Eone Retail Shop / Upscaling Operations

Adaptive space design

Project Specs

Location:
Materials:

来自 Upscaling Operations 对gooood的分享。更多请至:Upscaling Operations on gooood 
Appreciation towards Upscaling Operations for providing the following description:

设计大胆极富革命性的钟表Bradley,让包括视障人士在内的每个人都能触摸到时间。结合品牌的设计理念, UPSOP想通过第一家专卖店的营业,长远的提升Eone的社会认知度。而关键便在于借助定制的装置创造一个多层次的空间,作为中介场所满足客户,伙伴和社区的功能需求。Eone专卖店位于元创方——香港一个受欢迎的创意中心,经常举办集市热卖和节日庆典。UPSOP把它看作是适应性的空间设计,这比它的室内设计更为关键。传统僵化的销售模式不能满足这一需求,而新的积极的销售模式会随着场所的改变做出反应和回馈。

The bold and revolutionary timepiece Bradley has made time touchable to everyone, including the visually impaired. Recognizing the design philosophy of the brand, UPSOP seeks to further Eone’s engagement in the community with their first retail shop. The idea was to create a multi-layered space with customized furniture pieces that act as agents in creating extra functions for the client, customers and community.

Eone Retail Shop is located at PMQ, a popular creative hub in Hong Kong that is from time-to-time filled with pop-up markets and festive events. UPSOP sees this as an opportunity for an adaptive spatial design that is larger than its interior footprint. Conventional static retail types no longer fit such context but an active one that will respond and celebrate the ever-changing site.

PMQ_UPSOP_INT-1     PMQ_UPSOP_INT-2

PMQ_UPSOP_INT-3

Eone专卖店项目通过灵活的产品陈列设计,满足不同季节和场合的销售需求。众多配置可以让空间容纳不同功能和活动以满足需求。除了是一间专卖店,它还承担着工作间,会议室,展览厅或是礼堂的角色。当把可移动装置摆放出来时,它还可以是室外长廊和开场的庭院。专卖店的定义在时间和空间上都被刷新了。

The Eone shop is designed to have flexible layouts for products display according to the sales need in different seasons or occasions. When desired, different functions and events can also be housed easily with countless configurations. Besides functioning as a retail shop, it can become a studio, a workshop, an exhibition gallery, or an event space anytime. It is also designed to expand its footprint to the exterior corridor and the open courtyard by spilling out its mobile objects. The definition of a shop is re-imagined in terms of time and space.

Gif_PMQ_UPSOP_Display

Gif_PMQ_UPSOP_Screen1

专卖店的转换关键在于这些家具大小、带轮子的柜子,它们可以充当产品展柜,出纳柜,储藏柜和隔断。这些柜子都装有不同的构件,功能不尽相同。不同组装构件的方法可以实现多种功能,构件都轻便小巧易于携带。

The conversion of the shop is made possible with furniture scale objects on wheels which perform as product display, cashier, storage, and space divider. These objects are equipped with configurable parts that when deployed will appear and function differently.

With specific arrangements, different configurations can be achieved. Their sizes are small enough for lift transportations.

PMQ_UPSOP_INT-13

PMQ01 - Store-01

 

可移动的展示装置-改造过的产品展示柜
Mobile Display Units (MDS)- A Revamped product display stands

这里有两种装有不同型号抽屉的可移动展示装置。看起来它们是固定的单元,不仅仅划分了专卖店的空间区域,顶部还可以展示商品。打开这些抽屉,就在不同高度形成了有节奏韵律的一系列展览空间,带着强烈色彩对比和空间内涵的三维的展示空间就此产生。这些单元有多种组装方式,可移动柚木杆连接的组装方式精致优良。连接处使用数字切割的胶合板,以满足定制装置的规格精准性和使用耐久性。精密的数控机床技术弥补了传统接缝处一指宽的缝隙。

Two types of Mobile Display Units with different size of drawers are found here. Perceived as a solid block, these units help in defining zones of the shop while providing display surfaces on the top. When their drawers are opened to create a rhythmic series of display surfaces at different heights, a three dimensional display booth with contrasting colour and volumetric reading is resulted. These units can be configured in various combinations and are meticulously joined with removable teak rods. With demanding fabrication precision in these customized furniture pieces, they were assembled with digitally cut plywood pieces to ensure consistency between units. A sophisticated CNC-enabled corner detail was developed to conceal traditional finger lap joints.

PMQ_UPSOP_MDU-1

PMQ_UPSOP_MDU-2     PMQ_UPSOP_INT-5

PMQ_UPSOP_MDU-5     PMQ_UPSOP_MDU-6

PMQ_UPSOP_MDU-4     PMQ_UPSOP_MDU-9

Print

 

可移动的隔断-加厚传统的亚洲隔断
Mobile Screen (MS) – Thickened traditional Asian partitions

传统的亚洲隔断由三到五个扇面和保证结构稳定的折叠结构组成。 加厚可折叠的扇面,赋予了它空间功能,创造了附加的展览空间和储藏空间,同时也改变了光影,增添了空间的可调节性和私密性。 隔断的组合通过将回收利用的柚木排列成一排强调了垂直性,同时淡化了旋转接合处的存在感。水平排列隔断的加厚赋予了空间光影和转换。隔断的建造是数字装配技术和传统的日本木艺开槽技术结合的产物。

Traditional Asian partition screens exist in three or five planes and attain its structural stability with a zig-zag folding. By thickening the folded planes into functional volumes, additional display surfaces can be created, along with extra storage volume, ambient lighting and individual adjustable privacy dividers. The composition of the screen emphasizes the verticality by arranging the recycled teak fins in a row while minimizing the presence of the rotational joints. Lighting and hinges are also embedded within the thickness of the horizontal members. The construction of the screen was a combination of digital fabrication with traditional Japanese wood fins slotting technique.

PMQ_UPSOP_Screen-11

PMQ_UPSOP_Screen-3     PMQ_UPSOP_Screen-4

PMQ_UPSOP_Screen-6     PMQ_UPSOP_Screen-8

Print

▽ 激光切割图纸,drawings

PMQ03 - CNC

PMQ03 - CNC

Client: Eone Timepieces
Architect: Upscaling Operations
Year of completion: 2016
Location: PMQ, Central, Hong Kong
Team: Dennis Cheung, Lik Hang Gu, Erica Yip

MORE: Upscaling Operations,更多请至:Upscaling Operations on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment