Concordia住宅,巴塞罗那 / Agora Arquitectura

将一系列封闭空间置于同一个开阔空间内

项目标签

设计公司 :
位置 :
材料 :
文章分类 :

感谢 Agora Arquitectura 将以下内容授权gooood发行。Appreciation towards Agora Arquitectura for providing the following description:

该项目位于Poble Sec街区的一栋建于1935年的建筑的第三层,其所在的场地被认为是巴塞罗那最先扩建的一个城区,充满一种质朴的港口氛围。

We are located on the third floor of a building built in 1935 in the neighborhood of Poble Sec; a place of humble origin embedded in a port atmosphere, located in a privileged place of the city considered the first expansion of Barcelona.

▼空间概览,overview

这间看上去十分普通的、仅有45平方米的公寓尽管缺乏二十世纪扩建区的住宅所普遍具有的精美装修,却依旧呈现出富有情调的生活痕迹:住宅中的每个空间都具有自身的独特性,空间的划分减少了面积带来的局促感,地面的铺设也十分讲究。

Here, a modest apartment of only 45m2, although it seemed to have partially renounced the careful and generalized ornamentations of the imposing spaces that the twentieth century houses of the “Eixample” showed, did not seem to have otherwise, abandoned the pretension of wealth fruit of the way of inhabiting an era, in which the compartmentalization, giving its own identity to the different spaces of a house, could either overshadow reduced surface floors, nor make floors of solemn measures shine.

▼入口,entrance

根据业主的需求,设计师为这间小户型的公寓引入了能够充分适应当代生活的单一形开放空间,使每个空间尽可能地得到应用,从而使入口大厅、走廊和玄关等区域转变为功能性的居住空间。业主希望每个空间在拥有自身特质的同时能够彼此联系,但又不希望它们完全混在一起。基于这一点,设计师提出了将一系列封闭的空间置于同一个开阔空间内的想法。

Introducing a program that was in keeping with the needs of our current dwelling in this compartmentalization , small sized and certainly obscured flat,  soon  raised  to consider the validity of all those contemporary practices,  that opt ​​for a single open space as the possible most suitable solution to the problems of a reduced home, thus making with it disappear useful domestic spaces such as the entrance hall,  the corridor or  the hallway of a house. With the goodwill to relate different spaces but without the interest that their uses were totally mixed, but also with the pretension of endowing with meaning a set of different rooms, without being necessary to isolate them to achieve it, as in the large houses of the neighboring counties, soon the idea of ​​a house open to a set of enclosed spaces appeared.

▼一系列封闭的空间被置于同一个开阔空间内,​​a house open to a set of enclosed spaces

房间中的隔墙被完全拆除,仅留下一座未与天花板接触的墙,并利用混凝土砖在原有的基础上增建了几厘米,从而将公共区域和私人空间分隔开来。随后设计师在空间中置入了同样未与天花板接触的木制隔墙,使其容纳不同的功能空间,同时起到连接与隔断的作用。

Thus, it was necessary to demolish all the partitions of the house with the exception of one, that without reaching the ceiling, was rebuilt to a few centimeters of the existent using concrete blocks. Then, on both sides of this new partition, putting a limit between the more public and private spaces, wooden artifacts were unfolded- also without reaching the ceiling -, aimed both at containing all the different programs of the house and to recover all those domestic interstices capable of relating and fanning different meanings.

▼未与天花板接触的木制隔墙容纳了不同的功能空间,wooden artifacts were unfolded- also without reaching the ceiling- to contain all the different programs of the house

▼混凝墙壁将公共区域和私人空间分隔开来,the concrete partition put a limit between the more public and private spaces

本次介入还为住宅内部引入了一个走廊,从而使每个房间都拥有了专属的室外空间——这无疑是当代生活中所不可或缺的。

The truth is that due to the intervention, advantage was taken to incorporate a gallery into the interior of the space, achieving that each space had its own outer space. Certainly something essential in our contemporary life.

▼浴室,bathroom

   

▼室内细部,detailed views

▼场地平面图,site plan

▼平面图,plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,sections

Photography:  JOAN CASALS PAÑELLA

More:Agora Arquitectura



发表评论

随机推荐工作 所有工作 »

您的浏览器已经过时! 不能正确阅览该网站。Your Browser is outdated to view this website!

请更新您的浏览器或更换 Chrome, Firefox, IE 11, 或 EDGE 以获得最佳浏览体验!Please update your website to the latest browser or switch to Chrome, Firefox, IE 11 or EDGE to get the best experience.现在更新浏览器 Update your browser now

×