Villarroel Apartment by Raul Sánchez Architects

An intangible separation of planes

Project Specs

Design Firm:
Location:

来自 Raul Sánchez Architects 对gooood的分享。更多请至:Raul Sánchez Architects on gooood 
Appreciation towards Raul Sánchez Architects for providing the following description:

原先的公寓平淡无奇且缺乏功能性,在业主的期望和需求下,设计师为之打造了一个与之前完全不同的生活空间。基于公寓所在建筑的结构和条件限制,该项目在未改变承重墙和隔间的情况下,将公寓分为了3个主要的区域:首先是通路区域,包含公寓入口、客用浴室(洗衣房的入口也位于此处)以及客用卧室;第二个区域包含主卧以及与之相连的衣帽间和浴室;第三个区域是宽阔的单一型空间,包含厨房、餐厅和客厅,同时作为前两个区域之间的过渡区域。

From its current state, an unattractive distribution and complete lack of functionality, the project picks up from what the client explains is his way of life to create a completely renovated interior. Starting from the building’s construction and structural constraints in which the apartment is inserted, based on load-bearing walls with a clear and defined bay structure, the project proposes three large program blocks: a first access-related block, where the entrance, the guest bathroom (from which you access the laundry room) and the guest bedroom are located; a second block housing the master bedroom and the adjoining walk-in closet and bathroom; and a third block that is a single large space where we find the kitchen, the dining room and the living room, and which, in turn, acts as a swivel joint between the two other blocks.

▼室内概览,overview

▼厨房和餐厅,kitchen and dining area

   

▼客厅,living room

▼材料的使用差异起到了划分空间的作用,the material code establishes the position of each function

这三个区域各自包含一个服务空间和起居空间,二者的关系建立在材料的改变上,形成一种无形的分割。服务空间覆盖以灰色的材料,表现为灰泥涂料、瓷砖地面以及花岗岩和水泥饰面等。相比之下,起居空间则是铺设着镶木地板的纯白空间。这样,即使在空间完全敞开的情况下,如客厅-厨房-餐厅区域,材料的使用差异也能够起到划分空间的作用。在主卧,衣帽间和浴室使用了相同的材料,由此形成了统一的空间,并通过承重墙延伸至客厅-厨房-餐厅区域。两扇带有纹理的玻璃滑动门为空间提供了良好的私密性,由于其顶部没有与天花板连接,因而避免了完全封闭的感觉。客卧和客用洗手间各自拥有独立的入口,但是仍旧彼此相连,方便成套使用。

Each of these blocks includes a service space and a living space, and the relationship established between these two spaces is based on a change of material code, suggesting an intangible separation of planes. Service spaces are covered in gray materials, whether stucco or wall and ceiling paint, stoneware floors, and granite or micro cement on impervious surfaces. By contrast, living spaces are completely white with parquet floors. Thus, it is the material code that establishes the position of each function, even when the rooms are completely open and communicated, as in the case of the living room-kitchen-dining room. In the master bedroom, the separation with the walk-in-closet-bathroom is achieved with the same material code in the same intangible plane, which extends through the kitchen-dining-living space through the load bearing wall, and with two iron and textured glass sliding doors, lacquered in gray, and placed to provide greater privacy but without segregating the space, since these sliding doors do not touch the ceiling. The guest bedroom and bathroom each has its own independent access, but they are connected to facilitate their use en suite.

▼入口门廊处的高大橱柜,the entrance hall configuration in a large closet with flush doors and later disappears

   

▼玻璃滑动门提供了良好的私密性,同时避免了完全封闭的感觉,the textured glass sliding doors provide greater privacy but without segregating the space

   

▼主卧室,master bedroom

▼衣帽间和浴室形成了统一的空间, the separation with the walk-in-closet-bathroom is achieved with the same material code in the same intangible plan

▼客卧,guest bedroom

▼客用浴室,guest bathroom

交通空间没有被刻意地设计为路径。一条轴线连接了公寓入口与阳台,这条轴线一开始融入了门廊处带有平板门的高大橱柜,随后消失于厨房及起居空间。门厅的入口与阳台的入口相互对应,门厅的宽度则与阳台内黑色饰面的木制长椅保持了一致,这样一来,在无须设置走廊的情况下,交通路线也显得十分明确。阳台地面瓷砖的铺设方法也根据这一“隐形的”走廊发生了变化。

The circulation areas have suggested rather than materialized paths. An axis connects the entrance with the balcony, but this axis first blends into the entrance hall configuration in a large closet with flush doors and later disappears when it reaches the kitchen-dining space. The door to the lobby is twins with the door to the balcony, and the width of the lobby is repeated in the turn of the black lacquered wooden bench on the balcony, so that the axis of circulation is indicated, but without the need to build a corridor. Even the balcony’s ceramic tile changes direction following this blurred corridor.

▼阳台地面瓷砖的铺设方法根据交通路径发生变化,the balcony’s ceramic tile changes direction following a blurred corridor

▼客厅和阳台的关系由黑框滑动窗定义出来,the relationship between the living room and the balcony is achieved through two large black-lacquered sliding windows

客厅和阳台的关系由两扇黑框的滑动窗定义出来,黑色被用于界定阳台这一新的空间。窗户两侧的长椅完全对称,使阳台和客厅在打开窗户时能够形成密切的联系;在关上窗户时,它们便又分别在两侧成为桌椅和书架。拥有不同透明度和纹理的玻璃相互结合,模糊了室内空间的界线。总体来看,该项目基于先前已经大致确定的空间布局,使公寓的空间体验变得更加富有层次,同时让每个房间相互关联,呈现出丰富而灵活的特质。

The relationship between the living room and the balcony is achieved through two large black-lacquered sliding windows, this color used to introduce a new space, the balcony. They are placed above a bench that extends in the same way in and out doors, so that when the windows are open, the balcony and the living room are closely connected; or when closed, they act as bench, table, bookshelf … on both sides. Glass of different transparency and texture combines to blur a less than attractive interior patio. In summary, from the client’s predetermined conventional organization, the project proposes adding layers of complexity to the interior experience of the house, adding ambiguity to the classic labels of each room, as well as to the way they relate to each other, so that all this will eventually translate into greater spatial richness.

▼模型,model

▼轴测图,axon

▼轴测分解图,exploded axon

▼平面图,plan

▼剖面图,sections

Architecture: Raúl Sánchez
Web: www.raulsanchezarchitects.com
instagram:@raulsanchezarchitects
facebook: https://www.facebook.com/raulsanchezarchitects/
twitter: https://twitter.com/raulsanchezarch
Project Name: Apartamento Villarroel
Site: Eixample neighborhood, Barcelona (Spain).
Team:
Engineering: Marés ingenieros
Architecture: Pau Just / Cayetano de la Torre
Photography: José Hevia (www.josehevia.es)
All furniture courtesy of DomesticoShop (www.domesticoshop.com)
Faucets: Icónico y Vola
Kitchen tops and sides: Sensa by Cosentino
Windows: Cortizo
Project: 2016
Construction: May-August 2017
Client: Private
Built surface: 90 sqm
Budget <80.000€

More:Raul Sánchez Architects,更多请至:Raul Sánchez Architects on gooood

Post a Comment