Shanghai Landmark Center in China by Aedas

A motif to connect old and new.

Project Specs

Design Firm:
Location:

非常感谢 Aedas 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Aedas on gooood.
Appreciation towards Aedas for providing the following description:

位于上海著名的苏州河北岸,由Aedas设计的上海星荟中心位于四川北路及乍浦路的商业中心核心区,地理位置优越且交通便利。项目的东向及南向坐拥北外滩和黄埔江景色,在城市中享有极佳的景观。项目北侧现存众多低矮民居,周边现存有多座历史保护建筑,包括上海市邮电局、公济医院、新亚酒店、瑞康公寓及外白渡桥等,形成本区域明显的城市脉络。这一新建综合发展项目将商业中心与居住社区完美衔接,连接上海新老城区。

Located on the north bank of Suzhou Creek and within the business area across Sichuan North Road and Zhapu Road in Shanghai, Aedas-design Shanghai Landmark Center enjoys a prime location with excellent views towards the Northern Bund and Huangpu River. The site is surrounded by low-rise residential blocks and a number of historic buildings such as the Shanghai Post and Telecommunication Bureau, Shanghai General Hospital, New Asia Hotel, Ruikang Mansion and Outer Baidu Bridge, forming a unique urban fabric. The new complex creates a synergy for the commercial hub and the neighbourhood and connects the old and new of Shanghai city.

▼ 建筑外观,external view of the building

1-external3_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 连接新老城区的商业中心,commercial center connecting traditional and modern Shanghai

1-distance external_Shanghai Landmark Center_Aedas

呼应充满活力的周边环境和东北方向的低层住宅建筑,这一商业项目由地块南部的两座塔楼和地块北部的零售部份组成,拥有一个开放的用于餐饮和户外文化商业活动的中央广场。新建建筑群依地块四个长边而建,延续城市肌理。四个角落留出开放空间,为城市中的脉络增添疏密有致的效果,作为吸聚人气的过渡空间。项目体量及朝向凸显建筑层次感,优化邻近住宅体块的自然光照及通风。中央广场以商业零售地上及地下部分连接周边区域,源源不断地吸引人流,为传统商业中心注入全新动力。

In response to the vibrant neighbourhood and low-rise domestic buildings on the east and north, this commercial development retreats from south to north with two towers sit in the south of the site with the retail components in the north, embracing an open central plaza for food and beverage and various outdoor activities. The buildings are placed along the site edges to reserve open spaces at the four corners, acting as transitional nodes to the surrounding high-density context. The massing and orientation of the complex highlight the architectural layers whilst facilitating daylight penetration and ventilation to the adjoining domestic blocks. The central plaza connects the exterior with the retail components above and below the ground, also extends the circulation from the adjacent communities to the complex.

▼零售部分与住宅区相呼应,retail components in response to the low-rise buildings

1-external1_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 不同的入口吸引人流,attract visitors through different entrances

1-external4_Shanghai Landmark Center_Aedas

2-entrance1_Shanghai Landmark Center_Aedas

2-entrance2_Shanghai Landmark Center_Aedas

裙楼宽敞的购物走廊蜿蜒贯穿整个商场,并连接各个出入口中庭及广场。两座塔楼之间的三至四层亦设置连廊,形成环形的商场空间,有效引导行人流线和优化空间体验。中央中庭设有玻璃天幕,将自然光线带入商场核心。裙楼屋顶同时提供大量绿化,除可减少能源消耗外,还打造出一个富具吸引力的公共空间。

The retail traffic links up the retail block, connecting all entrances and atria. The skylight above the central atrium facilitates daylight penetration and the green roof offers a welcoming public space.

▼ 商场室内,天幕提供自然采光,interior with natural light from the skylight

6-interior1_Shanghai Landmark Center_Aedas

该项目设计灵感来源于附近传统建筑的“栅格”形象,以当代语言重新诠释东方元素,并营造令人印象深刻的主题,增加与邻近地区的联系,为项目确定了基调和个性。塔楼方正的外型延续周围历史文化建筑的风格,给人留下平衡开阔、大气恢弘的印象。塔楼立面的这种现代诠释与典型玻璃塔楼相比,降低了反射率,减少了对邻近建筑的光污染和干扰。这一鲜明的东方主题延伸到零售模块,不仅在外立面上作为装饰性屏幕,同时也为内层增加有趣的动画灯光图案:白天平稳而静谧,富有传统魅力; 夜晚则由于灯光透过栅格射出而变得通透而清澈,充满现代活力。

Inspired by the traditional Chinese windows from the nearby old buildings, the façade design interprets the oriental element in a contemporary language and creates an impressive motif, setting the tone and identity of the development. This modern interpretation on the tower façade allows less reflectance compared to typical glass towers, and relieves its neighbouring buildings from light pollution and disturbance. The signature oriental motif extends to the retail blocks, not only serving as an ornamental screen on the façade but also adding interesting, animated light patterns on the inner layer.

▼ “栅格”立面,facade inspired by the traditional Chinese windows

4-facade1_Shanghai Landmark Center_Aedas     4a-facade3_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 立面细部,facade details

9-concept sketch2_Shanghai Landmark Center_Aedas     5-facade details3_Shanghai Landmark Center_Aedas

5-facade details2_Shanghai Landmark Center_Aedas

5-facade details_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 充满活力的夜景,night view

3-night view_Shanghai Landmark Center_Aedas

3-night view2_Shanghai Landmark Center_Aedas

3-night view4_Shanghai Landmark Center_Aedas

该项目面临的最大挑战是在一座新建筑中展现历史城市的完整性和能量,以及确保建筑当前和未来使用的最大灵活性。简洁明快的矩形形态与历史建筑及周边新建建筑群所形成的城市肌理恰当融合,双塔象征虹口区入口,塔楼高度同时平衡了该地区的城市天际线。这座具备内敛东方触感和内涵的大型当代建筑强调了这座城市独特的历史和地位,成为苏州河畔上海天际线中的地标性建筑。

The needs to reflect the integrity and energy of the historic city in a new development, and ensure maximum flexibility for present and future uses, pose the biggest challenge for this project. The clean-lined, rectangular form goes well with the urban fabric for the historical buildings as well as current and future developments around the site, whilst the twin tower symbolically signifies the gateway to the Hongkou district. The contemporary architecture with a sense of humble, oriental touch and overtone serves as a large visual that accentuates the city’s unique history and identity, creating a landmark enjoying the signature Shanghai skyline along the Suzhou Creek.

▼ 上海城市中的新地标,new landmark in the city of Shanghai

1-bird view_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 总平面图,master plan

8-master plan_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 一层平面图,ground floor plan

8-ground floor plan_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 二层平面图,first floor plan

8-first floor plan_Shanghai Landmark Center_Aedas

▼ 立面图和剖面图,elevation and section

8-elevation+section_Shanghai Landmark Center_Aedas

项目名称:上海星荟中心
位置:中国上海
建筑设计:Aedas
业主:HKC (Holdings) Ltd
地盘面积:161,000平方米
竣工年份:2016
董事:柳景康

Project: Shanghai Landmark Center
Location: Shanghai, China
Architect: Aedas
Client: HKC (Holdings) Ltd
Gross floor area: 161,000 square metres
Completion year: 2016
Director: Cary Lau

More:Aedas,更多关于他们:Aedas on gooood

Post a Comment