House in Tamatsukuri by REIICHI IKEDA DESIGN

Vertical structure defining life activities

Project Specs

Location:

非常感谢 REIICHI IKEDA DESIGN 将以下内容授权gooood发行。更多请至:REIICHI IKEDA DESIGN on gooood 
Appreciation towards REIICHI IKEDA DESIGN for providing the following description:

项目对一座位于大阪Tamatsukuri的三层钢结构独栋住宅进行了改造。建筑坐落在城市中一处轻松方便的地块上,与一条宽敞的马路相邻,光照充足。尽管改造受到了一定的建筑限制,但是建筑师依然找到了合适的方式实现项目的更新目标。

Renovation project of a 3-story steel frame single-family house in Tamatsukuri, Osaka. Situated in a convenient and relaxing location in the city, it is connected to a wide road and has sufficient amounts of natural light. While the renovations came with architectural limitations, we explored methods only achievable through renovation to reach the goals of the project.

▼建筑外观,external view of the building ©Yoshiro Masuda

虽然建筑的房龄仅有十五年,相对较新,但它的保温性能并不理想。由于项目位于朝北的街角地块上,设计着力于通过外保温技术减少室内温度的变化,包括在外墙上增加聚氨酯保温板。此外,由于原立面开窗数量较多,建筑师封堵了部分窗户,以一扇巨大的双层固定玻璃窗替代,达到更好的保温效果的同时,让北侧温暖的阳光照入室内。

While the building is 15 years old and is relatively new, it was not what we would call an insulated house. As it is on a corner plot facing northeast, we focused on external insulation to reduce room temperature fluctuations by adding layers of urethane to the external wall. Additionally, as the existing number of window sashes was excessive, we blocked off some and installed a new large double-glazing fixed window for more effective insulation and to allow warm light from the north side into the building.

▼立面上设置一扇固定的大窗
fixed large window on the facade ©Yoshiro Masuda

▼遮挡窗户的金属网,metal mesh block the windows ©Yoshiro Masuda

一层包含入口和一间家庭办公室,二层核心区域由起居室、餐厅和厨房组成,板材天花节点裸露在外,大地质感的地面延伸到室外,保持相连空间之间的和谐统一。在此基础上,贯穿三层空间和屋顶的垂直结构自然而然地实现了紧凑地块中生活空间的划分和连接,特别是通过垂直运动将不同的居住活动分隔开来。三层的私人空间铺设地毯,形成舒适的氛围。

The 1st floor consists of the entrance and a home office while the 2nd floor constitutes the core area consisting of the living room/dining room/kitchen that has exposed ceiling joints constructed using deck sheets and earthen floors connected to the outside, which maintains harmony between the connected spaces. Furthermore, the vertical structure of the building that is composed of 3 levels+rooftop allows the “layers” to naturally “partition” and “connect” the living spaces at the same time on a compact plot of land, essentially separating different life activities by vertical movement. In addition, the private area on the 3rd floor is carpeted, creating a sense of comfort when stepped in.

▼入口玄关,entrance ©Yoshiro Masuda

▼分隔玄关和工作室的储物柜,storage separating the entrance and the office ©Yoshiro Masuda

▼分隔玄关和工作室的储物柜,storage separating the entrance and the office ©Yoshiro Masuda

▼通往二层的楼梯,staircase connecting to the second floor ©Yoshiro Masuda

▼餐厅和厨房,kitchen and dining space ©Yoshiro Masuda

▼客厅,living room ©Yoshiro Masuda

▼阳光透过大玻璃窗照亮室内,sunlight pouring into the space through the large glazing ©Yoshiro Masuda

▼主卧,master’s bedroom ©Yoshiro Masuda

▼衣帽间,walk in closet ©Yoshiro Masuda

▼儿童房,children’s room ©Yoshiro Masuda

▼通往屋顶的楼梯,staircase towards the rooftop ©Yoshiro Masuda

▼一层工作室,office on the first floor ©Yoshiro Masuda

▼细部,details ©Yoshiro Masuda

在这个项目里,业主可以开始属于自己的“分层”生活,利用城市生活中必不可少的垂直动线,让各种活动成为可能。

Begin your new “layered” style of living, made possible due to urban residence where vertical mobility has become a necessity.

▼夜景,night view ©Yoshiro Masuda

▼平面图,plans ©REIICHI IKEDA DESIGN

Project Name:HOUSE IN TAMATSUKURI
Type of Project:Interior
Use:Residence
Location:Osaka, Japan
Area:133.7 square meters
Date:Jan. 2021
Design:REIICHI IKEDA DESIGN
Curtain:fabricscape
Art Constructor:Seikado
Lighting:Modulex
Sign:Midori Hirota
Photographer:Yoshiro Masuda

MORE: REIICHI IKEDA DESIGN,更多请至:REIICHI IKEDA DESIGN on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment