Tianjin Teda School by schneider+schumacher

Magical “braids”

Project Specs

Location:
Materials:

感谢 schneider+schumacher 予gooood分享以下内容。更多关于:schneider+schumacher on gooood. Appreciation towards schneider+schumacher for providing the following description:

更多关于该事务所职位信息点此进入,more jobs in schneider+schumacher click here

天津泰达第一中学是开发区唯一一所市级重点中学。目前学校开设小学六年级,初中、高中各三个年级一共七个年级。随着教学规模的不断发展,学校亟需扩充规模,将由原来的46个班扩展至62 个班。

This is a reconstruction project for TEDA NO.1 Secondary School. As the only municipal key school in Teda, TEDA NO.1 Secondary School accomo-dates seven grades, from Grade 6 to Grade 12. Along with the continual development, an enlarged accommodation is required: the number of the classes in the school will be increased from 46 to 62.

▼学校入口,the entrance

重建之前的泰达一中建筑形态支离破碎,建筑语言和符号十分繁杂,彼此独立的各功能用房,让孩子们要步行很远,才能到达食堂、体育馆和图书馆等功能空间,彼此联系较弱,交通流线也很不便。我们认为公共空间是校园建筑的灵魂所在,所以尝试用统一的建筑设计语言,将破碎的体量重新进行整合,在加强空间彼此之间联系的同时,创造服务于全体师生的活跃的公共空间。

The school’s layout was messy and each function space was isolated. Chil-dren had to walk a long way to reach the canteen, gymnasium and library, etc. We believe that public space is the spirit for educational architecture. So we try to use a unified design approach to integrate all those functional spaces,strengthening the connection among different spaces as well as creating an active public space which could serve all the teach-ers and students.

▼重新整合支离破碎的空间
using a unified design approach to integrate all those functional spaces

 

颠覆传统的校园公共空间——“麻花辫”
Anti-traditional campus’s public space – “braids”

如果用人体来比喻一所学校的话,那么“学生”或者说是“学生活动的空间”将是泰达一中的“脊柱”。脊柱是是人体最重要的承重结构,同时具有优美的体态和组合方式。我们用一条高效率的公共走廊串联不同的功能空间,创造了各区域之间的最短路线。这条连廊就像是建筑的脊柱,成为泰达一中最核心的交通空间。

▼概念,concept

If a school is likened to a person, the “students” or the “space for the students” will be the “spine”, which is not only the most important structure in the body but also shows a graceful posture as well as meth-ods of combination. By using an efficient public corridor, we create shortcuts that linking various functional spaces of the building. Corri-dor is like the building’s “spine”, becoming the centered traffic space in the building.

▼建筑主入口,the main entrance

我们颠覆了传统校园3m宽的普通走廊模式,通过对互动空间的思考,将交通空间层层错动,以活泼的形态,打破了沉闷乏味的传统楼梯与剪力墙结构,将五层的连廊像“麻花辫”一样编织起来,醒目的红色线条,活跃了空间氛围,并具备强烈的空间导向性,在这条纵穿校园的连廊中,创造了开敞而灵活的公共交流空间。在这里,孩子们可以恣意奔跑、嬉戏,在课余生活中获得不同于中国学生枯燥的“三点一线”生活的多样的游走体验。

Through studying the 3 dimensional space, we’d like layers of dislocated open spaces rather than traditional 3m-wide corridors and making the corridors in 5 different levels intervolve like ‘Braids’. The flexible form breaks the boring traditional structure of wall and staircase system, and the marked red line activates the atmosphere, creating strong spatial orientation. This corridor runs through the schoolyard, creating a series of open and flexible public spaces. Here, children could obtain ways of walking experience, which are fundamentally different from the ordinary school experiences.

▼交通空间层层错动,the layered circulation spaces

▼醒目的红色线条活跃了空间氛围, the marked red line activates the atmosphere

▼风雨操场,the playground

 

颠覆传统的校园立面造型——幕墙系统
Anti-traditional facade style of teaching buildings – “curtain wall sys-tem”

在外檐设计上,我们摒弃了传统校园常见的红砖建筑,采用暖黄色石材构件搭配玻璃幕墙,在外观上形成了充满现代感的立面语言,创造了更符合泰达一中国际化建校目标的现代建筑风格。

For the elevations design, we choose warm yellow stone with glass curtain wall, rather than red bricks for traditional school facade, trying to creating a distinctive modern facade appearance for the children.

▼充满现代感的立面语言,a distinctive modern facade appearance

我们在更需要采光的教学楼部分,采用了均匀划分的竖向石材装饰线条,增加建筑采光;在对于光环境有苛刻要求的艺体楼部分,采用了横向石材装饰线条,强化其遮阳效果,并在局部采用了大面积的石材幕墙。横纵装饰线条从功能出发,形成了鲜明而有韵律感的立面形式,并凸显不同建筑功能,成为新时代校园建筑的典范。

For the regions of the classroom building where lighting is required, vertical stone strips are used; for the art building that has harsh re-quirements for the lighting environment, decorated horizontal stone strips and stone curtain walls are used. Vertical and horizontal decora-tive lines comprise a clear and rhythmic facade, corresponding to differ-ent architectural features, makes this project an iconic example in the new era.

▼在对于光环境有苛刻要求的艺体楼部分采用了横向石材装饰线条,for the art building that has harsh re-quirements for the lighting environment, decorated horizontal stone strips and stone curtain walls are used

▼石材幕墙细部, stone curtain walls

▼在更需要采光的教学楼部分采用了均匀划分的竖向石材装饰线条,for the regions of the classroom building where lighting is required, vertical stone strips are used

▼鲜明而有韵律感的立面形式,a clear and rhythmic facade

▼细部,detail

        

▼水平构件细部/垂直构件细部,horizental line detail/vertical line detail

   

▼楼梯剖面,section of the stairs

▼总平面图,master plan

▼一层平面图,the first floor plan

▼二层平面图,the second floor plan

▼三层平面图,the third floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

项目名称:天津泰达一中
Project name: Tianjin Teda School
设计单位:德国施耐德+舒马赫建筑师事务所(s+s)
Architect’ Firm: schneider+schumacher 
主创建筑师:米歇尔.舒马赫
Lead Architects: Michael Schumacher
合作团队:天津市建筑设计院
Collaborators: Tianjin Architecture Design Institute
项目地点:中国,天津
Project location: Tianjin, China
竣工时间:2017
Completion Year: 2017
总建筑面积:62500 m2
Gross Built Area : 62500m2
摄影:存在建筑
Photo credits: arch-exist

More: schneider+schumacher 更多关于:schneider+schumacher on gooood

Post a Comment