Landscape design of Shanghai MixC Mall, China by Lab D+H

Reconciling commercial vibrancy with public amenity

Project Specs

Design Firm:
Location:

感谢 Lab D+H 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Lab D+H on gooood
Appreciation towards Lab D+H for providing the following description:

上海万象城位于闵行区吴中路,是一个长度达580米的大型商业综合体。场地内80%的区域是公共绿地,需要有植被覆盖并提供一定的公共设施。设计的出发点是通过把公共开放空间和私有商业作为整合的目标来考虑,我们能借力场地地铁站的可达性与邻街另一个商业中心的活力,在休闲与商业交织的场地上创造出一个场所—它既是城市中生机勃勃的一部分,又是该区域优美引人的新空间。

Shanghai MixC Mall is 580m-long giant sized mall located along Wuzhong Rd in Shanghai. The site includes more than 80% public green areas where the surface is required to be covered by greenery and to provide with public amenities. Our point of departure was the belief that by considering the public open space and private development goals as an integrated whole, we could draw upon the accessibility to the site from metro stations and the vitality from another huge mall across the street as a place of recreation and of commerce to create a place that would be both a lively, vibrant part of the city, and a beautiful and inviting new part of the district.

▼广场概览,overview of the plaza

在商业中心的三个主要入口前,我们设计了开放灵活的广场供多样的商业活动使用,而广场间40米宽的公共绿地则可以营造都市公园氛围。沿着两排银杏形成的大道,我们精心布置了一系列独特的体验——音乐喷泉,花瓣构架,事件草坪,下沉广场水景,LED屏幕,树林广场。

In front of three main entrances of the mall, we proposed open and flexible plazas for various commercial events, while 40m width public green areas between plazas are creating an urban park ambiance. Along the Ginkgo Avenue, the promenade with 2 rows of ginkgo tree, series of moment of special experiences are placed – music fountain, petal canopy, event lawn, sunken fountain, led screen, tree plaza.

▼设计策略,design strategy

40米宽的公共绿地使得场地两端能够容纳斜向长达100米的入口广场。由于东侧角部是主要的道路节点,并且是建筑的主入口,该区域将会有最有活力的都市活动和商业活动。我们对于该区域的主要设计方法是如何更好的呈现都市广场以激活、协调多样的活动。有着丰富纹理的石材铺装呈线性布置,鼓励人群的移动与不同的活动,广场的边界由塑形种植池与长椅围合,以支持广场的灵活性。

40m deep public green area allows more than 100m long diagonal entry plaza on both side of the site. As east corner is the main traffic intersection at the road and the main entry of the building, the most vibrant urban activities and commercial events are expected. Our primary approach to this area is how to staging the urban plaza to activate and to curate flexible programs. While rich textured stone paving pattern laid out in linear arrangement to encourage people’s movement and diverse programs, edges of the square are enclosed by sculptural planters and long benches in order to support the flexibility of plaza.

▼沿着银杏大道布置着一系列独特的体验,series of moment of special experiences are placed along the promenade with 2 rows of ginkgo tree

 

东侧广场元素 – 种植池景墙/塑形坐凳/花瓣构架
East Main Plaza Components – Feature Wall / Sculptural Bench / Petal Canopy

种植池景墙营造了流畅的微地形线条,在呼应商业中心几何形态的同时引导人群进入建筑。在行人层面,并置的景墙层次与植被是相邻道路的缓冲区。广场的一侧,塑形长凳放置在种植池景墙顶部,提供了剧场般的观看氛围与休憩的区域。坐凳表面的穿孔图案形成了有趣的韵律,也让长凳能够融入周边环境之中。3片花瓣形状的构架是为草坪上访客设计的遮阳结构,上部的框架与支撑的枝干整合成了树的形状,构架本身也成为了草坪上的标志性元素。

▼东广场模型视角,digital model of the east main plaza

Feature wall creates a sleek micro topography which resonates with a geometry of massive shopping mall building as well as guides visitors into the mall. At pedestrian level, juxtaposed layers of the wall and planting work as a green buffer from the adjacent roads. On plaza side of the wall, Sculptural Bench is added on top of the feature wall to provide with theatrical setting towards plaza in the middle along with resting spots for shoppers. Perforated pattern on bench surface makes an interesting rhythm on bench surface as well as makes the long bench blend into the surrounding. The 3 Petal-shape Canopies are shade structures for people in the lawn, its upper lattices and structural trunks are integrated like tree structure and it becomes an iconic element in the large lawn area.

▼东侧广场概览,east main plaza

▼种植池景墙,the feature wall

▼流畅的微地形线条呼应了商业中心的几何形态,the feature wall creates a sleek micro topography which resonates with a geometry of massive shopping mall building

  

▼塑形坐凳,sculptural bench

▼坐凳表面的穿孔图案形成了有趣的韵律,perforated pattern on bench surface makes an interesting rhythm on bench surface


▼花瓣构架,the petal canopy

▼花瓣构架为草坪上的访客提供了遮阳结构,the 3 Petal-shape Canopies are shade structures for people in the lawn


 

音乐喷泉/银杏大道
MUSIC FOUNTAIN / Ginkgo Avenue

由于绿地率的限制,北侧的景观必须被绿化覆盖;为了满足消防安全需求,建筑前的走廊需要完全打开。我们把这些限制转化为机会,把沿着建筑的公共绿地与店前空间交织在了一起。音乐喷泉是一段130m长的水景,曲线的水柱能够随着音乐舞动。整个水景被分成了9个部分,相同的设计细节通过重复镜像沿着水景布置。银杏大道从东广场延伸至西广场,穿过了整个场地,鼓励访客能走过长距离的道路。音乐喷泉与银杏大道成为了调和公共领域与私有区域的策略性接缝。

▼设计示意,diagram

Due to Green ratio requirement, north side of the landscape area has to be covered by green and in order to comply with fire safety code, a corridor in front of the building has to be open. We took these requirements as an opportunity for stitching between public green and store frontage area along the mall. Music Fountain is 130m long laminar flow animated fountain that choreographed to the music playing in the park. It is divided in 9 sections of the pool, one typical design and the mirrored one repeat alternately along the length. Ginkgo Avenue is a paved ginkgo tree alley way traverses the whole site from east plaza to west plaza, is intended to encourage visitors to walk across the long distance site.  Music Fountain and Ginkgo Avenue are the strategic urban seams that reconcile public realm and private sector.

▼银杏大道从东至西穿过了整个场地,Ginkgo Avenue is a paved ginkgo tree alley way traverses the whole site from east plaza to west plaza

▼音乐喷泉是一段130m长的水景,Music Fountain is 130m long laminar flow animated fountain that choreographed to the music playing in the park

▼喷泉细部,detailed views of the fountain

▼水边台阶,step into the fountain

▼喷泉夜景,night view

 

下沉广场
SUNKEN PLAZA

下沉广场是地铁站与商业中心的步行交通节点。面向B1层的墙面与台阶为场地内可能的活动与事件提供了布置都市舞台氛围的机会。潺潺流水从中部像素化的墙面和下沉广场两端的台阶流下。充满生机的垂直绿化软化了空间,并带来了自然的活力。水景前的桌子吸引人们在此停留与水互动。铺装图案的渐变暗示了作为焦点的水景。围合的空间与作为幕布的水景墙自然地营造了一个舞台。

▼下沉广场设计示意,diagram of the sunken plaza design

Sunken plaza is a pedestrian traffic node where metro station and shopping mall intersect. The wall facing to b1 level and the steps on both sides are great opportunities for urban theatrical setting of various activities and events expected in this area. The murmuring streams flow down both the wall fountain which made of thousands of pixelated stones in the middle and the steps at each end of the sunken plaza. The lively patterned green wall softens the space and brings vibrancy in. The table in front of the water invites people to stay and interact with water. The gradual change of paving pattern implies the focal view towards fountain. Thus a stage is created naturally with enclosed space and dynamic fountain wall as backdrop.

▼落客区,drop-off area

▼下沉广场交流坐凳,social seating wall at sunken plaza

▼下沉广场水景,waterscape of the sunken plaza

▼跌水墙,water wall

 

树林广场
TREE PLAZA

由于这块区域是是下沉广场背后能够让人停留休息的地方,同时也是西广场的边缘,树林广场提供了供人们聚会休息的社交休憩空间。两种元素被精心的交替布置在其中—大小适宜的榉树和可供各种方式休息的都市家具。

Since this location is the space behind the sunken plaza where people can stay and rest, at the same time it is the edge of West plaza, Tree Plaza provides social lounging area for group of people to gather and rest. It consisted of an alternation between two elements – a decent size of Zelkova tree for a shade and an uniquely designed urban furniture for various forms of rest.

▼树林广场提供了社交休憩空间,Tree Plaza provides social lounging area for group of people to gather and rest

 

屋顶花园
6F ROOF GARDEN

鉴于6楼多样的建筑功能(书店,VIP休憩区,餐馆,咖啡),预计会有不同的用户年龄群体和各式各样的活动。同时巨大的天井以1.2米高的墙体占据了西侧大半部分区域,形成了独特的空间。我们在空间另一侧设计了与天井相似体量的平台,通过对平台及其边缘的利用来促进不同的活动。抬高的平台确保了足够植物生长的土壤深度,提供了外摆桌椅区域,也能够在边缘设置一些休闲互动的家具设施。

▼屋顶花园设计示意,roof garden diagram

Given architectural programs at 6F floor such as bookstore, vip lounge, restaurants, coffee & tea house are diverse in terms of user generations and activities expected. Also big skylight well which occupies west half of the roof area with the height of 1.2m tall side wall set an extraordinary spatial quality. We created a platform similar to the scale of skylight well on the other side and facilitated various programs around and on the platform taking advantage of the thickness of it. Elevated deck area ensures soil depth for the planting and provides table and chair area on top as well as allows to install relaxed yet interactive furnitures on edges.

▼设计通过对平台及其边缘的利用来促进不同的活动,various programs are facilitated around and on the platform taking advantage of the thickness of it

▼屋顶平台夜景,night view of the roof garden

▼平面图,plan


项目名称:上海万象城
地点: 中国上海
客户: 华润置地华东大区
设计团队: Lab D+H
建筑:RTKL
面积: 4.5公顷
设计区域:商业中心周边公共绿地/开放空间,屋顶花园
设计时间:2016年12月-2017年7月
建设时间:2017年06月-2017年09月
主创设计师: 崔荣埈
设计团队:崔荣埈,太淏,蓝皓,凌齐美
摄影师:存在建筑摄影
摄影师网站:www.arch-exist.com

Project name: Shanghai MixC Mall
Architect’s Firm: Lab D+H
Principal:YoungJoon Choi
Team Member of Designer:Hao Tai, Hao Lan, Qimei Ling
Website: http://dhscape.com/
Contact e-mail: lab@dhscape.com
Project location: Shanghai, China
Completion Year: 2017
Design period: 2016.12 – 2017.07
Construction period: 2017.06 – 2017.09
Gross Built Area (square meters or square foot):
Landscape Area:75243 ㎡
Lead Architects: YoungJoon Choi (Lab D+H)
Client: China Resource Land East
Photo credits: Arch-Exist
Photographer’s website: www.arch-exist.com

More:Lab D+H。更多关于他们:Lab D+H on gooood

Post a Comment