Veranda Courthouse, China by O-office Architects

Life wired up by a veranda loop

Project Specs

Location:

非常感谢 源计划建筑师事务所 将以下内容授权gooood发行。更多关于他们请至:O-office Architects  on goooodAppreciation towards O-office Architects for providing the following description:

叠园宅坐落在倾斜的山坡上,自西往东缓缓上升。建筑师试图在此基地上重构岭南地区传统合院式书院形制。传统回廊式书院空间依据气候特点与礼制规则布局,主厅堂均坐北朝南,东西两侧为开放连廊,或同时在连廊外侧布置次要居住厢房。叠园宅的设计并不因循传统礼制约定,而是因应地形地貌以及院内的风景和游历体验展开。传统的礼制轴线在这里被结构重组为一系列的行走、观看和情景交互关系。传统的厅堂/厢房主次体系也被解拆为一组为半户外游廊所串联的日常生活空间段落。换言之,叠园宅是岭南书院传统和传统文人园林的结合体。

The private courthouse lies on a south hilly side, with a gentle topographic rise from east to west, in the north suburb of Guangzhou. The architect attempts to reinvent the tradition prototype of Lingnan courtyard house, which was built to response to the local climate and spatial ritual, to an open landscape format based on the site’s topography and scenicology, aiming at a new in-out relationship as well as on-site experience. The symmetric composition of traditional courthouse has been re-assembled to a collection of living spaces, wired up by a veranda loop, and meanwhile, the traditional axal order has also been reorganized to experiences of free wanders and views and in-between the landscape and living spaces.

▼叠园宅中心的庭院,The garden in the center of Veranda Courthouse

叠园宅的建造也对岭南传统宅院建造的一次重组。传统大宅院建造方式在平面上的呈现出的是承重砌体和独立柱阵之组合——厅堂两侧山墙为厚重的砖砌墙体同时提供承重和抗侧向的刚性,厅堂中部木构柱阵则在承重之余为内部提供开放空间和视野。

Veranda Courthouse reinvents the building tectonic out of the traditional courtyard prototype. The core material of stability, the small grey brick, is kept into the new construction, while the flexible parts, the wooden roof and column system, is replaced by steel and reinforced concrete.

▼轴测图。叠园宅的建造是对岭南传统宅院建造的一次重组,Axonometric drawing. Veranda Courthouse reinvents the building tectonic out of the traditional courtyard prototype

▼厅堂两侧厚重的砖砌山墙, gable

叠园宅的布局则始于内部风景画卷的营造,所有生活空间均三面砌体墙承重,唯独向内庭院一侧开放。在此开放一侧,参照了传统宅院向内院方向的转屏式落地门系统以确保空间的内向性。出于对公共性程度的区分,叠园宅区分了两种不同的转屏系统:在公共性较强的部位,如会客、用餐等空间使用玻璃转屏门,而在卧房等私密空间则采用上部转屏的木制系统。

Each living space is defined by a three-sided grey masonry wall and opens to the landscaping garden. On the open side of each space, a prefab metal opening system is utilized to refer to the traditional rotated screen door. Two different infills, glass and wood, are used to facilitate two different level of openness to the garden, the more public spaces, including living and dining, and more private spaces, mainly bedrooms, of the house, as an enclosed loop of living and landscape itinerary.

▼参照了传统宅院向内院方向的转屏式落地门系统以确保空间的内向性,a prefab metal opening system is utilized to refer to the traditional rotated screen door

▼在公共性较强的部位使用玻璃转屏门,glass infill system in more public spaces

▼在私密性较强的部位使用木制转屏门,wooden infill system in more private spaces

整个宅院由一条独立柱支承、连续成环的开放式回廊所串联和限定,与青砖砌体所限定的静态生活空间共同构成建筑的物态建造结构以及风景/时空的非物态结构。游廊既是界面也是联接体,既是日常生活的外延,同时也是独立的风景游历。回廊与基地边线之间是极致模数砌体砌筑而成的系列日常生活区间,富有节奏地收放排比。回廊以内则限定出由自然地貌耕作而成的层叠地景,包括硬质和软质。该地景系统自建筑进口处往上与内部景物连接,而在宅院中部又转而下沉至一个更加寂静的地景空间,并延伸出风景的竖向层次。叠园宅的建筑/地景系统同时包含着共时的整体平面和即时的片段剖面两种不同的解读方式。

▼独立柱支承、连续成环的开放式回廊,Veranda supported by independent columns

▼天井,courtyard

▼自然地貌耕作而成的层叠地景,cascading landscapes made from natural landform

▼总平面图,site plan

▼平面图,plan

▼剖面图,sections

项目名称:叠园宅
主持建筑师:何健翔&蒋滢
结构顾问:李东强
幕墙制作:广州诺科建筑幕墙技术有限公司
项目地点:中国广州
完成时间:2016
摄影:张超

Project info
Project Name: Veranda Courthouse
Principal Architects: He Jianxiang & Jiang Ying
Structural Consultant: Dongqiang Li
Glass Wall Manufacture: Guangzhou Neuco Building Façade Technology Co., Limited
Location: Guangzhou, China
Completion: 2016
Photographer: Chaos Z.

More:  O-office Architects,更多关于他们请至:O-office Architects  on gooood

Post a Comment