Suzuki Kitchen Lidu, China by designRESERVE

Belong, yet stand out

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 余留地 将以下授权gooood发行。更多关于他们:designRESERVE on gooood
Appreciation towards designRESERVE for providing the following description

“铃木食堂”是诞生于北京历史核心区的生活品牌,已经成为胡同复兴运动中最具持久性的标志之一。自2010年创立至今,“铃木食堂”已经超越最初的餐厅功能,而发展成为包含精品咖啡,零售,以及画廊在内的文艺集合体。通过定期举办展览和工作坊,吸引了来自中国和日本的大量艺术家,设计师和手工艺人。从2012年开始,余留地与品牌紧密合作,在六个环境各异的社区里创造出别具一格的空间。

Suzuki Kitchen is a life-style brand born in the historic core of Beijing. Over the years, it has become one of the most lasting icons in the era of Hutong Renaissance. Started in 2010, the venues of Suzuki Kitchen have grown beyond the original Japanese-fusion restaurant, now including cafe, boutique, and gallery, where exhibitions and workshops are frequently held by young Chinese and Japanese designers, artists and craftsmen. Since 2012, designRESERVE has worked closely with the owners to create six distinctive spaces in various neighborhoods.

▼铃木食堂外观,Suzuki Kitchen Lidu exterior view

临近著名798艺术区,铃木食堂丽都店位于住宅社区的底层裙房。该街区正因为缺乏吸引人的租户和沉闷的建筑风格而陷入萧条。设计的主要目标是创造一个市集般的目的地,从而成为欢聚的场所,并给邻里注入活力。

Neighboring the renowned 798 Art District, the new Suzuki Kitchen is located in the podium of a residential community. The street has suffered commercial decline due to lack of attractive tenants and outdated building style. The primary goal of the design is to create a market-like destination, which could become a gathering place that generates energy for the neighborhood.

▼铃木食堂丽都店主入口, Suzuki Kitchen Lidu entrance

外立面由深灰色调的特制织物所覆盖, 经过特殊处理的表面散发着金属般光泽。像所有铃木食堂的店面设计一样,余留地团队坚持发掘传统材料的潜力,通过改进施工工艺,使新空间恰如其分的置身场所文脉之中,同时又呈现引人好奇的特质。

The façade is covered by custom-made textile with deep metallic grey tone. With each Suzuki Kitchen project, designRESERVE team explores material potential through enhanced technique and craft, which often uncovers their hidden qualities. In this case resulted in an interesting dialog, about scale and strength, between the stone façade of the faux-European podium building and the textile and wood façade of Suzuki Kitchen.

▼透明感的入口空间由复合木板与钢板构成,Entrance is transparent threshold made by plywood and steel

▼外立面被特殊工艺加工的金属质感织物覆盖,Façade is covered by custom-made textile with metallic finishing

一楼的开放就餐区被若干私密的角落所环绕。整个空间的焦点是一个亭式结构的轻饮吧台,同时连接着位于楼下的厨房。悬置在抛光混凝土天花下的定制灯架由黄铜管连接,照映着白色调的马赛克地面和暖色调的木质桌椅。设计团队通过在原有墙体层叠的粉刷表面进行雕凿,产生出斑驳的白色浅浮雕效果,仿佛降雪后的北方山峦。

The ground floor of the four-story structure is an open dinning area surrounded by intimate corners. The focus of the space is a pavilion-like structure that serves as beverage bar as well as connecting to the kitchen in the basement. Hanging from the polished concrete ceiling is the custom-made copper pipe lighting feature, hovering over the warm-colored wooden furniture and the custom pattern mosaic floor down below. The design team also created a wall relief painting inspired by the falling snow atop northern Chinese mountains, by chiseling away layers of wall paint from past constructions.

▼首层是以木质的厨房盒子为中心的开敞平面餐堂,Ground floor is open plan dinning area with a highlight on wooden kitchen box

▼亭子一样的吧台和厨房盒子,The pavilion like bar and kitchen box

▼墙面层叠的旧涂料被重新雕琢成一幅主题为“雪降”的壁画,Layers of old paint are chiseled and carved into a relief painting named “snow landing”

▼街景通过门斗的过滤,被带入首层餐堂,Filtered through foyer , street view is brought into dinning area

▼为铃木食堂丽都店特别设计的地面马赛克图案,The floor is made of mosaic pattern specially designed for Suzuki Kitchen Lidu

  

▼通往二楼的楼梯间与相邻的私密角落,Staircase to second floor besides a intimate corner

▼从楼梯间看一层就餐区,The view from staircase

访客可以从通往二层的楼梯间看到社区内部的花园和儿童活动场。占据二层的是一个阁楼般的空间。通过具有拥抱感的木墙围和轻巧的金属灯架系统,创造出一种节日般的气氛。两个附属功能,定制厨房和食物商店,被可滑动开启的门扇定义为房间里的房间。

Visitors could spot the garden and playground outside through the staircase filled by natural light. The second floor is an attic-like event space. The embracing wood panels and slim steel truss create a festival-like atmosphere. Two additional functions, kitchen lab and food market, are defined by sliding doors and windows as rooms within a room.

▼二层如阁楼般的餐厅客座区, Second floor attic-like dinning space

▼阵列悬挂于白色金属珩架上的灯组创造一种节日般的气氛,The arrayed lights suspended on the white steel truss create a festival-like atmosphere

▼二层拥有独立的开放厨房以满足团体活动的需求,Second floor also has an independent kitchen for special events

▼被折叠滑动门扇区隔的食物商店,Sliding door separates the food market from dinning area

三楼包含咖啡店,零售和小型展览空间。平面可根据需要自由调整,仿佛一个隐世匠人的工作坊。南北两侧都设置开窗,为频繁举行的活动和展览提供充分的采光和通风。咖啡吧台由整张铝板制作,为三楼多变的室内布置提供简洁明亮的背景。

The third floor is consisted of coffee bar, boutique shop and mini-gallery. Characterized by its simplicity, flexibility and a sense of seclusion, the mix-used space is also frequently used as craft workshop. Windows on both sides provide abundant natural light and ventilation for frequently-held events and exhibitions. The coffee bar counter made of large aluminum plates emphasizes the brightness of the space.

▼楼梯间成为过渡空间,连接餐厅和具有混合功能的三层, Staircase as the transition from restaurant to mixed program on the third floor

▼一个微型画廊悬置在楼梯间上方,Hanging on top of the staircase is the mini gallery

▼自然光从看到邻里的窗户中漫射到空间之中,Natural light fills up the space and the neighborhood is visible from south window

▼咖啡吧台由整张铝板制作而成,Coffee bar counter is made by large pieces of aluminum plate

▼可以俯瞰街景的北侧飘窗是最受欢迎的座位,the bay window on the north is the most popular seating with street view

“有差异的归属感”是余留地团队在设计丽都店时追求的核心价值,这也贯穿于过去六年工作室为铃木食堂设计的各家分店。通过对有限空间的精心规划和传统材料的创造性处理,每一家铃木食堂都分享着令人熟悉难忘的亲和感。而对于街道景观“显而不张”的回应,铃木食堂为其根植的每一个地点带来新鲜的特质和期待。

“Belong, yet stand out” is the key quality that designRESERVE team tries to achieve in the design of Suzuki Kitchen Lidu, as well as in the designs of four other locations in the past six years. The designs of Suzuki Kitchen share a common thread of carefully integrating into the surrounding context, and the creative use of traditional materials that uncovers their new-found qualities. “Belong, yet stand out”, each Suzuki Kitchen has brought a refreshing point of view and a strong identity for the location in which it roots.

▼铃木食堂丽位置地图,Suzuki Kitchen Lidu location map

▼各层平面图,Floor plans

▼剖面透视图,Sectional perspective

项目信息
项目名称:铃木食堂丽都店
项目地址:北京市朝阳区将台路
建筑面积:400平方米
建筑公司:余留地
完成年份:2016-2017
设计主持:宋方舟,岳峰
设计团队:赖智薇,魏丹,宋蕾,蒲洁宇,冯莹
品牌标识设计:广煜
摄影师:梁志刚
公司网站:www.designreserve.co
联系邮箱:office@designreserve.co

Project information
Project name: Suzuki Kitchen Lidu
Project location: Jiangtai Road, Chaoyang, Beijing
Gross Built Area: 400 sqm
Architect’ Firm: designRESERVE
Completion Year: 2016-2017
Lead Architects: Lydia Song, Feng Yue
Design Team: Momo Lai, Dan Wei, Lei Song, Jill Pu, Ying Feng
VI designer: Yu Guang
Photo credits: Zhigang Liang
Website: www.designreserve.co
Contact e-mail: office@designreserve.co

More: designRESERVE 。更多关于他们:designRESERVE on gooood

Post a Comment