Shenzhen Sungang centre lobby and showroom, China by AIM ARCHITECTURE

Heavy versus light, material versus energy

Project Specs

Location:

来自恺慕建筑设计对gooood的分享。更多关于他们:AIM Architecture on gooood
Appreciation towards AIM Architecture for providing the following description:

深圳,处在中国经济和科技高速发展前沿的代表城市,从外部看,整座城市充斥着未来感,科技渗透了社会生活的每一处角落。笋岗片区作为曾经的小商品和物流集散中心,正处于过去和未来、科技和传统之间转变的中心。

Shenzhen, an economic and technological bastion of modern China, exists in a unique moment in time. From the outside looking in, the city appears to be entirely futuristic; technology infiltrates almost every aspect of society. But just beyond the high-tech sheen exists cravings for moments that don’t always translate on a screen. As the former logistics distribution hub, Sungang district is undergoing the transition between past and the future, the tradition and the high-tech.

▼笋岗中心大堂入口外观,exterior view of the Sungang centre’s office lobby ©张辉

笋岗中心是片区新建的地标建筑,我们希望在大堂和展示区的设计体现出这种二元对立和统一性:高科技,或高触感。

When approached to design Sungang centre’s office lobby and the showroom, we decided to let the lobby speak to that duality, reflecting the eternal push-pull of high-tech, high-touch.

▼笋岗中心大堂,
Sungang centre’s office lobby © 华润置地

洞石为主要材料的大堂底部代表我们本性对触感的需求。地面、墙体低部,接待台由平滑、无光的洞石连成一体;沉稳大气且朴素,激发人自然地触摸情感。雕塑般地长型桌台伫立其中,与之相对的是一侧的凹槽设计。洞石唤起了传统情感也象征着未来,经典且不过时;带给人十分直观的感官体验,与上方充满科技感的灯光天花相比,赋予空间自然和原始的底色。

The stone lobby speaks to our tactile nature. The floors, lower parts of the walls, and entrance desk are all made of a smooth, matte-like stone. Grounded and earthy, it inspires you to run your hand across its surface, a long, sculpted vessel-esque shape held in place by a long slot on the floor. Stone evokes the past and signals the future, cool to the touch and timeless. It is a material that can bring us back to our senses, the perfect foil to technology’s bright lights.

▼雕塑般地长型桌台与富有韵律的墙面设计,
sculpted vessel-esque shape desk and the unique wall  ©张辉

与之相对比,我们使用高科技机电集成一体化天花勾勒了大堂的上部。铝板制成的弧形吊顶将强光折射回大堂,给予空间均匀柔和的光照。铝合金弧形天花创造出一种韵律,表现出与洞石的平滑与低调不同的特性。弧形天花一直延伸至建筑外顶棚,模糊了室内外的边界。洞石和铝合金各自形成自己的“小宇宙”,简单以视线去区分,对立又统一。

To represent the slickness of technology, we harnessed that light and outfitted long curved profiles on the walls and ceilings to reflect light back into the lobby. Made of metal and aluminium, they behave differently from the stone, and help to create a rhythm against the seamlessness and monolith of the stone. The ceiling elements extend into the architectural canopy outside the building to blur the barrier between indoors and outdoors. Together the stone and aluminium form their own ‘universe’ with a simple horizon to separate them.

▼由展示区看大堂,viewing the office lobby from the showroom ©张辉

▼展示区电梯厅,
showroom lift lobby ©张辉

▼办公区电梯厅,
office lift lobby ©张辉

相邻的展示厅也延续了洞石的基调,以肌理涂料取代铝合金天花,一个凸出的弧度成了视野的中心,聚焦于下方的项目模型。

The adjacent showroom expands on the same theme. The aluminium profiles are replaced with ample gypsum curves that create emphasized, dynamic moments for projects and models to stand out.

▼一层展示厅,
the showroom on the ground floor ©张辉

最终我们打造了一个明亮、清晰且开放的办公大堂,它经典且有力地暗喻着永恒的二元性:沉重与轻盈、物质与能量、不断进化的科技产物与无形的精神遗产。

It is a striking and beautiful space that welcomes visitors with clean, vertical lines and open volume that creates and nurtures a duality that is as old as it is powerful— heavy versus light, material versus energy, the intangible vs the constant presence of tech.

▼平面图,floor plan © 恺慕建筑设计事务所

▼室内剖立面图,section © 恺慕建筑设计事务所

业主:华润置地
项目地点:中国深圳
建筑面积:3800平方米
建成时间:2020
设计范围:办公大堂,一层展厅、样板公区,六层办公展厅
设计总监:Wendy Saunders,Vincent de Graaf
项目经理:徐心懿
项目建筑师:邓海文
室内团队: 黄骁鸣,李欣,沈思韵,张艺,张楠,Arpad Bercek,Youjin An
软装团队:Peichin Lee
灯光顾问:LPA照明设计事务所
合作设计单位:深圳瑞和建筑装饰股份有限公司
摄影:张辉

Client: CR Land
Location: Shenzhen, China
GFA: 3,800sqm
Completion: 2020
Design Scope: Office lobby, 1F showroom, residential mock-up common area, 6F office Showroom
Design Principals: Wendy Saunders, Vincent de Graaf
Project Manager: Cindy Xu
Project Architect: Heaven Deng
Interior Team: Arpad Bercek, Heather Zhang, Leven Li, Melody Shen, Simon Huang, Youjin An, Zhang Yi
FFE Team: Peichin Lee
Lighting consultant: Lighting Planners Associates (LPA)
LDI: Shenzhen Ruihe Construction Decoration CO., LTD
Photography: Zhang Hui

More: 恺慕建筑设计。更多关于他们:AIM Architecture on gooood

0

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment