天津团泊新城东区翔宇公园景观设计 / 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

源于自然,匠心打造

项目标签

位置:
类型:
标签:

非常感谢 北京易禾规划设计咨询有限责任公司 (邮箱:843071249@qq.com) 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Yihe Planning and Design on gooood
Appreciation towards Yihe Planning and Design (mail:843071249@qq.com)  for providing the following description:

仁爱翔宇公园位于天津团泊新城东区,作为新城第一个公共开放的城市公园;建设方希望这是一个森林里公园,一个充满欢声笑语的公园,展示新城建设的生态和绿色理念,新城居民的安居乐业和美好生活。

Renai Xiangyu Park is located in the east area of Tuanbo New Town, Tianjin. It is the first city park in the new town; the client hopes that it is more like a park in the forest, a park full of laughter and laughter, showing the ecological and green concepts of the new town construction, Showing the peaceful and happy life of residents in the new town.

▼公园全景鸟瞰,overall of the park © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

源于自然,匠心打造,公园改造现状水面成为内湖美景,并在雨水收集,净化,本土植物种植,植物多样性进行了大量的实践和探索,提升了新城的整体生态环境和生物多样性。设计多种多样的全年龄的社交场所,提供实现幸福美好生活的城市公共开放空间。

Originated from nature and crafted with ingenuity, the current water surface of the park has been transformed into the beautiful scenery of the inner lake. A lot of practice and exploration have been carried out on rainwater collection, purification, native plant cultivation, and plant diversity, which has improved the overall ecological environment and biodiversity of the new town. We designed a variety of social places for all ages to provide public with open spaces that realize a happy and beautiful life.

▼公园西侧湖面及栈道顶视图,top view of the west lake and plank road of the park © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

建设背景
Construction background

随着团泊新城东区10多年的建设开发,东区常住人口逐年增加,2019年东区第一所新建中小学力仁翔宇学校开学,需要进行建设满足居民日常休息、社交、娱乐、健身的城市公园。公园紧邻天津力仁翔宇学校,增加了适应小学及初中孩子游乐、户外教育的功能设施。

With the construction and development of the eastern district of Tuanbo New Town for more than 10 years, the permanent resident population of the eastern district has increased year by year. In 2019, the first newly built Liren Xiangyu school in the eastern district will open. It is necessary to build an city park that meets residents’ daily activities, social interaction, entertainment, and fitness. The park is adjacent to Tianjin Liren Xiangyu School, which has added functional facilities suitable for children’s amusement and outdoor education in elementary and junior high schools.

▼功能分析图,Functional analysis diagram © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

场地现状
Site Existing condition

公园现状用地中央有两个总面积约1万平米的水面,建设方要求给与保留,并希望扩大面积,利用挖湖来达到场地内土方平衡。现状湖面位于场地中央,规划整个公园的功能均围绕湖面展开,打造静谧、生态、自然、亲水的绿化开放空间。

There are two existing small lake with a total area of about 10,000 square meters in the center of the park. The client requested to keep them and expand the area of the lake to balance the earthwork in the site. The current lake is located in the center of the site, and the planning of the entire park are going to expend around the lake, creating a quiet, ecological, natural, and lakeside green open space.

▼水循环分析图,Analysis diagram of water cycle © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

设计目标
Design goals

建设方希望打造一个森林里公园,为居民提供优质的生态环境和休息游乐、社交空间,同时形成青少年运动及户外教育主题公园,

The client hopes to create a park which is like in the forest to provide residents with a high-quality ecological environment, leisure and recreation space, social space, and to form a youth sports and outdoor education theme park.

▼公园东侧湖面鸟瞰,aerial view of the east part of the park © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

户外教育、运动主题|Outdoor education and sports theme

公园内设置3米宽人行步道和1.8米宽塑胶慢跑道,两条路时分时合。慢跑道穿行在场地周边富含负氧离子的大树密林之间。湖面南侧布置儿童活动场地和篮球、足球运动场地及滑板场地。儿童场地,采用三角形母题,三角形从地面拉伸起来,形成山丘,凹陷下去,成为水池,配置蓝、黄、灰色彩色塑胶,既规整又变化丰富,通过三个六边形戏水涌泉,将小童区和大童区分开。

A 3-meter-wide pedestrian trail and a 1.8-meter-wide plastic jogging track are set up in the park. The jogging track runs between the dense trees that are rich in negative oxygen ions around the venue. On the south side of the lake, there is a playground for children’s activities, basketball, football and skateboarding venues. The children’s playground adopts the triangle motif. The triangle stretches from the ground to form a hill, and then sinks down to become a pool. It is equipped with blue, yellow, and gray colored plastics, which is both regular and varied. The children’s area is separated from the older children’s area by set up three hexagonal water srpings.

▼幼儿儿童区鸟瞰,playground for the little children © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

西侧湖面,以生态位主题,沿湖种植芦苇、香蒲,菖蒲,设计架空栈道,穿行与湿地植物区,体味公园良好的生态环境和生物多样性,使孩子们在自然中学习和观察世界,架空挑台是俯瞰整个公园美景的观景台。这里同时是青少年户外教育基地。

On the west side of the lake, we plant reeds, cattails, and calamus along the lake with the theme of ecological landscape, design overhead plank roads system to let people walk through wetland plant areas and appreciate the ecological environment and biodiversity of the park, so that children can learn and observe the nature world. The overhead platform is a viewing platform that overlooks the beauty of the entire park. It is also a base for outdoor education for young people.

▼大童活动场地鸟瞰,playground for the elder children © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

居民多主题户外社交空间|multi-themed outdoor social space for residents

公园设计四处不同风格,主题的社交空间,服务不同年龄、不同需求的社区居民。有老人打拳聊天的,有大妈跳舞的,有孩童嬉戏的,有滨水的,有山地的;这里成为了新城居民纷纷点赞的城市公园。

The park has 4 social spaces with different styles and theme to serve community residents of different ages and needs. There are elderly people practicing Tai Chi or chatting with each other , some aunts dancing, some children playing, there are lakefront spaces, and mountain spaces; it has become an city park that the residents of the new city are fond of.

▼公园西侧湖面鸟瞰,aerial view of the west part of the park © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

公园东入口,紧邻湖面的观荷亲水平台,由耐候钢板围合的休息空间,既可以远眺湖对面的山地剧场,又可以品鉴近处的荷花美景,这里更是欣赏夕阳美景的绝佳去处。

At the east entrance of the park, there is a lotus-viewing platform next to the lake, and a rest space enclosed by weather-resistant steel plates. You can not only overlook the mountain theater on the opposite side of the lake, but also enjoy the beauty of the lotus nearby. It is a wonderful place to enjoy the sunset. Good place to go.

▼湖岸剧场鸟瞰,Bird ‘s-eye view of Lakeshore Theater © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼观荷平台,view platform © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼耐候钢板围合的休息空间,rest space enclosed by weather-resistant steel plates © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

公园北入口,采用圆形母题,打造孩子放学后,三五好友交流娱乐的动感天地。音乐互动喷泉,雏鸟雕塑,特色观赏草,实现了不同主题的社交空间,同时也成为家长接送孩子的等候交流区。

The north entrance of the park adopts a circular motif to create a more dynamic world where children can communicate and entertain friends after school. Musical interactive fountains, baby bird sculpture, and characteristic ornamental grasses realize social spaces with different themes. At the same time, it become a waiting and communication area for parents to pick up and drop off their children.

▼北入口小广场,The north entrance of the park © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

公园中心,利用挖湖土方,填筑小型高地,沿湖一侧,设计户外剧场,作为学校学生进行户外演出、教育培训基地和居民的自娱自乐的滨水天堂。 公园西侧湖面栈道区亲水平台,可以使孩童零距离接触到水中的各种生物。

In the center of the park, the earthwork of the lake is used to fill small highlands, and an outdoor theater is designed along the side of the lake, which serves as a waterfront paradise for school students to perform outdoor performances, education and training bases and residents’ self-entertainment. The lakefront platform on the west side of the park allows children to come into contact with various creatures in the water at zero distance.

▼湿地栈道,Wetland walkway © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼滨湖平台及公园瞭望台,Lakeside platform and park lookout point © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼东西湖景观桥,Landscape Bridge © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

雨水收集、湿地净化系统|Rainwater collection, wetland purification system

公园内部雨水收集通过下凹绿地,道路雨水井,地面径流多种方式,将公园内全部雨水收集到两个内湖,通过内湖喷泉曝气,水泵提升到周边环绕水系和湿地系统,净化后,再回流到内湖,实现了海绵城市雨洪管理和保水用水的初衷。

Rainwater in the park is collected through a variety of methods such as recessed green space, road drainage wells, and ground runoff. All rainwater in the park is collected into two inner lakes. Aeration is carried out through the fountain in the inner lake, and the water of the lake is lifted to the surrounding water system and wetland system with a water pump. After purification , the water return to the inner lake, realizing the original intention of sponge city rainwater management and water conservation.

▼西侧湖面及休闲大草坪,The lake and leisure lawn on the west side © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼西侧湖面及游客中心远眺,Overlooking the lake and visitor center on the west side © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼湖岸剧场,Lakeshore Theater © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼沿湖栈道,Boardwalk along the lake © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼西侧生态湿地,Ecological wetland on the west side © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼公园瞭望台, Lookout point of the park  © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

 

耐盐碱乡土植物及生物多样性的生态系统|Ecosystem of saline-alkali-tolerant native plants and biodiversity

新城土壤盐碱严重,种植耐盐碱的乡土植物,保证植被的成活率和未来的生长性,公园内乔木采用国槐、刺槐、点缀白蜡和构树、椿树,大面积种植紫穗槐及马蔺、菊芋形成大地背景。水岸,以乡土自生长的芦苇为主,点缀香蒲,菖蒲,千屈菜。湿地系统内均为乡土自生长的芦苇,构建了健康、多样的可持续发展的生态系统。游人沿着高低起伏的亲水栈道,穿梭于水岸苇荡直接,体味着郭小川《团泊洼的秋天》里那份诗意。

The soil in New town is severely salt-alkaline. Planting native plants that are tolerant to saline and alkali will ensure the survival rate and future growth of the vegetation. The trees in the park are made of Chinese locust, black locust, ash, paper mulberry, and Tsubaki trees. A large area of amorpha, iris, and Jerusalem artichoke are planted to form a background on the earth. The waterfront is dominated by native reeds, dotted with cattails, calamus and lythrum. The wetland system is filled with native self-growing reeds, constructing a healthy, diverse and sustainable ecosystem. Visitors along the ups and downs of the lakefront plank road, shuttle directly to the reeds along the water bank, and appreciate the poetry in Guo Xiaochuan’s “Autumn in Tuanbowa”.

▼下凹绿地与景观小品,Concave green space and landscape pavilion © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼林间栈道,Plank road in the wood © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

“秋风像一把柔韧的梳子,梳理着静静的团泊洼;
秋光如同发亮的汗珠,飘飘扬扬地在平滩上挥洒。
高粱好似一队队的“红领巾”,悄悄地把周围的道路观察;
向日葵低头微笑着,望不尽太阳起处的红色天涯。
矮小而年高的垂柳,用苍绿的叶子抚摸着快熟的庄稼;
密集的芦苇,细心地护卫着脚下偷偷开放的野花。
蝉声消退了,多嘴的麻雀已不在房顶上吱喳;
蛙声停息了,野性的独流减河也不再喧哗。
大雁即将南去,水上默默浮动着白净的野鸭;
秋凉刚刚在这里落脚,酷暑还藏在好客的人家。”

“Autumn wind is like a flexible comb, combing the quiet tuanbowa;
The autumn light is like shining beads of sweat, fluttering and fluttering on the flat beach.
Sorghum is like a team of “red scarves”, quietly observing the surrounding roads;
Sunflower lowered his head and smiled, unable to see the red horizon where the sun rises.
The short and old weeping willow strokes the ripening crops with its green leaves;
Dense reeds carefully guard the wild flowers that are secretly open under their feet.
The sound of the cicadas has subsided, and the babbled sparrows are no longer chirping on the roof;
The sound of the frogs ceased, and the wild Duliujianhe river was no longer noisy.
The wild goose is about to go south, and there are white wild ducks floating silently on the water;
Autumn cool just settled here, and the heat is still hidden in a hospitable house. ”

▼林间慢跑道,jogging trail in the woode © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

▼阶梯式绿地,Stepped green space © 北京易禾规划设计咨询有限责任公司

项目名称:天津团泊新城东区翔宇公园景观设计
设计方:北京易禾规划设计咨询有限责任公司
联系邮箱:843071249@qq.com
项目设计 & 完成年份:2018 & 2020
主创及设计团队:赵欣、魏巍、李康
项目地址:天津团泊新城东区翔宇公园
占地面积:约60000平米
摄影版权:北京易禾规划设计咨询有限责任公司
合作方:中国建筑技术集团有限公司天津滨海新区建筑设计研究院
施工图设计单位/设计人:王壬林
客户:天津湖滨建设投资有限公司

Project name:Xiangyu Park
Design:Beijing Yihe Planning and Design
Contact e-mail:843071249@qq.com
Design year & Completion Year:2018 & 2020
Leader designer & Team:ZhaoXin,WeiWei,LiKang
Project location:Xiangyu Park, East District, Tuanbo New Town, Tianjin
Gross Built Area:About 60,000 square meters
Photo credits:Beijing Yihe Planning and Design
Partners China Building Technique Group Co.,Ltd
Construction designer: Wang Renlin
Clients:Tianjin Hubin Construction Investment Co., Ltd.

More:Yihe Planning and Design (mail:843071249@qq.com)。更多关于他们:Yihe Planning and Design on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »