:

 

“我以为真正的美丽,是可以通过时间考验的东西。时间,有着压迫、不赦免任何人的腐蚀力量,以及将所有事物归还土地的意志。能够耐受这些而留存下来的形与色,才是真正的美丽。”——杉本博司

作为品牌拓展的一次尝试,失物招领的最新线下店铺选择进驻到了大型购物中心,并交由C+ Architects负责室内设计。

As an attempt to expand the brand, the client Lost&Found decided to open its latest offline store in Chaoyang Hopson One Shopping Mall. C+ Architects has been entrusted with interior design work. 

▼门店外观,exterior view

该店铺位于2017年新建成的朝阳合生汇商场地下二层,面积约为205平方米。业主希望新店能够延续其品牌理念,并在经营业态上做出突破。因此,除了满足基本的功能需求,设计师还寻找到“过去的”的建筑材料,希望通过材料做法与品牌自主设计的家具产品产生共鸣,唤起人们珍惜美好事物的情感。

This store on the second basement floor of the mall covers an area of 205 square meters. The Lost&Found hopes it can continue its brand philosophy, and to make breakthrough in the multi-format retailing. Therefore, in addition to meeting basic functional needs, the architect also tries to find “past” building materials, hoping to create dialogue with the brand’s furniture products through material practices and to awaken the emotion of cherishing good things.

▼外观细节,detail of the front facade

 

空间的划分和统一
The Division and Unification of Space

在店铺靠近商场通道的部分,设计师结合原始存在的柱子,用连续墙体围合出一个新的空间,里面包括了橱窗、操作间、办公室和仓库等相对封闭的功能分区。在实现无柱陈列空间的同时,也自然形成了南侧和东侧的出入口。

Combined with the pre-existed columns near the corridor of the mall, the architect encloses a new space with continuous walls that includes relatively closed functional zones such as shop window, operation room, office and storage. The design is to realize the column-free display space, while naturally forming two entrances on both south and east sides. 

▼用连续墙体结合原始存在的柱子围合出一个新的空间,combining with the pre-existed columns near the corridor of the mall, the architect encloses a new space

一段承重墙将店铺平面分为两个区域:里间精选了失物招领的家具系列;外间针对商场消费群体,主要销售小件食器和居家摆件。顾客通过南侧的主入口进入店铺,结合了植物景观的开放展示台、橱窗空间以及正对面的椅子展示墙都可以一览无余。东侧出入口与首次加入的餐饮休闲区相邻,可以便于分流不同消费需求的顾客。

A load-bearing wall divides the store into two spaces. The inside part featured Lost&Found furniture collection, and the outside part sells small pieces like tablewares and lifestyle goods. When customers enter the shop from south side, the open display table with plant decoration, window space and the wall of chairs can be seen at once. The east entrance is adjacent to the café area, to facilitate the diversion of the people with different demands.

▼一览无余的内部展示空间, a clear view of the interior space

明确了空间划分之后,成排的拱形吊顶又将里外两个主要空间统一起来。两拱相交的带状区域集合了烟感、喷淋、空调及射灯轨道等设备,让拱形更加纯粹。拱两侧暗藏的灯带将店铺通过漫反射光线照亮,发光的拱形突显了天花的秩序感,并让整个店铺沉浸在柔和的氛围里。

After the space is defined, the two main sales spaces are unified through rows of arched ceilings. The intersection of the two arches combines smoke detectors, sprinkler system, air conditioning vents and spotlights, making the arches purer. Hidden LED on both sides of the arch illuminate the shops with diffuse light. The glowing arches highlight the sense of order of the ceiling and immerse the entire store in the soft atmosphere.

▼成排的拱形吊顶将里外两个主要空间统一起来,the two main sales spaces are unified through rows of arched ceilings

▼两拱相交的带状区域集合了烟感、喷淋、空调及射灯轨道等设备,the intersection of the two arches combines smoke detectors, sprinkler system, air conditioning vents and spotlights

 

长久使用的品质感和舒适感
Quality and Comfort for Long-term Use

时间与物品的相互作用所产生的美是日常的重要组成部分,将尺度放大到建筑空间亦是如此。设计师在确定新建墙体材质的时候,遵从品牌倡导的“惜物”的生活方式,同样参考了“时间”的元素。由于店铺处于地下层,建筑材料需要符合严格的防火等级要求,最终水洗石做法成为了最合适的选择。现在,熟悉这种老式做法的人正在变得越来越少,施工现场的工人也说这让他们回想起了小时候自己家里盖房子的景象。水洗石墙面自然并且有着独特的肌理,会随着环境的不断变化而显现得更加富有质感,时间的痕迹可以清楚地体现出来。作为一种可循环再生的环保材料,水洗石和实木家具的产品属性也非常契合。

The beauty of the interaction between time and objects is an important part of daily life, even the scale is enlarged to architecture. When determining the material of the new walls, following the “cherishing things” lifestyle advocated by the brand, the architect also referred to the element of “time”. Because the store is in the basement, the materials needs to meet stringent requirements for fire protection, the practice of washed stone has become the most suitable choice eventually. Nowadays, people familiar with this old-fashioned approach are getting fewer and fewer. The workers said it reminded them of the scene of a house built in their childhood. The washed stone wall is natural and unique, it appears more textured as the environment changes and traces of time can be clearly seen. This recyclable eco-friendly material also fits quite well with the wooden products in the store.

▼水洗石透露时间的痕迹,traces of time can be clearly seen by using the washed stone

然而,要想在商场里实现水洗石的做法是非常具有挑战性的。一般来讲,正常作业工序是将石子嵌入墙里,然后用大量的水冲刷,可是现场并不具备这种用水条件。为了达到预期效果,工人们采取了一种类似于预制的做法,先将石子粘在PVC网片上,然后把预制好的网片贴满墙,最后用水泥填充缝隙并擦拭干净。完成后的墙面让人有一种想要靠近和触摸的感觉。设计师选择了以咖啡色为主的暖色系的石子,希望充满体量感的新墙体能让店铺从稍显纷杂的灰色调商场环境里突显出来,同时又能与店铺内的家具颜色相协调。

However, it is very challenging to get washed stone as the wall material in the mall. In general, the normal operation procedure is to embed stones in the wall, and then wash with plenty of water. But the site doesn’t have such water conditions. In order to achieve the desired result, workers adopted a similar prefabricated way. First of all, glue the mixed stones to the PVC mesh, then cover the walls with those pieces and fill the gap of the stones with cement, finally, wipe the walls clean. After the completion, the finished wall gives people a feeling of touching. The architects chose warm color gravel mainly based on brown color. Hopefully, the new wall full of sense of volume will make the store stand out from the gray tone environment, and harmonize the color of the furniture inside the store at the same time.

▼水洗作业原理,the operation procedure of the washed stone

▼咖啡色水洗石细部,the brown-color washed stone

另外,门头的制作使用了压型钢板并暗藏灯带。钢板经过焊接打磨无缝连接,最后再做氧化的处理。从过道看过去,细长的钢板像一条丝带,将店铺包围起来。金属与水洗石墙面形成了明显的对比,并与品牌家具中的金属构件相呼应。

Moreover, the signboard is made of profiled steel plate with hidden lights inside. The plates are welded and polished seamlessly and oxidized at last. Looking through the aisle, the slender steel plate looks like a ribbon surrounds the shop. The metal contrasts with washed stone walls and echoes the metal components in the furniture of the brand.

▼平面图,plan

▼天花板细节,detail of the ceiling

设计:C+ Architects建筑设计事务所
主持建筑师:程艳春
设计团队:覃凯,张天灏,史春雪,徐丽媛
项目类型:店铺设计
状态:已建成
时间:2017年07月-2017年12月
地点:北京
建筑面积:205平方米
摄影:夏至,刘晶,失物招领

Design: C+ Architects
Architect in Charge: Cheng Yanchun
Design Team: Qin Kai, Zhang Tianhao, Shi Chunxue, Xu Liyuan
Program: Store Design
Status: Completed
Dates: July-December 2017
Location: Beijing
Area: 205 sqm
Photographs: Xia Zhi, Liu Jing, Lost&Found

More: C+ Architects 更多关于他们:C+ Architects on gooood

Post a Comment