COCO – Art Villas Costa Rica by ARCHWERK & Formafatal

Adventurous living bringing the experience of an immediate stay in the Costa Rican jungle

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 ARCHWERKFORMAFATAL 予gooood分享以下内容 。更多关于:FORMAFATAL on gooood
Appreciation towards ARCHWERKFORMAFATAL for providing the following description:

该项目“藏匿”于哥斯达黎加Uvita小镇附近的一处陡峭山坡上,其四周被2.5公顷的热带丛林环绕,同时享有俯瞰Hermosa海滩的视野。

作为度假区的一部分,COCO艺术别墅提供了一个集游玩、露营、可持续和现代热带建筑于一体的独特案例。项目的投资者希望创造一个使游客与自然环境充分接触的场所,使其在净化心灵的同时,还能享受到奢华且充满冒险趣味的体验。

Above Hermosa Beach, near the Costa Rican town Uvita, on a steep 2.5-hectare tropical jungle slope – there is hidden Art Villas resort. COCO forms a part of the complex and represents a unique example of playful, glamping, sustainable and modern tropical architecture.When the investor approached the architects, he desired to create a place where the visitors merge with the surrounding nature, clear their mind and experience luxury and adventure at the same time.He wanted to create a place that digs deep into everyone’s heart.

▼项目概览,general view © BoysPlayNice

 

来自ARCHWERK事务所的描述(概念和建筑设计)
Architect’s note – ARCHWERK(concept and architectural design)

客户提出的挑战是:利用简单的解决方案和当地的材料来建造一个奢华而又充满冒险精神的居住地,使客人可以与哥斯达黎加的丛林环境亲密接触。按照以上要求,度假村或许应当被设计成“树屋”的形式,但是场地上的花园才刚刚建立,并没有充足生长的树木。最后项目团队决定在俯瞰山谷的瀑布上建造一系列小型庇护所,并组成一个温馨的“家园”。

Filip turned to us with an amazing challenge: to build with simple solutions and local materials a luxurious, but at the same time adventurous living, bringing the experience of an immediate stay in the Costa Rican jungle. According to his words, they should be “tree houses” placed on the hillside of the Art Villas resort, but in the freshly established garden without fully grown trees. And he asked for a design that no one had seen before. We designed a nest of several shelters located on a fall overlooking the valley and named them Coco.

▼小屋与哥斯达黎加的丛林环境亲密接触,the design brings the experience of an immediate stay in the Costa Rican jungle © BoysPlayNice

设计团队凭借其游走在建筑、景观和城市设计边界的实验性实践经历,以产自当地的热带木材为主要材料,辅以帐篷帆布和金属元素,在场地上营造了一个构造合理且不带任何多余装饰的“小屋”集群。项目的形式和氛围均源于建筑本身,在复杂的地形中,这种简洁的构造方式能够让小屋的尺寸、形状和组件得到灵活的调整。

In our design, we used our previous experience from the completion of our experimental design and build projects on the border of architecture, landscape architecture and urban design. The main construction material is local tropical wood, complemented by a tent canvas and metal elements. Rational construction is the basis of the design. It creates the form and atmosphere by itself, without needing of any added decoration. The construction principle allows flexibility in the size, shape and composition of several similar objects in complicated terrain.

▼“小屋”集群,a cluster of small shelters © BoysPlayNice

 

来自Formafatal事务所的描述(室内设计和外部装饰)
Architect’s note – Formafatal(interior design, exterior finishing)

在Archwerk提出的概念的基础上,Formafatal工作室与客户共同决定了每个小屋在地块上的布局。五座小型建筑悬浮在距离坡地几米高的位置上,与葱郁的热带丛林充分接触。工作室还利用木材和金属搭建了人行桥和楼梯,巧妙地将固定在钢柱上的各个建筑连接起来。天桥和楼梯构成的平台提供了欣赏度假村景色的停靠点。

Studio Formafatal followed up on the work of architects from Archwerk and, together with client Filip Žák, finished the layout of individual Coco buildings on the plot. A set of five small buildings levitates a few meters above the sloping terrain and is absorbed by lush tropical vegetation. Studio Formafatal has sensitively connected the individual buildings by footbridges and stairs made of wood and expanded metal, which are mounted on steel columns. The platforms serve as stopping points for views of the countryside, or you can even jump on a trampoline on one of the landing.

▼人行桥和楼梯巧妙地将各个建筑连接起来 © BoysPlayNice
he individual buildings are sensitively connected by footbridges and stairs

▼小屋借助钢柱支撑,the buildings are mounted on steel columns © BoysPlayNice

人行桥和楼梯平台均被赋予了简洁的形式,与度假区内的其他建筑形成了统一。只有两个平台是根据COCO小屋本身的形态设计的,呈现出柔和且有机的形态。它们被设置在非常贴近丛林的位置,可以欣赏到太平洋的美景。

The footbridges and landings have minimalist shape and we intentionally designed them in clean lines, which are typical for other buildings in the resort. Only the main terraces in the two height levels are based on the form of the Coco houses themselves, the shapes are soft and organic. These terraces are set very close to the jungle and also offer views of the Pacific Ocean.

▼平台,terrace © BoysPlayNice

▼从平台望向卧室,view to the bedroom from the terrace © BoysPlayNice

▼贴近丛林,close to the jungle © BoysPlayNice

室内设计兼顾了简洁和有趣的特征。房间里没有设置任何不必要的东西,但日常所需仍是一应俱全。放置在凸起平台上的床构成了每间COCO卧室的核心地带,从床上甚至可以直接看到猴子和犀鸟。床帐的轮廓与建筑的造型形成了呼应,成为每间卧室的主导元素。床铺的背景墙由焊接的金属网和织物构成,每个房间都有不同的主题色,这在更衣室的配色中得到了进一步体现。

▼COCO卧室,COCO bedroom © BoysPlayNice

▼床铺的背景墙由焊接的金属网和织物构成,back of the beds are designed from the welded wire mesh © BoysPlayNice

The interiors are minimalist and playful. You will not find anything unnecessary there, but at the same time nothing is missing. The focal point of each Coco bedroom is a bed that sits on a raised part of the floor. The layout in each cabin is designed to take advantage of the most breathtaking views, where monkeys and toucans can be seen directly from the bed. The mosquito net is kind of object in the object respecting the shape of the building and is the dominant element of every bedroom. Back of the beds are designed from the welded wire mesh. In each bedroom, a different color is chosen, which is further reflected in the color scheme of the dressing rooms.

▼房间露台,room terrace © BoysPlayNice

▼浴缸,bathtub © BoysPlayNice

▼盥洗台,hand-washing area © BoysPlayNice

▼更衣室,dressing room © BoysPlayNice

面积最大的房间内设有一个带餐厅的共享厨房。橱柜采用了热带水果“mamón chinos”的鲜红色彩,容纳了2个冰箱、2个冷冻柜和食品柜。厨房岛可用于备餐和存放菜肴。餐桌与厨房岛对齐,形成视觉上的延续——纵向的轴线使座位上的客人能够欣赏到海岸的景色。厨房和室内空间的其余部分均配备了柳条编织的家具和当地生产的灯具。

In the largest Coco there is a shared kitchen with dining area. The red cabinet wall in the color of “mamón chinos (tropical fruit)” contains 2 refrigerators, 2 freezers and food cabinets. The kitchen island serves for meal preparation and offers plenty of storage space for all dishes. The dining table is a visual continuation of the island, as if it just tore off. This longitudinal axis is the intention and aims at a view of the Pacific Ocean. The rest of the interior of the Coco kitchen is equipped with wicker furniture and lighting of local production.

▼带餐厅的共享厨房,shared kitchen with dining area © BoysPlayNice

▼厨房岛,kitchen island © BoysPlayNice

▼餐厅和厨房细节,kitchen and dining room detailed view © BoysPlayNice

▼夕阳下的小屋,COCO villas in the sunset © BoysPlayNice

▼夜景,night view © BoysPlayNice

▼场地模型,site model © formafata

▼场地平面图,site plan © ARCHWERK & Formafatal

▼L型房-共享厨房平面图,L kitchen floor plan  © ARCHWERK & Formafatal

▼S型和M型房间平面图,S and M bedrooms floor plans © ARCHWERK & Formafatal

▼M型房间室内立面,M bedroom interior elevation © ARCHWERK & Formafatal

Studio:
ARCHWERK [concept and architectural design]
Formafatal [interior design, exterior finishing]
Author:
Martin Kloda [ARCHWERK]
Hana Procházková [ARCHWERK]
Dagmar Štěpánová [Formafatal]
Project location: Bahia Ballena, Playa Hermosa
Project country: Costa Rica
Project year: 2018-2019
Completion year: June 2020
Usable Floor Area: interiors area: 140 m2
terraces area: 204 m2
Plot size: 25000 m2
Client: Filip Žák 
Client’s website www.artvillas.com
Photographer:
BoysPlayNice, info@boysplaynice.com, www.boysplaynice.com
Collaborator:
Landscape architect – greenery and garden elements: atelier Flera, www.flera.cz

More:ARCHWERKFORMAFATAL。更多关于:FORMAFATAL on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment