中山路共享办公空间,重庆 / VARY几里设计

空间中的空间

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

来自 VARY几里设计 对gooood的分享。更多关于:VARY DESIGN on gooood
Appreciation towards VARY DESIGN for providing the following description:

本项目位于被誉为“重庆最美一条街”的中山四路上,坐落在中山文化产业园A栋建筑和B栋建筑的四楼。设计的重点在于打造一个丰富有趣又高效的新形式办公空间。我们对于共享办公空间设计的定义从两方面展开:首先,共享办公不代表其空间是单纯敞开单一性质的分享空间,而是一种相对开放和相对私密的空间共存的一种状态:除了开放性的自由办公场所,也需要相对可以封闭的空间,比如独立办公、会议室和阅读间等场所;第二,共享办公需要的是复合形式的场所,有严肃的,有放松的,有欢乐的,所以除了标准的常规形式办公空间(坐式或者站立式办公),还需要自由形式的办公场所(躺式或是放松式的办公)。

▼内景,interior view

The project is up on the 4th floor of Building A and B in Zhongshan Cultural Industry Park that is lo-cated on Zhongshan 4th Road – a street known as the most beautiful street in the city of Chongqing. The aim of the project is to create a new office form that promotes interesting and diversified inter-actions while maintaining high spatial efficiency. The design is crafted based on our two definitions of what make co-working spaces viable: Firstly, it goes beyond a mere open space for sharing, but rather a coexistence of both public and private spaces: this includes fluid shared work-spaces, as well as enclosed individual offices, meeting rooms and reading quarters; secondly, co-working urg-es for a complex mix of spaces for serious work, relaxation and play: thus requiring standard offices where individuals work in sitting and standing formations, and free office configurations where peo-ple can work lying down.

▼两个相互对应的内建筑被置入,成为了整个办公空间之中的亭台楼榭,two complemen-tary pavilions are inserted into the office, strategically placed to formulate the center of attention

基于这两点设计理念,我们就试图用中国传统园林将路径和实用空间和闲暇空间的串联特点来解读和介入本次共享办公空间的设计,即打造一个“空间中的空间”。

Based on these two principles, we try to reinterpret the Chinese Garden as a typology that effec-tively connects pathways with functional and leisure spaces, resulting in the concept of a SPACE WITHIN SPACE.

▼剖透视,section perspective

两侧位于A栋和B栋不同的办公区域,即有着两个不同特点的微缩院落,被一座玻璃廊桥连接起来;通过夹层的设计,把原本二维的流线延展到了三维,从而形成了移步换景的曲径;内建筑是本次设计的重点之一,两个相互对应的内建筑被置入,成为了整个办公空间之中的亭台楼榭,自由的办公空间与独立的内向空间形成了“看与被看”的互动关系;在剖面设计上,把开敞式办公区域和着用作独立的办公和开会区域间隔着排布,使得使用者可以根据所需在两种不同性质的办公场所高效又自主地切换。开敞半空区域有着院落的多重空间属性,可以在办公、社交、教育甚至是美食活动空间之间转换。

The two space in Building A and B treated as two gardens have distinctive characters and are connected by a glass skybridge. Mezzanine levels in the offices introduce a new dimension to the internal circulation, extending the office experience from two-dimensions to three dimensions. This way, the experience along the pathway interlacing these different spaces is filled with diverse views and encounters. The internal building is another key element. Two complemen-tary pavilions are inserted into the office, strategically placed to formulate the center of attention. These pavilions and the working space around form a dialogue between the “performer and specta-tor”. Sectionally, these two contrasting types of offices are placed in close proximity to one another so that users can easily switch between them. The open shared space, on the other hand, is designed as a giant multifunctional room that can accommodate functions like office, social, educa-tional or food activities.

▼夹层的设计,把原本二维的流线延展到了三维,mezzanine levels in the offices introduce a new di-mension to the internal circulation, extending the office experience from two-dimensions to three dimensions

▼自由的办公空间与独立的内向空间形成了“看与被看”的互动关系,these pavilions and the working space around form a dialogue between the “performer and spectator”

▼共享办公空间,the multifunctional co-working place

▼玻璃廊桥连接A、B两栋建筑,the two space in Building A and B are connected by a glass skybridge

在材料的选择上,基本整体采用了木饰面伴以局部的火山岩饰面,这样的做法意在保持办公空间的商务属性,避免了许多共享办公场所设计所陷入的怪圈,过度追求娱乐性而失去了原本的特质。这样可以让在中山路共享办公空间中办公的人们在快乐的同时还能时刻保有着办公的基调和热情。

Wood sets the tone as the main material in the office space, interspersed with volcanic rock panels. The purpose for limiting the material palette is to accentuate the project’s function and identity as primarily a work space, and avoid the trap of over-emphasizing on leisure features and other dis-tracting elements that tend to define many co-working spaces today. This way, the design allows users to enjoy and relax while exhibiting a high level of dedication and professionalism.

▼材料基本整体采用了木饰面板和局部的火山岩饰面,wood sets the tone as the main material in the office space, interspersed with volcanic rock panels

▼木质面板铺设的楼梯间,the wood-clad staircase

▼建筑内随处可见的共享空间,the co-working spaces are everywhere inside the building

▼平面图,plan

▼剖面图,section

项目名称: 中山路共享办公空间
建筑事务所: VARY几里设计
事务所网站: www.varydesign.com.cn
电邮联系方式: office@varydesign.com.cn / varydesign@sina.com
主创建筑师: 齐帆,杨丁亮
设计团队: 蔡志兴,蒋逸男
项目详细地址: 重庆市渝中区中山四路中山文化产业园
项目完成年份: 2018
建筑面积(平方米): 650.00平方米
摄影师: 存在建筑
摄影师网站: www.arch-exist.com

Project name: Zhongshan Road CoWorking Space
Architect’ Firm: VARY DESIGN
Website: www.varydesign.com.cn
Contact e-mail: office@varydesign.com.cn / varydesign@sina.com
Lead Architects: Fan Qi, Dingliang Yang
Design Team: Zhixing Cai, Yinan Jiang
Project location: Zhongshan Cultural Industry Park on Zhongshan 4th Road, Chongqing, Yuzhong District, China
Completion Year: 2018
Gross Built Area (square meters): 650.00 M2
Photo credits: ARCHEXIST
Photographer’s website: www.arch-exist.com

More: VARY几里设计 / VARY DESIGN 更多关于:VARY DESIGN on gooood



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×