House VG renovation by ES arch

Charging the house with new meanings.

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

非常感谢 ES Arch 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多关于:ES Arch on gooood 
Appreciation towards ES Arch for providing the following description:

建筑始建于20年代到30年代之间,其侧坐立一栋70年代建筑,场地环境呈现出不太和谐的画面。原建筑拥有一个朝南的立面,其余侧面均与四周环境隔离,呈现出封闭的立面形态。

It is a project on a rural building of the ‘20s-‘30s flanked by a building dating back to the ’70s, not at all consistent with the context. The existing volumes have a facade facing south while the rest of the building borders with other properties and is therefore completely closed.

▼改造后,after renovation

▼原貌,original view

在自发性建造的乡村住宅中,空间的连续性成为该类型建筑改造项目的关键。从不同的视角看,建筑都能带给人不同的感知体验。紧密相邻的空间换个角度就仿佛融为了一体。此次改造旨在对空间进行最小化扩充。

The theme of the contiguity of the volumes, also traceable in spontaneous rural architecture, becomes key in the design process. This proximity means that the perception of buildings is absolutely different depending on the point of view. Very close volumes seem to merge into a single entity. The main intent is to build the project by adding as little as possible.

▼外貌,exterior view

▼不停角度看建筑,views from different sides

   

项目聚焦在两个建筑体量的空间定位上。其中较高的建筑拥有人字形坡面屋顶,较低的建筑则设有屋顶露台。设计师在建筑的长向立面竖起矮墙,将该立面户外空间围合。

The project takes note of the definition of the two volumes; on the one hand, the tall building with the two-pitched roof, on the other, the low building with the roof terrace. The project builds a linear parapet that closes the rectangular geometry of the facade.

▼较高的建筑拥有人字形坡面屋顶,较低的建筑则设有屋顶露台, the tall building with the two-pitched roof and the low building with the roof terrace

通向二层的住宅入口楼梯被嵌入原本彼此分割的两个建筑之间,让两个独立的建筑体量在视觉上更加清晰。楼梯的宽度和和立面的部分木质包层,都让人对该建筑空间的感知产生了积极作用。从外部嵌入二层的木盒清晰的定义了建筑的立面特征。

Close to the opening where the access stairs to the first floor are inserted, we worked with the desire to make clear the slight separation between the two volumes. The retreat of the parapet for the width of the staircase and the partial wood cladding become functional to the perception of the measured detachment. A new wooden box protrudes to a small extent on the second floor, clearly defining the composition of the façade.

▼从外部嵌入二层的木盒清晰的定义了建筑的立面特征,a new wooden box protrudes to a small extent on the second floor, clearly defining the composition of the façade

   

设计师希望此次改造为原本令人不安的建筑因素,带来全新的价值,并归还给使用者一个全新的居住体验。

The main theme of the project is to transform elements that are considered disturbing in quality elements, returned to the community with new values and meanings.

▼厨房,kitchen

▼交通空间,circulation space

▼楼梯间,staircase

该项目以原有建筑为基底进行有限的整修,并最终将建筑与周围环境整合成平衡统一的居住画面。通过建筑设计手法为一栋被遗忘的建筑赋予全新的面貌 ,使其拥有更深的意义和价值。

The project is superimposed on the existing building, operating a limited set of modifications, in such a way as to return a new, unitary and balanced image. A forgotten building is regenerated through architecture; the landscape is transformed through the acquisition of a measured intervention, charged with new meanings.

▼夜景,night view

   

▼效果图,drawing

▼底层平面图,the ground floor plan

▼二层平面图,the first floor plan

▼三层平面图,the second floor plan

Location: Madesimo (Sondrio), latitude 46.26.04N longitude 09.21.27E
Year: 2017, in progress
Client: private
Surface/dimensions: 243 m2
Budget: Cost of works of 1.200 €/m2
Project leader: Arch. Enrico Scaramellini
Consultants: Studio associato Bianco & Mastai, studio H2o, Arch. Francesco Manzoni
Work progress: realised by 31st December 2017
Photo: marcello mariana fotografia

More: ES Arch  更多关于:ES Arch on gooood 

Post a Comment