Apartment AMC by rar. studio

Building the view connections.

Project Specs

Location:
Materials:

来自 rar. studio 对gooood的分享。更多请至:rar. studio on gooood 
Appreciation towards rar. studio for providing the following description:

项目位于里斯本市中心的一栋公寓里,该公寓由Álvaro Siza Vieira设计并已于2004年投入使用。建筑的固有结构对项目的实施带来了巨大挑战。其内部构造的不可变性使得部分改造无法实施,因此设计师更加注重使用者对公寓的需求与期待。

The apartment is located in one of the blocks making up Terraços de Bragança: the set of buildings designed by Álvaro Siza Vieira in Lisbon’s Chiado district that completed construction in 2004. Working within the scope of a Siza Vieira project represents a difficultly desirable challenge.The inexorable weight of the inherent responsibility runs in parallel to a sense of pointlessness of intervening within a framework that requires no such work. We thus focused on the needs, desires and expectations of the client.

▼改造后的公寓,after transformation

色深窄长的木质地板,被更轻更宽的木地板取代。低于南、北西三面窗户的房门,被重新设计成与窗户相同的高度,从而实现空间的一致性。在此基础上,也为了更好实现空间的一致性,设计师对空间的木工系统进行重新整修,并采用更高的墙角线和更细的框架结构。此外还设计了两面通透的格架陈列墙。设计师旨在以此打造更加明亮的生活空间,并通过增加天花板高度,引进自然光照等措施,营造空间的丰富层次。原本位于客厅与走廊之间的陈列柜,被典雅的金属框架体系所替代。这个全新的展示架分割两部分空间的同时,也增加了空间里的视觉联系,并将窗外景观引入至该空间最深处。

The dark wooden floor tiling, in narrow planks, was replaced by lighter, broader planks. The inner doors, at a substantially lower height than the Northern, Southern and Western window facades, were rescaled, retaining their breadth and raising their height to match that of the windows. Furthermore, within the scope of the purpose of this operation, the entire carpentry system underwent redesigning with higher skirting boards and thinner frames that also integrated new ventilation grids in both the skirting boards and fixed furniture. The objective here was to bring about a more luminous apartment while fostering a greater sensation of amplitude and, above all, of a more generous ceiling height. The built-in living room shelf-stand, where the room meets the corridor, was replaced by another: a delicate metallic structure, without any back panel, to separate the two areas while enabling a mutual visual relationship – privileging the apartment’s marvellous westward view – and the natural illumination of the corridor.

▼浅色木地板铺面营造明亮的空间,the light broader planks contributes to a brighter atmosphere

▼开敞通透的内部空间,the transparent interior view

▼墙壁展架增加空间的对视,the shelf-stand creates the view connection

   

▼明亮简单的家具选用,the furniture of simplicity and bright

▼与户外景观的互动,interaction with the outside view

为了将使用空间最大化,设计师清除了位于洗手间,卧室,走廊,客厅和储藏间的外部管道系统,并转而将这些设备管道移至屋顶天花板上。空间结构基本维持原样,仅对进入起居室的开口位置略作调整,并将封闭餐厅的墙壁打开。

The apartment area was to be maximised. To this end, we eliminated the technical cabinets and their ventilation infrastructures existing throughout the bathrooms, bedrooms, the corridor, the living room and the storage room, which were relocated behind the suspended ceiling. Furthermore the spatial structure was maintained while repositioning only the door accessing the living room and removing the wall that closed off the dining room.

▼将封闭餐厅的隔墙打开,removing the wall that closed the dining room

▼卧室,bedroom

   

▼卧室享受户外景观,bedroom enjoys the view from outside

▼户外阳台,balcony

卧室、浴室、厨房和食品储藏间被重新装修和布局。全新定制的室内装饰,最大限度满足使用者的需求。石材纹理细节,以及照明系统的重新归置成为该空间重新布置的重要举措。家具的选用也遵循营造明亮空间氛围的理念。洗手间摒弃纯净光滑的传统设计,转而令石材纹理成为该空间的主角。

The en suite and service bathrooms, as well as the kitchen and pantry, underwent structural alterations with the reorganisation of their layouts alongside new finishing materials. The carpentry solutions, tailored to meet the wishes of the client and the specific characteristics of their host spaces, the details to the stone fixtures, and the total reformulation of the lighting project all proved determinant to the intervention in these spaces. The furnishing project followed the same principles as the architectural design project in striving for an ample and appropriately luminous ambience. As in the bathrooms, the floor tiling and stone patterns stand out as protagonists against the smooth and homogenous coloured surfaces – in colour block –, like the coloured blocks of Terraços de Bragança.

▼厨房,kitchen

   

▼大理石纹理占据洗手间视觉焦点,stone patterns stand out as protagonists

       

▼平面图,plan

▼剖面图,sections

Date: 2016 – 2017
Gross Internal Area: 170 m2
Location: Lisbon
Client: Private
Architecture and Furnishing: Rita Aguiar Rodrigues
Francisco Costa (Project Leader), Mariana Simões
Engineering
CPX – Consultoria e Projectos
Contractor
RVI – Recuperação e Valorização de Imóveis, Lda.
Photography
Fernando Guerra | FG+SG

More: rar. studio,更多请至:rar. studio on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment