LUMIFACULTY Photography Studio, China by Architect Zihan Li

Reunion of Three Years

Project Specs

Location:
Category:

感谢 独立建筑师李子晗(联系邮箱:zh985120@163.com)予 gooood分享以下内容。更多关于他:Architect Zihan Li on gooood
Appreciation towards Architect Zihan Li (contact: zh985120@163.com) for providing the following description:

“LUMI是来自拉丁语的词根,几乎所有寓意着“光”的字眼,皆由它起源。带着生命的有限性和视野的无边界性,LUMIFACULTY由此诞生。我们想要记录世界的热望和敬畏的心情,并借助“光”的存在达成最为直接与真实的交流.”—— LUMIFACULTY

“LUMI is the root of Latin, and almost all the words that imply “light” originate from it. With the finiteness of life and the borderlessness of vision, LUMIFACULTY was born. We want to record the world’s aspirations and awe of the mood, and with the helping of “light” to achieve the most direct and true communication.”—— LUMIFACULTY

▼入口空间,entrance area

三年前来到这个重建的“旧厂区”,卢师傅(摄影师卢先生)选中了这间厂房。最低点6.3米的通高空间刚好满足平面棚拍摄的高度要求。我们商量本着“修旧如旧”的心态,保持这个重建厂房的粗糙感。所以在材料使用上,我们选择耐候钢板跟水泥装饰板作为主材,构建所有的新空间。耐候钢板作为“引导性界面”,通过“一横一竖”两个动作,塑造了由入口进入拍摄区域的展示性空间,同时结合细密的金属网,将拍摄区域与配套功能区域进行了水平划分。入口通廊设计宽度为2.4M,目的是为了满足汽车广告拍摄时的进出需要,同时增强整个入口空间的仪式感。

Three years ago, photographer Mr. Lu selected this rebuilt old factory as his working studio. The minimum height of 6.3 meters is perfectly reach the flat photography studio’s shooting needs. We settle down the basic rules of rebuilding the factory is “repairing the old as old”. Therefore, in the use of materials, we choose weather-resistant steel and concrete decorative panels as the main material to build all new space.As a “guiding interface”, the weather-resistant steel plates shape the exhibition space from the entrance into the shooting area through two manifestation mode of “one horizontal and one vertical”. At the same time, combined with the fine metal mesh, the shooting area and the supporting functional area are divided.The entrance corridor has a width of 2.4M, which is designed to meet the entry and exit needs of car advertising, while enhancing the sense of ritual throughout the entrance space.

▼入口通廊设计宽度为2.4米,满足汽车广告拍摄时的进出需要以及增强整个入口空间的仪式感,the entrance corridor has a width of 2.4m, which is designed to meet the entry and exit needs of car advertising, while enhancing the sense of ritual throughout the entrance space

▼耐候钢板作为“引导性界面”,通过“一横一竖”两个动作,塑造了由入口进入拍摄区域的展示性空间,as a “guiding interface”, the weather-resistant steel plates shape the exhibition space from the entrance into the shooting area through two manifestation mode of “one horizontal and one vertical”

▼借助细密的金属网,拍摄区域与配套功能区域进行了水平划分,combined with fine metal mesh, the shooting area and the supporting functional area are divided

▼一层休息区,recreational area on the first floor

不同于其他摄影空间对自然光线的排斥,LUMIFACULTY希望他们的工作空间充满适宜的、变化的自然光线,于是我们决定在枯燥简陋的屋面增设天窗,既解决二层内部办公区域的采光需要,同时在整个空间的“枢纽地带”将光的四季冷暖引入室内。螺纹钢板与工字钢直接焊接的楼梯联系二层的内部办公区域与首层功能。

Unlike other photographic spaces that reject natural light, LUMIFACULTY wants their workspace to be filled with suitable and changing natural light, so we decided to add skylights to the roofs, which not only feel the need for daylighting in the second-floor office. At the same time which introduces the warmth of the four seasons into the “hub zone” of the entire room. The stair which were welded by the screw steel plate and the I-beam which directly contact the second floor internal office area and the first floor function area.

▼空间内部“枢纽地带”,interior hub zone

▼螺纹钢板与工字钢直接焊接的楼梯连接二层的内部办公区域与首层功能,the stairs which are welded by the screw steel plate and the I-beam directly contact the second floor office area and the first floor function area

▼从二楼回望楼梯及一层空间,look back to the stairs and first floor space at the second floor

▼建筑师在屋面增设天窗,解决二层内部办公区域的采光需要,architects decided to add skylights to the roofs, which meet the need for daylighting in the second-floor office

▼二层平台区域,platform area at the second floor

多功能区域(会议、聚会、临时办公等)是首层配套功能的核心,穿过多功能区,可以到达内侧的模特化妆区,以及私密性最强的艺人化妆间(包含化妆、更衣、私人卫浴空间)。沿楼梯外侧的走道亦可直接到达化妆区域,需要时可避开多功能区。

The multi-functional area (meeting, party, temporary office, etc.) is the core function of the first-Floor. Walking through the multi-functional area, you can reach the inner model dressing area and the private dressing room (including makeup, dressing, private bathroom space). Corridor along the outside of the stairs can also directly reach the dressing area, avoiding the influence to multi-function area when needed.

▼多功能区,multi-functional area

三年的时光,留下了众多的使用痕迹,我们都在图像内真实保留,在我们看来,这是这个空间由死到生的过程,这些“人气儿”,是我们尤为珍视的“直接与真实”。希望它可以继续生长下去。

Three years of photography studio operation time has left a lot of traces of use. We all keep it in the photos. In our opinion, this is the process of the space from death to alive. These “traces” are the “directness and truth” that we especially cherish. And I hope vitality of the space can continue growing.

▼天光细节,skylight detail

▼楼梯细节,stairs detail

▼模特化妆区及洗手间,dressing and makeup area & restroom

▼平面图,plans

项目名称:LUMIFACULTY视觉创意机构
设计方:独立建筑师李子晗
联系邮箱:zh985120@163.com
项目设计 & 完成年份:2016年2月
主创及设计团队:李子晗(项目主持建筑师),周琳(项目经理)
项目地址:北京市朝阳区广渠东路南洋文创园B1-2
建筑面积:266平方米
摄影版权:卢彦夫(LUMIFACULTY视觉创意机构首席摄影师)
客户:LUMIFACULTY视觉创意机构
品牌:水泥自流平、耐候钢板、水泥板
Project name:LUMIFACULTY Photography Studio
Design:Zihan Li
Contact e-mail:zh985120@163.com
Design year & Completion Year :02/2016
Leader designer & Team:Zihan Li(Chief Architect)/Lin Zhou(Project Manager)
Project location:B1-2 Nanyang culture park Guangqu east Road, Chaoyang District, Beijing
Gross Built Area (square meters):266㎡
Photo credits:Yanfu Lu (LUMIFACULTY Studio)
Clients:LUMIFACULTY Photography Studio 
Brands / Products used in the projrct:Cement self-leveling, weathering steel plate, precast cement board

More: 独立建筑师李子晗(联系邮箱|contact:zh985120@163.com)。更多关于他:Architect Zihan Li on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment