A’ House / Wiel Arets Architects

Coquettish geometry

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢 Wiel Arets Architects 予gooood分享以下内容 。更多关于他们:Wiel Arets Architects on gooood
Appreciation towards Wiel Arets Architects for providing the following description:

这栋布局紧凑的私人住宅位于人口密集的东京都一隅,坐落在以狭小街道和传统低层住宅为特点的西麻布地区,紧邻着的公园在春天樱花季会是人流涌动的著名赏樱景点。136平方米的面积包含五个水平分隔的空间,由非常狭小但别具雕塑感的旋转楼梯相连接;在充分考虑房屋占地等限制下创造出一个类似挑高的空间。超大的窗户穿插在建筑立面上,每一扇都装有两层玻璃;一层是透明的,另一层则是在外侧立面上的浮雕玻璃。这些超大窗户的双层玻璃可以通过无数次的重新配置从而使日光为室内带来多重体验。

This compact private residence is nestled within the dense expanse of Tokyo, in Nishi-Azabu—a neighborhood characterized by narrow streets and traditional low-rise houses—which borders a park heavily visited during the spring, when the city’s cherry trees begin to bloom. Its 136-square-meter area consists of five horizontally divided spaces, each connected by a minuscule sculptural spiraling staircase that, given the footprint of the house, allows for loft-like spaces within its intimate confines. Oversized windows punctuate the house, each with two layers of glazing; one is transparent and one is of the same relief glass that wraps the façade. These oversized windows, with their dual layers of glazing, can be countlessly reconfigured, to regulate the interior flow of daylight.

▽ 立面上的超大玻璃都有着透明和浮雕的双层玻璃,oversized windows on facades with two layers of glazing; one is transparent and one is relief glass

008-A' House by Wiel Arets Architects

012-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 以狭小街道和传统低层住宅为特点的西麻布地区,Nishi-Azabu is characterized by narrow streets and traditional low-rise houses

030-A' House by Wiel Arets Architects

窗户的透明玻璃和浮雕玻璃都固定在滑轨上,而两倍长度的滑轨保证窗户可以完全打开,使得在室内拥有没有障碍的视野。滑轨也同样延伸到地板上,使得私密的住宅仍能保持与外界热闹的街道生活的联系。当双层玻璃全部闭合时,浮雕玻璃不断变化的折射纹理包裹着房屋。地面一层的一扇“窗户”作为住宅的主入口,一进门就可以看见厨房。每一层都有着不一样的布局,最底层是储存和设备区域;再上一层包含两个卧室,阳光从街道透过银色窗户弥漫到整个房间;厨房和餐厅在第一层,客厅在上面一层,而最上面一层则是配有木质浴桶的主卧。

Both the transparent and relief glass of the house’s windows slides on tracks, which extend to double the width of each, for unobstructed views. They also extend to the floor, to ensure that the house remains responsive to passing street life. When closed, they cloak the house within an iridescent texture. On the ground floor, one of these windows serves as the main entry, and slides open to reveal the kitchen. Each level has a different program: the lowermost consists of storage and technical spaces; the lower two bedrooms, permeated by daylight via sliver windows that span the full length of the house, at street level; the kitchen and dining room occupy the ground floor; the living room the first; and the uppermost a master suite, with a wooden ofuro.

▽ 两倍长度的滑轨保证窗户可以完全打开,tracks extend to double the width of each for unobstructed views

009-A' House by Wiel Arets Architects     011-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 地面一层的一扇“窗户”作为住宅的主入口,on the ground floor, one of these windows serves as the main entry

013-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 一进门就可以看见厨房,the kitchen is revealed after open the sliding door

016-A' House by Wiel Arets Architects

017-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 非常狭小但别具雕塑感的旋转楼梯,a minuscule sculptural spiraling staircase

019-A' House by Wiel Arets Architects

020-A' House by Wiel Arets Architects     021-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 位于二层的客厅,living room on the first floor

022-A' House by Wiel Arets Architects

和总面积相比,与主卧相连的小阳台有着相对宽广的空间。阳台的东北侧与遮蔽整栋房屋的窗户纹理相同,没有透明玻璃而只有一层浮雕玻璃,可以完全打开。当窗户打开时,一览无余的公园美景便映入眼帘;关闭时,视线则被遮挡住,这个开放的空间也被赋予了一定程度的隐私。阳台的西南侧墙是整栋住宅立面的最高点,好似缺失一角的墙面使得充足的日光可以投影在主卧的室内,同时将天空变为这个开放空间的屋顶。

A small terrace is attached to the master bedroom, yet it is expansive, relative to the house’s size. Its northeastern wall is composed of the same textured glazing that shields the house’s windows, except that there is no layer of transparent glass behind it, as the terrace is completely open to the exterior elements. When retracted, a balustradeless view toward the park suddenly appears. When closed, the view is obstructed, which introverts the terrace and imparts privacy within this publicly exposed level of the house. Conversely, the southwestern wall of the terrace is also the pinnacle of the house’s textured façade, into which a cut was created to introduce ample interior daylight to the master suite. The cut left a void in that wall of the terrace, which in turn created an enveloping exterior space, roofed only by the sky.

▽ 配有木质浴桶的主卧位于最上面一层,a master suite with a wooden ofuro on the uppermost floor

026-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 可以完全打开的窗户与阳台开放式的屋顶,a window that is able to be opened completely and terrace roofed only by the sky

028-A' House by Wiel Arets Architects

027-A' House by Wiel Arets Architects

029-A' House by Wiel Arets Architects

▽ 浴室,bathroom

023-A' House by Wiel Arets Architects

024-A' House by Wiel Arets Architects     025-A' House by Wiel Arets Architects

由于住宅的场地呈细条状,南立面内凹的部分使得房屋可以在地面一层避开街道与场地的边缘;预留的位置刚好可以容纳一辆Smart。尽管从远看住宅的造型十分大胆,但它仍很好地融入周围环境。住宅通过打开所有窗户,或部分打开部分闭合,向周边区域的居民展现着它千变万化的外形。结构上,由混凝土构成的房屋通过当地严格的审核,足以经得起地震的考验。坐落于东京中央的这栋住宅,复杂的构型既朝向城市的各个角落,又可以使人安于一隅。具有这般特质的这栋私人住宅在与周围传统的环境不断地发生着对话,参与到有关这片区域未来的讨论之中。

Due to the house’s slender site, a fold was created along its southern façade, angled so that it retreats from the street-site boundary at ground level; it provides just enough space for a Smart car. Subtly bold when seen from afar, the house blends into its context. And when all of its windows are opened, or when a combination of several are open and closed, the house morphs to expose its kaleidoscopic qualities to the neighborhood and its residents. Structurally, it is composed of concrete, and is earthquake proof in accordance with stringent local regulations. Centrally sited within Tokyo, with the possibility to turn toward the city, or retreat into itself, all in multiple configurations; A’ House is an idiosyncratic private residence engaged in a continual dialogue with its traditional context, which simultaneously anticipates the future.

▽ 预留的位置刚好可以容纳一辆Smart,enough space for a Smart car

010-A' House by Wiel Arets Architects

005-A' House by Wiel Arets Architects     006-A' House by Wiel Arets Architects

Location: Tokyo, Japan
Program: Residential
Size: 136 m2
Date of design: 2007-2009
Date of completion: 2014
Project team: Wiel Arets, Satoru Umehara, Alex Kunnen
Collaborators: Jörg Lüthke, Jean-Jacques Jungers, Sadamu Shirafuji, Ilze Paklone
Client: Private
Local architect team: Tai Mikio Architect & Associates, LOW FAT Structure INC, EOS plus Co. LTD, Comodo Co. LTD

Drawings: Wiel Arets Architects
English Text: Wiel Arets Architects
Chinese Text: gooood

MORE: Wiel Arets Architects,更多关于他们:Wiel Arets Architects on gooood

Post a Comment