Gauthier House by Atelier Barda

Sequential Orgazination and perceptual narrative

Project Specs

Design Firm:
Location:
Materials:

来自 Atelier Barda 对gooood的分享。 更多关于:Atelier Barda on goooodAppreciation towards Atelier Barda for providing the following description:

场地位于覆盖着云杉和桦木的碎石山丘上,其东侧临近主路,西侧毗邻业主的马房。业主希望在场地内拥有一栋面朝策马场的建筑空间,并借助独特的地貌特征,营造亲密舒适的内部氛围。道路与住宅之间草木众生的崖径为住宅提供了视觉上的遮挡,为建筑项目奠定了有序的场地环境。建筑对街道平面以下是不可见的,随着位置的逼近,它的身躯便逐渐显现,并最终呈现在来访者面前一个偏中心坡面屋顶的红砖建筑。入口便设在眼前的这个立面上。

▼建筑外貌,exterior view

The lot is located on a rocky hill covered with spruce and birch. It is bounded to the east by the main road and to the west by the owners’ horse farm. The clients wanted a volume with views largely oriented towards the horses’ riding arena below. At the same time, they wanted to take advantage of the intimacy created by the topography of the lot. The forested berm between the road and house creates a visual filter, allowing a sequential progression towards the building. The volume is not visible from the main road below, but gradually emerges, culminating in the imposing facade of opaque brick with a single off-centred arch. This is the main entrance to the house.

▼建筑外貌,exterior view

 

有序组织和感性体验
Orgazination and perceptual narrative

业主对美国极简主义艺术风格的热爱和她的制陶工作室,直接影响了该建筑的平面规划,室内空间的相互作用和其内在联系。设计师以欧式马房和养马场为设计参考 ,将建筑以不对称的V型平面进行规划,其两侧分别连接日常生活区域,和车库及业主的制陶工作室。

The client’s marked interest in American minimalist painters, along with the presence of her ceramics studio, influenced the composition of the floor plan and the interconnection of simple geometric shapes in the design of the interior volumes. European stables and horse-breeding centres were among the references explored during the initial design phase. The house is designed in an asymmetrical V plan to connect two distinct areas: a wing for the garage and the client’s ceramics studio, and a wing for the common living areas.

▼建筑模型,the model

   

建筑内部的互联营造了一种独特的感知体验,令使用者和来访者在空间的收放之间获得独特的心理感受。简单材料如砖,石灰和橡木的使用,为空间感受增加了一丝平和。从入口拱券开始,空间序列便在功能生活区,艺术工作室和亲密的家庭生活区之间展现出明确的分区。拱形走廊连通两翼建筑,其低矮的天花板让人对空间产生昏暗狭窄的感受,与走廊两侧开敞明亮的主空间形成鲜明有趣的明暗对比关系。

The various spaces are interconnected in such a way as to create a perceptual narrative for users and visitors, who experience alternating sensations of compression and expansion. The sensorial presence of simple raw materials (brick, lime, oiled oak) helps to create a tranquil atmosphere. From the entrance arch, the sequence marks a division between the service areas, the artist’s studio, and the more intimate family space. The curved corridor forms a threshold between the two wings. Its lowered ceiling produces a sensation of darkening and narrowing, which starkly contrasts with the expansive volume and light of the main room at the end (interesting chiaroscuro effect).

▼入口拱券,the entrance arch

   

▼接建筑两翼的拱廊,the curved corridor forms a threshold between the two wings

   

主空间内挑高的天花板被两面垂直的墙壁分割,客厅、起居室和餐厅分别在天花板下组织,避免了地面隔墙的使用。

Here, high, inclined ceilings are divided by two vertical veils that partition the kitchen, dining room and living room without compartmentalizing the volume.

▼厨房,kitchen

▼厨房与餐厅,kitchen and dining space

▼天然材料的使用为空间增加一丝平和之感,the sensorial presence of simple raw materials helps to create a tranquil atmosphere

   

 

空间的比例与物质性
Proportions and materiality of the void

宽敞和相对低矮的窗口将户外的策马场景色围框在内。不同的窗面尺寸在内部空间和景观环境中营造了有趣的视觉张力。东向的屋顶天窗沿天花板脊面墙布置,为室内带来自然的通风和采光。这些通透的内部空间营造出明亮的氛围,令空间多了一丝神圣之感。

Wide, yet relatively low openings carefully frame the views towards the horses’ arena. The varying proportions create an interesting tension between the interior volume and the landscape. Vast skylights oriented towards the east direct light towards the lime-covered vertical veils and also permit natural ventilation of the main volume. These hollow volumes create a bright, luminous atmosphere, lending a sacred quality to the space.

▼采光井带来室内通风和采光,the light cannon brings natural ventilation and light

   

多面天花板,天窗和采光井赋予空间一个雕刻般的表面。空间由物质性定义了空间形态。卧室和浴室而位于V型平面的拐点处,与起居空间相隔的厚重墙壁让这一空间更显私密和亲昵。

The inclined surfaces of the faceted ceiling, combined with the vertical veils and light cannons, lend the void sculptural qualities usually associated with solid space. The materiality of the void gives body to the volume. Separated from the living area by a thick dividing wall, the bedrooms and the bathroom are organized within the fold of the V-shaped volume of the house, creating an intimate, introspective ambiance.

▼多面天花板,the faceted ceiling

   

▼艺术家工作室,the artist’s studio

内部空间的多样性与外部表面的单一性形成了强烈的对比。庞大的建筑屋顶坐落于七英尺高的砖墙基底上。几何状的外貌与周围农场景观形成强烈的对话关系,并在广袤的自然景观中突显。这个非对称建筑体量,封闭的形式,弯曲走廊的敏感对比,阴影,边界,空间和原生材料共同建立了清晰的住宅结构逻辑,并进一步营造了这独特的建筑空间。

The variety of interior spaces contrasts with the apparent simplicity of the exterior volume. The massive roof rests on a seven-foot brick base. The geometries converse with the impressive body of the existing farm, at the same time making their mark in the natural surroundings. The asymmetrical volume, enveloping form, chiaroscuro effect of the curved corridor, shadows, margins, thresholds, voids, and raw materials allow the unique atmosphere of the place to emerge without concealing the structural logic of the house.

▼极简主义外貌,the geometric exterior

Location: Mont-Tremblant, Canada
Completion date: December 2017
Surface area: 3,500 sq. ft.
Photo credit: Maxime Desbiens and Juliette Busch

More: Atelier Barda  更多关于:Atelier Barda on gooood.

Post a Comment