Sant Antoni de Vilamajor住宅,巴塞罗那 / ARQUITECTURA-G

一栋住宅,两种结构

项目标签

设计公司:
类型:

感谢 ARQUITECTURA-G 予gooood分享以下内容。更多关于: ARQUITECTURA-G on gooood
Appreciations towards ARQUITECTURA-G for providing the following description:

住宅位于一处陡峭的斜坡上,上部视野开阔,光照充足。

The house is located in a plot with a steep ascendant incline, with views and good natural lighting in the higher area.

▼住宅外观,位于斜坡上
external view of the house located on an incline ©José Hevia

项目的日区和夜区有着明显的区分,建造系统和结构进一步强化了二者之间的不同。一方面,日区与地面相连,由厚重的墙体结构围合。另一方面,夜区底层架空,采用轻型构造系统,通过门廊式的结构立于地下室和停车场上方。

The project stands out for an evident separation between the day area and the night area, which is emphasized even more through the construction system and the structure of each of them. On the one hand, the day area, in contact with the land, is defined through a heavy wall structure. On the other hand, the night area, elevated from the plot, is conceived with a light construction system and a porticoed structure that stands on top of the basement / parking.

▼住宅外观,轻质结构置于厚重的墙面上
external view of the house, light construction system on the heavy walls ©José Hevia

日区呈阶梯状,不需要通过墙面分隔空间,保证了视线的通透。空间的大小体现出明显的层级,以区分不同功能,其中从小到大依次为书房、餐厅、厨房和客厅。与之相对,卧室呈线性排布,没有层级之分。房间朝向公区开放,通过双开门分隔;且其架空于混凝土体块上方,可以获得更好的自然光照。

The stepped shape of the day area defines the program without the need of dividing the space with walls, thus ensuring visuals from one side to the other. There is also a clear hierarchy in the spaces’ size, in order to define the different uses: study – dining room – kitchen – living room (from small to big). However, we can find a lineal scheme without hierarchy in the bedroom sequence. They are opened to the common area through big double shutter doors and they are elevated beyond the concrete block volume, looking for better natural lighting.

▼入口
entrance ©José Hevia

▼阶梯划分空间
space defined by steps ©José Hevia

▼没有层级区分的卧室
bedrooms without hierarchy ©José Hevia

一条水平的玻璃天窗划分白色的公共区域体块和红色的卧室/储藏间,进一步强调了两个空间的不同。此外,天窗还为走廊带来了充足的自然光照。这道切口也是住宅的轴线,一排柱子沿此轴线排布,支撑种植屋顶一直延伸到花园,最终与景观融为一体。

Through a horizontal glass plane that defines a skylight, the contact between the common area volume (white) and the bedroom / storage volume (red) is avoided, in order to separate and emphasize even more the two worlds. Equally, this skylight provides the hallway with natural light. This cut also creates an axis in the house that is emphasized with a sequence of pillars that shows the weight of the vegetal roof and is extended until the garden of the house, merging with the landscape.

▼水平天窗
horizontal skylight ©José Hevia

▼不同区域的颜色对比
color contrast between different areas ©José Hevia

▼浴室
bathroom ©José Hevia

▼平面图
plan ©ARQUITECTURA-G

 

▼剖面图
section ©ARQUITECTURA-G

Client: private
Location: Sant Antoni de Vilamajor, Barcelona
Surface: 250m2
Project: 2017
Construction: 2020
Structure consultant: LaiArq Estructures Arquitectòniques (Laia Marín i Sellares)
Engineer: TDI Enginyers
Photography: ©José Hevia

More: ARQUITECTURA-G        更多关于: ARQUITECTURA-G on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
点击联系该项目/文章的创作/分享者

发表评论

随机推荐工作 所有工作 »