PlanChum Yucun, China by Rovvon Studio

A multi-industry shop including a 2 room guesthouse, light food restaurant, vintage sales, and culture events

Project Specs

Location:

非常感谢 若凡工作室yunfei.hua@live.cn)予gooood分享以下内容。
Appreciation towards Rovvon Studio (yunfei.hua@live.cn) for providing the following description:

项目面积含连廊在内约600㎡,在1990s以前是莫干山镇的粮仓,辗转变成过焊接厂,现在是一个结合了住宿、轻食餐厅、古旧道具售卖、办公等多业态的综合体。

▼建筑外观,exterior view

▼建筑入口,entrance

The Project is around 600㎡,which was the official rice warehouse before 1990s, then transferred into metalwork welding factory, but now a multi-industry shop including a 2 room guesthouse, light food restaurant, vintage goods and plants sales, culture events, etc.

▼庭院及餐厅入口,courtyard and the restaurant entrance

▼餐厅区概览,restaurant overview

▼用餐区,dinning area

▼入口处吧台,front bar

▼二层阅读区,2F reading area

▼窗户外的二层阳台,window view of the balcony

改造之前,整个粮仓屋面盖着红瓦,主体建筑材料为石块、钢筋、水泥,室内是贯通的横向结构,石灰墙剥落露出黑色墙体。为了保持这样的历史风貌,用红砖将连廊包围成室内、保留较完整的黑色墙面、绿窗户,并将1/4的屋顶用玻璃来达到隔风雨但阳光通透的目的,保证院子的植物呼吸需求。

▼古旧道具售卖,vintage goods

The main material of the building before transformation is big stone, steel, and cement, the roof is covered with red tiles. We can see the lime already fell from walls. But it shows beautiful original black wall as they used asphalt to do the waterproof job. To keep these unique features, we keep the original black wall, and green windows, and changed 1/4 roof from sheets to glass for the garden.

▼商品展示空间,display area

主体结构上和原始基本一致,但用钢筋、混泥土等材料搭建了局部二层来满足业主在业态和办公上的需求。在占据主要室内空间的轻食餐厅,地面和吧台都采用复古绿和简约白形成色彩上的冲击和格调,呼应业态中古旧道具的售卖以及建筑本身的历史氛围,加之以年轻客群为主要消费主体的定位,使得建筑、自然、历史在生活里达到美好融合。

▼轴测图,axon

We use steel, cement to build a partial two-storey area to meet the requirement on reading room and administration, based on keeping the original structure. At the part of interior design, using dark green and white tiles with vintage wooden furniture and plants to create a classic but soft atmosphere, to collect its old soul and current usage. Which also meet the requirement of taking young people as the main market orientation.

▼中心庭院以及客房区入口,courtyard and the entrance to guest room

▼客房入口及阳台,guest room entrance and the balcony

▼客房公共客厅,common living room

▼客房,guest room

▼细部,details

▼一层、二层平面图,1F & 2F plan

▼剖面图,section

项目名称:青芷庾村店
设计方:若凡工作室 Rovvon Studio
联系邮箱:yunfei.hua@live.cn
项目设计 & 完成年份:2018
主创及设计团队:若凡工作室Rovvon Studio
项目地址:浙江省湖州市德清县莫干山镇庾村黄郛西路53号
建筑面积:600㎡
摄影版权:德清青止文化创意有限公司
客户:德清青止文化创意有限公司
项目方LOGO:青芷

More:若凡工作室yunfei.hua@live.cn

Post a Comment