Four Squares: Landscape Micro-Update of Siping Road Campus of Tongji University, China by TJAD

New green spaces renovated from 4 car parks in the campus

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 同济大学建筑设计研究院 对gooood的分享。更多关于:TJAD on gooood
Appreciation towards TJAD for providing the following description:

 

概况 | Overview

为了让同学们感受更加安全、安静的环境,同济大学四平路校区2018年完成了“无车校园”的转变,校园内原有的停车场地大部分被废弃,本项目是重新利用停车空间进行校园环境微更新,一共包括4个停车场地。本项目于2018年开始调研与设计,2019年5月施工未完成,是一次结合设计教学的实践。

In order to create a safer and quieter environment, Tongji University completed the “car-free campus” transformation of the Siping Road Campus in 2018. Most of the original parking lot on the campus was abandoned. This project is to reuse the parking space for the campus environment. Micro-updates include a total of 4 parking lots. The project began research and design in 2018, and the construction was completed in May 2019. It is a practice combining design teaching.

▼四个广场之一,one of the four renewed squares

 

设计理念 | Design Concept

随着校园停车场功能的完善和服务水平的提升,原先分散在建筑周边的许多停车位失去了其使用价值,学校希望通过本设计把这些硬质场地进行改造,美化校园环境,创造绿色空间。然而在校园环境建设和维护工作中,存在着经费有限和维护管理工作繁重的现实问题。本项目贯彻可持续的设计理念,充分回收利用场地中的资源与要素,尊重场地所具有的场所记忆,通过简洁的设计营造出静谧舒适的休憩场所,并使其融入到同济大学的校园景观中。结合设计构思,以场地中原有和新植的乔木作为景点的名称,分别为梧桐广场、玉兰广场、柳树广场、枫林广场。

▼项目位置图,location map

With the improvement of the function and service level of the campus, many parking spaces scattered around the building have lost their use value. The university side hopes to transform these hard pavement site, beautify the campus environment and create green space. However, there are practical problems such as limited funds and heavy maintenance management. The project implements a sustainable design concept, fully recycles the resources and elements in the site, respects the memory of the venue, and creates a quiet and comfortable resting place through simple design method, and integrates it into the campus landscape. Combined with the design concept, we give the 4 new spaces names after the original and newly planted trees, namely Platan Square, Magnolia Square, Willow Square and Maple Square.

 

 

梧桐广场
Platan Square

场地为学校食堂后面的停车场,南侧和西侧分别为青年教师宿舍,东侧为学校配电房。场地现状为植草砖满铺的停车空间,铺装较为破败,唯一值得一提的是东北角有一棵高大的梧桐,而西南角往东北角的斜线正是从宿舍穿越场地前往食堂的路径。设计方案以这条斜线为轴,布置了三个方形的空间:围绕梧桐树的休息广场,两侧垒筑石笼墙作为半围合墙体和休息台阶;然后是一个较为空透的方形花园,该空间与场地边界形成的网格体系交错,用场地原有植草砖砌筑的景墙进行半围合,在保证中心地块一定私密性的同时,赋予整个场地视线的通透性;最后是位于西南角的入口空间。

▼梧桐广场改造前,Platan Square before renovation

The venue is the parking lot behind the cafeteria. The south and west sides are the youth teacher dormitory, and the east side is the school power distribution room. The current situation of the site is the parking space full of grass and bricks. The pavement is more ruined. The only thing worth mentioning is that there is a tall platan tree in the northeast corner, and the slanting line from the southwest corner to the northeast corner is the path from the dormitory to the canteen. The design scheme is based on this oblique line, and three square spaces are arranged: a rest space surrounding the plane tree, a stone cage wall on both sides as a semi-enclosed wall and a rest step; then a relatively transparent square garden, which is interlaced with the grid system formed by the boundary of the site, is semi-enclosed by landscape wall, and ensures the transparency of the central site while ensuring the privacy of space. Finally, the entrance space is located in the southwest corner.

▼梧桐广场改造后,Platan Square after renovation

▼梧桐广场鸟瞰,Platan Square aerial view

▼梧桐树下的休憩空间,seating area under the tree

▼景墙围合的花园,the garden is enclosed by landscape walls

▼回收植草砖砌筑的景墙细部,detailed view of the landscape wall

 

 

玉兰广场
Magnolia Square

场地位于同济大学四平路校区主轴线和平路的一侧,戴复东院士设计的瑞安楼左侧。设计方案试图把现有的停车场地改造为一个同学们的休息空间,现有的场地空间过于开敞,而后侧景观不佳,因此采用了简洁的手法,使用平行于和平路方向、高度各异的石笼墙划分空间,一方面营造出不同私密程度的空间,营造围合感;一方面组织空间序列,加强纵深感;同时,两侧行列式种植的8棵玉兰(白玉兰和紫玉兰),暗示着石笼墙的空间位置,与瑞安楼左侧现有的广玉兰形成呼应,增加场所的文化主题。

▼玉兰广场改造前,Magnolia Square before renovation

The venue is located on the side of Heping Road, the main axis of Siping Road Campus of Tongji University, and the left side of Rui’an Building designed by Academician Dai Fudong. The design attempted to transform the existing parking lot into a resting space for the students. The existing space was too open and the scene of rear side was not good. Therefore, the simple landscape wall method was adopted, and the direction was parallel to the main road and the height was different. The space of the stone cage wall divides the space to create a different degree of privacy, creating a sense of envelopment; on the one hand, organizing spatial sequences to enhance the sense of depth; at the same time, 8 magnolias (4 white magnolia and 4 purple magnolia) planted on both sides. It implies the spatial position of the stone cage wall, which echoes the existing southern magnolia on the left side of the Rui’an Building, increasing the cultural theme of the place.

▼玉兰广场改造后,Magnolia Square after renovation

▼玉兰广场鸟瞰,Magnolia Square aerial view

▼高低错落的景墙,landscape walls varying in height

▼加深的空间感,a deeper spatial feeling

▼塑造休憩空间,the built-in seating area

 

 

柳树广场
Willow Square

场地为现有物理馆前的停车场地,南侧紧邻校园的水系“同心河”。设计方案采用垂直河道的石笼墙划分空间,结合汀步在原有的矩形场地内营造出丰富多样的空间路径,并引导视线从物理楼看往水岸,同时低矮的石笼墙保留了开敞的视觉感受。在主要节点设置小型场地,布置座椅,兼具了休憩功能。沿河一侧种植柳树与河岸景观协调,使用各式地被草花穿插搭配,营造丰富视觉体验。

▼柳树广场改造前,Willow Square before renovation

The site is the parking lot in front of the existing physics building, and the south side is adjacent to the water system “Tongxin River” of the campus. The design scheme uses the wall to divide the space. In combination with Tingbu, it creates a rich and varied space path in the original rectangular space, and guides the line of sight from the physical building to the waterfront, while the low stone cage wall remains the open visual experience. Small venues set up at the main node, arranging with the seats, offer rest function. The willow trees along the river side are coordinated with the riverside landscape, and the various fields are interspersed with grass flowers to create a rich visual experience.

▼柳树广场改造后,Willow Square after renovation

▼柳树广场鸟瞰,Willow Square aerial view

▼看向同心河对岸,view to the opposite bank

▼视线延伸向远处,an extended view to the landscape

 

 

枫林广场
Maple Square

场地原本为瑞安楼西侧次入口广场和停车空间,年久失修,成为一个消极空间。因此空间主要以整修为主,考虑到教师们提出的课间休憩的需求,扩大了现有的硬地广场,设置条石座椅和草带,使空间具有了一定的设计感。同时,为了表达研究生枫林节的文化主题,对现有植被进行了一定的调整,在广场两侧种植了加拿大糖槭,形成枫林的感觉。

▼枫林广场改造前,Maple Square before renovation

The site was originally the secondary entrance plaza and parking space on the west side of the Rui’an Building. It was in disrepair and became a negative space. Taking into account the demand for inter-class breaks proposed by teachers, the existing hard-ground plazas have been expanded, and stone seats and grass belts have been set up to make the space have a certain sense of design. At the same time, in order to express the cultural theme of the graduated Fenglin Festival, the existing vegetation was adjusted to some extent, and Canadian sugar maple was planted on both sides of the square to form the feeling of maple woods.

▼枫林广场改造后,Maple Square after renovation

▼对岸看枫林广场,view to the square from the river bank

▼抓住机会玩耍,take the chance to play

 

材料回收利用 | Material recycling

本设计充分回收利用的原有混凝土铺装和植草砖废料,制作石笼墙和景墙,作为设计中新的空间语言,让校园景观增添了些新颖的形式,同时对学生而言具有很好的示范教育功能。

This design fully recycles the original concrete paving and weeding brick waste, and makes the stone cage wall and the landscape wall. As a new space language in the campus, it adds some novel forms and also has very good demonstration educational function for the students.

▼利用回收材料,recycle material

▼梧桐广场平面图,Platan Square plan

▼玉兰广场平面图,Magnolia Square plan

▼柳树广场平面图,Willow Square plan

▼枫林广场平面图,Maple Square plan

项目名称:四个广场:同济大学四平校区景观微更新
设计方:同济大学建筑设计研究院(集团)有限公司
公司网站:www.tjad.cn
联系邮箱:urbanplanning@126.com
项目设计 & 完成年份:2018-2019
项目负责人:戴代新
设计团队:戴代新,刘知为,薄茗洋,丁歆
项目地址:同济大学四平校区
摄影版权:林梦楠,司润泽,戴代新
客户:同济大学

More:同济大学建筑设计研究院。更多关于:TJAD on gooood

Post a Comment