Forest Dining Club, China by PLAT ASIA

Immersed in the breeze of forest

Project Specs

Design:
Location:

来自 PLAT ASIA 对gooood的分享。更多关于他们:PLAT ASIA on gooood.
Appreciation towards PLAT ASIA for providing the following description:

项目是以体验槐树林为主的餐饮建筑。场地边是一片海滨槐树林。首要考虑建筑与环境的关系,建筑师让建筑从三面去接触树林,再将体块分割成三个体量,体量间隙种植槐树,形成被树林三面围合的效果,最大化观景面,建筑与槐树林穿插交错,融合共生。三个体量由一条面向社区的交通空间连接,完成服务和流线功能。建筑面向槐树林的一侧全部使用玻璃幕墙,社区一侧使用透光混凝土墙面,外立面是整排木格栅,入口隐于其中,与周边树林浑然一体。高低错落的双坡屋顶,形式简约,双层屋檐的设计给建筑带来灵动轻盈感。

▼会所鸟瞰,aerial view

The aim of the dining club is to experience the forest that is next to the site by the shore. The first thing is to deal with the relationship between the building and the nature: by doing this we let the building in contact with the forest from three sides, which then divides the volume into three units with trees planted in between, therefore the building intersects with the forest in a harmonious way and the range of scenery viewing is maximized. The three major units are connected by a circulation block facing the community. Glass curtain walls are applied at the forest-facing facade. Light transmitting concrete is used on the side facing the community, and a layer of timber gratings sits in front of it, which hides the entrance behind and blends the building with its surrounding nature. The two simple-formed pitched roofs are at different heights, and the double-layered eave brings a lightweight feeling to the building.

▼东立面,east elevation

▼北立面,north elevation

▼建筑面向槐树林的一侧全部使用玻璃幕墙,glass curtain walls are applied at the forest-facing facade

▼林中视角,view from the forest

建筑以檐下空间为特点。长达2.4米的外伸屋檐形成了伞状的阴翳空间,集美学表达和功能体验为一体,是模糊内外界面的过渡空间,也是环境和室内的交汇空间。

The project has a unique under-eave space, formed by the 2.4m overhanging roof. The space multiplies both aesthetic expression and functional experience; it is not only a transition zone that blurs the boundary between inside and outside, but also an intersected space of the building’s interior and its surrounding environment.

▼外伸屋檐形成了伞状的阴翳空间,the project has a unique under-eave space formed by the overhanging roof

空间内部地面全部用草质榻榻米,室内在环境的衬托下静谧到只能听见叶落风吹。赤脚踩在榻榻米上惬意舒适,从听觉到触觉,对非日常状态的细腻设计和极致追求给人精神空间以留白。

The entire floor is paved by grass tatami, nothing can be heard from indoor apart from the sound of falling leaves and breeze in the forest, and it feels relaxing and comfortable to touch the floor with bare foot. From the hearings to the touches, the deliberate and detailed design of this unique experience creates a blank part in the spiritual space.

▼开放用餐区, public dining area

▼空间内部地面全部用草质榻榻米,the entire floor is paved by grass tatami

▼窗景,view to the forest

▼从用餐区望向厨房,kitchen seen from the dining area

空间按私密度将三个体量分为开放区,囲炉里区和包间区。开放区使用和纸吊顶,开阔通透。室内装饰极简,木质隔墙和素白墙面天然去雕饰,弱化建筑,强调人对槐树林的体验。

The building is divided into three units according to the level of privacy: the public-opening zone, the irori zone, and the private rooms. The public-opening zone uses washi paper as ceiling finish, which makes it simple and clear. The building’s interior is kept minimalist, the timber partitions and concrete walls are free of any decorations. The building itself is intentionally faded out, in order to make people focus on experiencing the nature.

▼囲炉裏区,the irori zone

▼包间区,private room

该项目是对当代东方建筑空间美学的设计实践,是自然与人的交流媒介。

The project is an exploration of the spatial aesthetics of contemporary oriental architecture, and is a media for the communication between people and the nature.

▼屋顶格栅细部,ceiling detail

▼光影,light and shadow

▼设计手稿,design sketch

▼平面图,plan

▼东立面图,east elevation

▼南立面图,south elevation


项目名称:槐树林餐饮会所
项目地点:秦皇岛 · 阿那亚黄金海岸社区
业主单位:阿那亚(秦皇岛天行九州控股集团)
运营团队:森海隐泉
设计单位:PLAT ASIA(北京普拉特建筑设计有限公司)
主创建筑师:郑东贤 DH JUNG
项目建筑师:刘国伟
设计团队:边保阳,沈其扬,杨开琦,吕敏佳,练敬韵,肖东升,刘鑫威
建筑设计:PLAT ASIA(北京普拉特建筑设计有限公司)
室内设计:PLAT ASIA(北京普拉特建筑设计有限公司)
照明设计:北京八番竹照明设计有限公司
软装设计:VIEW DECO(北京微饰国际资讯有限公司)
陈设设计:Nice Things生活美学工作室
施工图设计:北京华诚博远建筑工程有限公司
建筑摄影:存在建筑-建筑摄影
建筑面积:901㎡
结构材料:钢,透光混凝土,玻璃,钛锌板
装饰材料:木,砾石,榻榻米,和纸
设计时间:2016.10-2017.5
建成时间:2018.5
Project Name: Forest Dining Club
Location: Aranya, Qinhuangdao, Hebei, China
Client: Aranya
Operation Team: SHINKAI by Hatsune
Architects: PLAT ASIA
Principle Architect: DH JUNG
Project Architect: Guowei Liu
Design Team: Baoyang Bian, Qiyang Shen, Kaiqi Yang, Minjia Lv, Jingyun Lian, Dongsheng Xiao, Xinwei Liu
Architecture Design: PLAT ASIA
Interior Design: PLAT ASIA
Lighting Design: Beijing Bamboo Lighting Design
Decoration Design: VIEW DECO
Furnishings Design: Nice Things
Construction Design: Beijing Huachengboyuan Engineering Technology Group
Photograph: Arch-Exist
Furniture Brands: Fnji, TOTO, KOHLER
Total floor area: 901㎡
Construction Material: Structure material: Steel, Light-transmitting Concrete, Glass, Zinc Plate
Decoration material: Wood, Gravel, Tatami, Washi
Design Period: 10/2016-5/2017
Completion time: 5/2018

MORE: PLAT ASIA  更多关于他们:PLAT ASIA on gooood. 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment