Entrance building of botanical garden in Prague by Fránek Architects

the pavilion designed by a line

Project Specs

Location:
Category:

非常感谢 Zdeněk Fránek 予gooood分享以下内容。更多关于:Fránek Architects on gooood
Appreciations towards Zdeněk Fránek providing the following description:

该项目为布拉格而设计,并以布拉格城市为灵感基础。整体结构简单,设计师仅用一条线绘制完成了整个设计。这条线既易于记忆且描绘出了植物园的特点。这个体验馆设计采用奇特的风格,吸引着人们来再次参观。整体建造和运营都基于经济而可持续标准,并以绿色植物作为设计主导。

This facility is designed for the city of Prague and is based on Prague inspirations. The design is simple, drawn with one line. This line should be easy to remember and should characterize the Botanical Garden once and for all.We designed a fancy experience house that will lure people to come back again. The facility is designed to be economical both in its construction and in its operation. The facility and its surroundings will be dominated mainly by green plants.

▼ 建筑概览,整体被绿色植物包围,融于自然之中,external view of the building, surrounded by green plants merging into the nature

该建筑采用传统的技术和材料(石材、铁、玻璃、混凝土和木材)建造。建筑的每个部分在功能和美学上都可以分为一个独立的结构体系,并进行逐步构造。整个建筑采用经济的面砖房形式构建,由钢筋混凝土作为主要支撑骨架,地面采用抛光混凝土制成,而内部非承重的隔墙则采用轻质砖石或玻璃构成。植物温室则采用热浸镀锌钢和玻璃构成。整体建造分为两个阶段,第一阶段建造停车场区域,其位于建筑的一层,并用花岗岩块进行表面的加固,而第二阶段则用钢筋混凝土柱构筑建筑二层,整体式混凝土板将与梯形金属板浇铸,安置在骨架上。这里还设计了用于支撑攀爬植物的结构,防止夏季因汽车带来的过高热量,以及创造更好的微气候,植物将在钢缆结构上水平生长。公共入口区域和办公室部分的屋顶也采用绿色设计,并作为教育路线可供公众参观。建筑周围和道路铺装均由花岗岩石块构成。

▼ 整体建筑构造示意图,the diagram of overall building structure

The facility is designed to be built in classical technology and from traditional materials (stone, iron, glass, concrete and wood). It can be built step-by-step and each part of it can be a separate piece of architecture, both functionally and aesthetically. The facility is basically a facing brick house, therefore its purchase price is also favourable. The main supporting structure consists of reinforced concrete skeleton frame in the quality of facing concrete. Also the floors are made of polished concrete. The inner non-load-bearing partitions are lightweight masonry or glass. The greenhouse is designed in hot-dip galvanized steel, coated with glass. Structurally, the facility can be divided into two stages. The parking space would be created in the first stage only at the level of the 1st floor as a reinforced surface from granite cubes; in the second stage, the second floor would be created from reinforced concrete columns, the monolithic concrete floor will be scalded by trapezoidal sheet metal to be subsequently left in place. There is also a supporting structure for climbing plants designed against overheating of cars in the summer and for the creation of a better microclimate. Plants grow horizontally over steel cables knitted between steel profiles.Roofs above the public entrance area and the office part are green, accessible to the public, with an educational trail. All paved areas and roadways around the building are made of granite cubes.

▼ 从入口处远眺建筑,the building view from the entrance

▼建筑的每个部分在功能和美学上都可以分为一个独立的体系结构,each part of it can be a separate piece of architecture, both functionally and aesthetically

▼位于一层的停车区域一览,overview of parking areas on the first floor

这个建筑都采用经济的环境友好型设计方式。绿色植物运用到整个建筑设计中,以此防止建筑过热,同时对该地区环境也将产生深远的意义。 整个建筑物利用雨水循环,不滥用饮用水,并且在建筑物屋顶建立污水处理净化系统。整个场地都可以收集和回收雨水,并汇聚在储水池和位于中庭的池塘中,随后用于灌溉温室和室外区域的植物。整个建筑内部不使用传统的空调系统,而采用窗户通风,实现生态冷却技术。考虑到成本和维护的相关问题,设计师并未设计建筑地下部分。

▼ 建筑的水循环系统,收集雨水并净化污水,water circulation system, collecting rainwater and purifying sewage

The facility is designed with regard to its operational efficiency and environmental friendliness. The building is submerged in the green to protect against overheating, but at the same time we have designed architecture that will be meaningful for the place. The building uses recycling of water obtained from rainwater, does not use drinking water for purposes other than drinking, and sewage is purified by means of a WWTP located on the roof of the building. Rainwater is collected and recycled within the whole site; it is collected in a retention tank and in a pond located in the atrium, and subsequently used for irrigation of plants in the greenhouse and outdoor areas.It is possible to give up using traditional air conditioning, as ventilation is enabled by windows and ecological cooling technologies are implemented. The facility is not hidden underground due to potentially high costs and for the sake of its easy maintenance and sustainability.

▼收集和回收雨水汇聚在储水池和位于中庭的池塘中,rainwater collected in a retention tank and in a pond located in the atrium

▼ 与绿色植物相搭配的建筑立面,building facade combining with green plants

▼停车场的钢缆结构上长满植物,plants growing on the cable structure of the parking lot

新入口位于植物园的北侧,该建筑将引领人们通向知识的世界。停车场位于建筑内部靠近场地入口处,建筑的主要入口位于西侧。入口大厅设有花卉纪念品商店和卫生间,大厅与餐厅、咖啡厅以及其他公共房间 (图书馆和演讲室)相连接,后厨和货物空间位于大楼的南翼。餐厅通过玻璃幕墙与高温温室直接相连,在冬季,植物将被转移到温室进行培植,并且兼具商业推广和教育功能,如专题展览、音乐会、社交活动、庆祝活动等。低温温室种植开普省和加那利群岛地区的亚热带植物,作为永久展览区域。办公室区位于建筑的东侧,那里单独设有工作人员的出入口。

▼ 建筑内部空间人流导图,building interior space flow diagram

The new entrance to the Botanical Garden is accessible from the northern side of the Botanical Garden compound. The facility is designed as a great platform for a game leading to knowledge. The parking lot, which is placed within the facility, is located at the entrance to the grounds.The main entrance to the building is located on the west side. In the entrance lobby, there is a box office with flower and souvenir shop, and sanitary facilities. The lobby connects to the guest area of a restaurant and café and other public rooms – a library and a lecture room. The restaurant background and goods delivery are situated from the southern wing of the building. The restaurant is visually connected by means of a glass facade to a tall greenhouse, which is primarily used for winter storage of mobile plants. Its additional use may consist in promoting commercial and educational events, such as thematic exhibitions, concerts, social events, celebrations, etc. The low greenhouse features a permanent exhibition of subtropical plants and plants specific for the areas of the Cape Province and Canary Islands.The office part is located on the eastern side, where there is a separate staff entrance.

▼ 室内温室,indoor greenhouse

建筑内的办公室区包含各个部门的办公空间、公共区域和必要的设施空间,还配有小型工作室和天然材料储藏室以及私人车库。建筑物中间的环形中庭将内外部相连,并延伸到餐厅的户外用餐区。 中庭中布置了绿色植物和水池。整个建筑采用独特的图形式的外观设计,让参观者印象深刻,同时利于面对大众特别是儿童的游乐空间设计,该建筑被期望未来有助于增长植物园的游客量,同时配合组织良好的活动,让越来越多的人们对植物感兴趣。

▼长满植物的环形中庭将建筑内部和外部相连,the loop-shaped atrium in the middle of the building intermediates a contact between the interior and the exterior of the building

▼环形中庭与餐厅相连,人们可以一边用餐一边欣赏美景,the loop-shaped atrium is connected to the restaurant, where people can enjoy the view while dining

There are offices designed for individual departments, common areas and necessary facilities. The office part also has access to a small workshop and a storage room for natural materials, with access to a private garage.The loop-shaped atrium in the middle of the building intermediates a contact between the interior and the exterior of the building and extends the guest area of the restaurant for outdoor seating. The atrium is complemented with greenery and a water feature with overflowing water surface. The facility has a distinctive graphic shortcut suitable for the promotion of the Botanical Garden, for the memorization of its sign, and for playful development for adults and especially for children, by which this facility “grows” its visitors for the future.The correct management of these activities can make this facility permanently full of visitors and people with growing interest in botany.

▼ 温室未来还可承办更多活动,greenhouse can also host more events in the future

▼ 建筑概念图,the concept of the building

▼ 建筑轴测图,the axon of the building

▼ 场地平面图,the site plan

▼ 一层平面图,the 1st floor plan

▼ 二层平面图,the 2nd floor plan

▼ 立面图,elevations

▼ 剖面图,sections

Author of the competition design: Prof. Zdeněk Fránek
Additonal cooperating persons: Ing. arch. Martina Hamrová – architecture Ing. arch. Tereza Horňasová – architecture Ing. Ing. Jiří Vítek – architecture Ing. arch. Adam Lacina – architecture Bc. Libor Šenekel – visualization Norbert Walter – visualization
Bc. Vojtěch Marek – visualization Nina Pestel – visualization
Date of preparation of the competition design – architectural study: 11/2017
Investor / Client: Botanická zahrada hl. m. Prahy (Botanical Garden Prague)

More: Zdeněk Fránek更多关于:Fránek Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment