J Robin Warren Library at the University of Western Australia by Hames Sharley

Technology enabled multi-functional space.

Project Specs

Location:

感谢 Hames Sharley 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Hames Sharley on gooood
Appreciation towards Hames Sharley for providing the following description:

该项目对西澳大学J Robin Warren图书馆进行翻新,旨在将现有的医学和牙科图书馆改造成以学生为中心的现代化教育和学习设施。

The aspiration behind the major refurbishment of the J Robin Warren Library at the University of Western Australia was to transform the existing Medical and Dental Library into a modern student-centric education and learning facility.

▼项目概览,preview © Dion Robeson

在整个设计过程中,Hames Sharley团队与学生、图书馆工作人员和教师密切合作,利用学生研究领域中具有辨别性的图像作为基本理念,将经典医学图解、牙科X光片和医疗器械等元素融入现代而精致的室内设计中。图书馆提供多种技术支持,专为当今变化的工作方式而设计。其高品质的学习和研究空间构成了现代且充满活力的动态知识中心,为毕业生和社会提供支持与合作。经过细致的观察便可以发现,座位和书桌的摆放如同成排的牙齿,独特的天花和弓形骨架的灵感来源于骨骼图解,它还影响了中央长桌的设计,使其蜿蜒地穿过一层的核心区域,增强了空间的流动性,促进了使用者的协作与联系。

Engaging closely with students, library staff and faculty throughout the process, the design team at Hames Sharley developed underlying concepts that draw upon recognisable iconography from within the student’s fields of study, by connecting a contemporary, sophisticated interior with elements influenced by vintage medical diagrams, dental x-rays, and medical equipment materiality. The resulting technology-rich library is tailored to meet the changing working styles of today and has high-quality learning and study spaces that create a modern, vibrant and dynamic hub of knowledge, support and collaboration for graduates and the community. Subtle references can be spotted such as seating and desk arrangements reflecting rows of teeth.Skeletal illustrations inspired the feature ceiling and dentition influenced the design of the central collaborative table, which twists through the core area of the Ground Level. This enhances the space by introducing a new circulatory movement and promotes collaboration and connectivity.

▼独特的天花和弓形骨架,distinctive ceiling and dentition © Dion Robeson

图书馆共有三层,每层的功能均不相同。一层向公众开放,提供协同工作中心,配有适合各种教学小组的120座网络学习间和可预订的60座研讨室。这些空间由技术支持,在没有课程或活动时可以轻松地转换为学习空间。这里还有小型书房、学生休息室和厨房设施。此外,图书馆还特别设有校友休息室,为毕业生、捐赠者和社会合作者提供专属的工作和会议空间,以此表彰他们在世界一流教学、研究和实践中起到的重要作用。

Each of the three floors has a distinct purpose. The ground floor is open to the public and provides a collaborative working hub with a 120-seat e-learning suite suitable for large-to-small group teaching and a bookable 60-seat seminar room. The spaces are technology enabled and can be easily configured as study spaces when not in use for classes or events. There are also small study booths, a student lounge and kitchen facilities.The library also features an Alumni Lounge which offers exclusive work and meeting space for graduates, donors and community partners, honouring their important role in world-class teaching, research and practice.

▼网络学习间,e-learning suite © Dion Robeson

▼配有小部分图书区,space equipped with small book area © Dion Robeson

▼独立座椅,independent seats © Dion Robeson

▼研讨室,seminar room © Dion Robeson

▼配有技术产品,space equipped with technical products © Dion Robeson

▼校友休息室,Alumni Lounge © Dion Robeson

二层为自主学习设计,设有20座由技术支持的学习设施、一系列小组学习卡座以及大量单张桌子,每个卡座都配有电源和IT接口以及摆放电脑、笔记本和书籍的宽敞空间。尽管图书馆的藏书规模大大减小,但它依然存在,并且图书管理员正在协助提高热门图书的借取便捷性。二层还为教师提供了现代且灵活的工作空间,配有会议室和新的便利设施。中性色调的轻木构件呼应了建筑的外观,受古老的解剖图启发的颜色提升了主体色调,为空间增添了温暖与活力。

The first floor is designed for individual learning and focus. There is a 20-seat technology-enabled training facility, a range of group study booths and a number of single desks, each with power and IT access, including ample space for laptops, notebooks and books. The book collection remains, although much reduced in size, and librarians are on hand to assist and provide access to high demand and high use collections. Level Two accommodates the Faculty in a contemporary flexible workplace with boardroom and new amenities. A neutral palette with elements of light timber reflects the building’s exterior and colours inspired by antique anatomy illustrations lift the main palette by adding warmth and vibrancy.

▼小组学习卡座,group study booths © Dion Robeson

▼配有单张桌子的宽敞空间,spacious space with single desk © Dion Robeson

灵活的建筑功能在整个设计中至关重要,多功能空间使用滑动玻璃门,可以根据不同使用群体的特定要求改变空间的形态和规模。

Throughout the design process, an awareness of the building’s functional performance was of paramount importance. Multi-use spaces that could be repurposed for different user groups were included and facilitated through the inclusion of sliding glass walls which give spaces differing aspects and dimensions depending on the user’s specific requirements.

▼细部,details © Dion Robeson

More: Hames Sharley     更多关于他们:Hames Sharley on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment