ITAFE Coffee & Drinking Store, China by Daylab Studio

Embracing the street corner with an airy space

Project Specs

Location:

来自 斗西设计 对gooood的分享。更多关于他们请至:Daylab Studio on gooood.
Appreciation towards Daylab Studio for providing the following description:

ITAFE的logo是一个火柴,斗西设计通过设计让空间点亮了整个城市。中国义乌,长久以来作为全球知名的小商品集散地,每天吸引着全世界的生意人来到这里,各取所需之后匆匆离开。县级市义乌非常富裕,但严重缺乏生活方式的消费。斗西设计想要挑战这一点,用前卫的、实验性的室内设计风格制造话题,开放通透的空间拥抱街角,激活整个街区,赢得年轻消费者的认同和喜爱。

Like ITAFE’s Logo design inspiration drawn from a matchstick, The Day Lab Design Team hopes to illuminate the community with design sparks. The City of YiWu in Central ZheJiang Province, China, is renowned for its small commodity trade. Traders from all over the world come to the YiWu Market daily for quick trades and leave in a hurry. Despite YiWu being a county-level city and one of the powerful economic cities of China, it lacks facilities to provide visitors, and most importantly consumers in search of better lifestyle. The Day Lab Design Team challenged this with avant-garde, experimental Interior Design style;  ingenious open-layout concept allow the interior design to spill over to the street, create interest and thereby winning the praises of young consumers.

▼店铺外观,exterior view

▼墙壁上展示着简洁的菜单,clean and simple menus are shown on the wall

ITAFE的精神”Light Your Life”是这家店从产品到设计的灵魂。我们抛弃了厚重冗长的菜单设计,用简洁的排版只呈现给消费者最顶尖品质的咖啡,茶和面包,也就是店名ITAFE字母中暗示的 Tea, Bread, Coffee,简单而纯粹。

ITAFE’s ideology of “Light Your Life” is the design soul of all the products from this outlet. We abandoned lengthy and hefty menus, and adapted clean and simple layouts. In getting rid of all the fuss, we bring into the limelight top notched quality coffee, tea and coffee.

▼动态轴测示意,exploded diagram

在空间中,“Light Your Life” 含有的两重意义:首先Light是“光明、点亮” ,ITAFE灯光的设计和呈现效果毫无疑问十分出彩。门头设计采用了金属百叶的形式,日间随着时间、天气、季节的不同表皮能反射出环境光的变化,单纯利用自然光就能获得比人工照明更加明亮的视觉效果。夜晚,百叶阵列中间隔相同距离加入射灯照明,走动中行人视线和百叶间角度改变,使得每一个被射灯照亮的区域宽度不断变化,整个店招具有鲜明的节奏感。

In the Interior, “Light Your Life” embodies 2 meanings: First of all, “Light” is Bright and Illuminates. ITAFE’s lighting design is certainly brilliant. In the storefront design, we have designed metal Venetian slats to absorb and reflect different color shades from various times of the day, seasons and weather conditions.  Harnessing natural light by employing use of reflective materials can reduce the need for unnecessary artificial lighting, as only daylight can achieve this sort of vibrancy and brilliance. At night, artificial lighting integrated into the gaps of the slats creates interest and momentum. Pedestrians enjoy different impressions from different perspectives.

▼夜晚,金属百叶阵列中间隔相同距离加入射灯照明,at night, artificial lighting integrated into the gaps of the slats creates interest and momentum

▼通常用在低成本建筑顶棚的阳光板,在这里成为了护栏的柔光板,polycarbonate panels are used in the balustrades as a light diffuser

在靠近入口处远离顾客座椅区的长桌下方嵌入了一块电视屏幕,在屏幕外又覆盖了一层蜂窝亚克力,让屏幕变得“像素化”,非常有创意。这块屏幕日常播放咖啡从采集到制作的录影,目的在于引起潜在消费者了解咖啡并进店尝试的兴趣。在节日里,屏幕将播放具有节日氛围的影片,不必做过多的节日装饰,这家店也将焕发与往日不同的样貌。护栏的设计也是一处亮点,通常用在低成本建筑顶棚的阳光板,这里成为了护栏的柔光板,使光源柔且有形。

Adjacent to the entrance, a digital screen is encased in the long communal table. We covered the screen with acrylic honeycomb material to create pixelated graphics. The screen displays animations of harvesting coffee beans to its production and packaging. In so doing, we hope to bring awareness and attract consumers. The animations displayed on the digital screen can be tweaked to portray festivities’ atmosphere and so the outlet does not need further decorations. The exterior balustrade is another design highlight. Polycarbonate material is a cost effective material for building’ sun shading, we have employed the use of this material in the balustrades as a light diffuser. This particular material diffuses the outline of the lamp source but also has a special characteristic to allow light to travel to and highlight the edge of each panel.

▼长桌下方嵌入的电视屏幕用于播放录影,a digital screen is encased in the long communal table for video displaying

“Light” 另外还只指“纤薄、轻量”。ITAFE室内空间在选材和形式上力求精简,不锈钢(镜面、拉丝、黑色烤漆)、水泥、水磨石,阳光板,蜂窝亚克力,几种看似寻常的材料在设计师手中的到巧妙的运用,相同材质变换不同色泽,不同材质又协调统一。户外座椅采用5 mm厚的不锈钢板折弯,细节的处理使得原本坚硬犀利的金属如同一张轻薄柔软的纸搭在滚轴上,举重若轻。

“Light” also implies lightweight. ITAFE’s Interior Design material scheme and design technique is centered around simplicity; stainless steel (polished, hairline, black powder coating finishes), cement, terrazzo, polycarbonate, honeycomb acrylic, may seem like ordinary materials but with the ingenious implementation of the design team, these materials in different finishes are woven into a harmonious symphony. The outdoor furniture is constructed from 5 mm thickness stainless steel sheets. The termination detail at the top of the backrest is that a light weighted sheet of metal being eased into a scroll.

▼大厅,lobby

▼室内概览,interior view

▼用餐空间,dining area

▼户外座椅采用5 mm厚的不锈钢板折弯,如同一张轻薄柔软的纸搭在滚轴上,the outdoor furniture is constructed from 5 mm thickness stainless steel sheets, which seems as a light weighted sheet of metal being eased into a scroll

镜面材质出现在吧台的顶面,我们希望用“俯视的角度”让顾客看到咖啡的制作过程,呈现一种电影感,也是本项目又一成功的尝试。不止如此,吧台设计中始终贯穿“轻量”设计概念,设计师将传统布满设备的后操作台取消,将其安置到背后的厨房内,通过一个半开放窗口来实现良好的功能互动,视觉上素净简洁。

Another well-received design innovation is the highly reflective Stainless Steel used at the bar counter top. This reflective surface equates to an interactive and dynamic movie projection screen showing all corners of the outlet and providing “a bird’s eye view” of the coffee making process, to the customers. With true integrity to the design statement of Lightweight, the design team has abolished the typically cluttered worktop and instead situated the equipment in the back pantry. Through clever layout and a window to connect the pantry and bar, a streamlined and sleek bar counter design is achieved.

▼吧台区域,bar area

▼顶部的镜面可以让顾客看到咖啡的制作过程,the reflective surface above the bar counter provides the customers “a bird’s eye view” of the coffee making process

作为核心功能区的吧台上还有一处颇有艺术性的设计——六组水滴吊灯,对应六组烧瓶。暗示茶饮咖啡的提纯萃取过程,生动精妙。装有不同品类精选茶叶的圆形烧瓶被固定在金属支架上,一字排开,顾客可以近距离观察茶叶的品质。

The bar top is not only core of functionality but also the visual focal point. This area is endowed with a cluster of 6 water drop pendant lamps, which correspond, to 6 glass flasks on the counter top. This art installation portrays coffee and tea purification and extraction process. The glass flasks are filled with actual tealeaves so that customers can observe the quality of the products at close distance.

▼水滴状吊灯,酷似萃取时滴滴渗出变得更浓郁的过程,the water drop shaped pendant lamps mimic the process of drip coffee.

优秀的店铺设计不会只服务顾客,同时也使整个街区受益。设计落成前,整个路口周边建筑单调陈旧,缺乏吸引力,行人只是匆匆路过。而如今,ITAFE不仅通过设计吸引来了整个城市的年轻人和各国的商人、旅人。充满开放性的户外座椅设计,也为周边市民提供了一个休闲歇脚之处,而茶和咖啡文化也因此感染着他们,实现未来更好的商业回馈,我想,这也是一个优秀设计所带来的一切。

It is our firm belief that a good retail outlet design not only services the customers’ basic needs but also benefits the community. Before the implementation of our design, the entire street was dull and old, and pedestrians whizzed by the street without taking notice of their surroundings. But with this new facelift, ITAFE is aggressively attracting locals and an international crowd made up of traders who come to the city. The welcoming design of the outdoor furniture also acts as a resting space for pedestrians. Due to the design of the outlet, more people unknowingly became interested in the culture of coffee and tea and this encourages repeat visits in the future. This, is what we believe to be design excellence!

▼材料细部,materials

▼设计概念图,design concept diagram

▼可开闭立面示意,openable facade diagram

▼平面图,plan

项目名称:ITAFE 茶饮空间设计
建筑师:上海斗西设计
公司网站:www.daylab.cn
联系邮箱:info@daylab.cn liuyongpeng1015@gmail.com
项目设计 & 完成年份:2017年
主创建筑师: 斗西
设计团队:刘鑫雨、陆从祥
项目地址:中国浙江省义乌市丹溪北路126号
建筑面积:180m2
摄影师: Peter Dixie
客户:吴羽豪
project name:ITAFE Coffee & Drinking Store
architect or company:Daylab Studio
website:www.daylab.cn
contact e-mail:info@daylab.cn liuyongpeng1015@gmail.com
Design year & Completion Year:2017年
Leader designer: Docee Dong
Project location:126 North Danxi Road, Yiwu, Zhejiang, China
Gross Built Area:180m2
Photo credits: Peter Dixie
Client:Yuhao Wu

More: 斗西设计。更多关于他们请至:Daylab Studio on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment