Feng Shui House by Steffen Welsch Architects

Using traditional Chinese philosophy to build western houses

Project Specs

Location:

非常感谢 Steffen Welsch Architects 予gooood分享以下内容。更多请至:Steffen Welsch Architects on gooood 
Appreciations towards Steffen Welsch Architects for providing the following description:

项目坐落于墨尔本市北部,为一幢改造住宅。项目的设计灵感源自中国传统风水理念,距今已有六千多年的历史。“风水”顾名思义,旨在通过一定的设计与规划手法,使建筑与周边环境和谐共存,营造宜人舒适的居住环境。“风水”的核心在于,依照自然的法则组织空间,使万物之间存在的能量流动到建筑中去。因此,可以理解为,建筑中流动的能量会受到布局、色调以及材料多方面的影响。

The practice of Feng Shui finds its origins in China, going back about 6,000 years. It literally translates to “wind and water” and is a concept aiming to design and plan buildings and their surroundings for harmony and happiness. Feng Shui calls on you to organize objects to allow for the flow of what is referred to as natural energy seen as moving through a space and all living things. In this context it is understood that a building’s layout, colours and materials affect the flow of energy.

▼住宅外观 © Shannon McGrath
appearance of the project

本项目体现了三项“风水”的核心原则:首先,住宅的布局保证了建筑中能量的流动;其次,多种自然元素在颜色,材质以及形状方面,达到了和谐的平衡;最后,住宅内家具与物品的摆放,反映出人在其中的日常作息与活动轨迹。西方人对于“风水”哲学虽然仅是略知一二,但是“风水”的核心思想却与“好的设计”不谋而合。“好的设计”体现在良好的采光与通风,室内外关系的平衡,舒适性与私密性的兼顾,材料的运用,以及建筑与周围环境的紧密关系等方面。本项目中,住宅的功能布局与建筑外观均采用了简洁的设计语言。而核心设计策略则在于,建筑师运用“风水”的理念对住宅进行了更加细节化的处理。

Feng Shui design applies three core principles: allow energy to flow, balance between natural elements with their own sets of attributes including colour, texture and shape, and place objects that represent your life’s journey within a space. To a Westerner only vaguely familiar with some of the specific theories and ideas, there is a surprising correlation between Feng Shui and what we would call “good design”: sun light access, air and ventilation, balance of natural light, equal relationship between inside and out, comfort and privacy, balance of materials, a well organized environment. Plan and images of this home make the brief self-explanatory, so let’s talk about our design decisions, a series of small and considered moves based on the study of Feng-Shui principles.

▼由主入口走廊看餐厅 © Shannon McGrath
viewing the dining in hallway of the entrance

▼流动的空间与自然元素呼应了“风水”理念 © Shannon McGrath
flowing space and natural elements echo the concept of feng Shui

 

循序渐进
Gradual Revelation

建筑师修复了住宅原有的露台,并在走廊的尽头加建了一道崭新的曲面木墙,作为新旧之间的连接,同时屏蔽了街道上外界的视线。扩建的部分与庭院分开,一方面为旧建筑引入自然光线,另一方面为新建部分提供了良好的自然通风采光条件。连接露台的大厅被拓宽,形成一间可以从室外进入的书房。曲面木墙围合出一隅休闲的角落,并在厨房前形成流动空间,在这里,来访的客人们可以将书房以及室外庭院景观尽收眼底。

The old terrace was restored, a new curved timber wall at the end of the hallway works as both a link between old and new and a barrier to the street.
The extension is separated with a courtyard for sunlight into the old, and natural light and ventilation into the new house. The hall linking terrace with extension was widened for a study with outdoor access. The curved timber wall, enclosing a store, leads into the kitchen planned to greet visitors at arrival and overlooking courtyard and study.

▼书房,餐厅与厨房概览,overall of  the dining and the kitchen and the study © Shannon McGrath

▼由书房看餐厅与厨房 © Shannon McGrath
viewing the dining and the kitchen from the study

▼由书房看庭院 © Shannon McGrath
viewing the yard from the study

对于本案设计师来说,最好的互动模式莫过于不经意间的巧合,而设计的巧妙之处,则在于人为的策划出这一类巧合。通过精心的设计与布局,促进人们在住宅内的互动与沟通。从餐厅与休息室前的砖砌桌椅,便可看出设计师的匠心。

The best form of interaction is the coincidental and the skill lies in planning the coincidence. Some layout and design decisions were made for this purpose evident in the brick platforms for seats facing dining space or lounge to allow for interaction.

▼餐厅前的砖砌桌椅 © Shannon McGrath
the brick platforms of the seat facing dining space

▼ 座椅平台下部可以储物 © Shannon McGrath
store underneath the seat

休闲角的后部为楼梯间,彩色的墙面反射着自然光线,照亮楼梯间整个下部空间。色彩与材质逐层显现,这是墨西哥建筑师Louis Barragan经常使用的设计手法,也是本案设计师最喜欢的设计手法之一。

Behind the store a stair void appears. The back is coloured reflecting light into the space below. Colour and materials only reveal themselves gradually, a design move often applied by Mexican architect Louis Barragan and one of my favourites.

▼休闲角的后部为楼梯间,behind the store a stair void appears © Shannon McGrath

餐厅设置在楼梯与厨房之间,这个充满生活气息、引人注目的开放空间,旨在鼓励人们交谈与社交。餐厅的木地板延伸到相邻休息室的天花板上。在休息室内,欣赏着住宅室内,庭院以及室外花园的美景,人们的身心得到全然的放松。

Between stair and kitchen, we placed the dining room, a busy, engaging and open space, designed to encourage conversation. The timber floor of the dining continues into the ceiling of the adjacent lounge, a retreat with a sense of calmness looking back into house, courtyard and out into the garden.

▼餐厅与厨房 © Shannon McGrath
the dining room and the kitchen

▼餐厅细部 © Shannon McGrath
detail of the dining room

住宅的上部设有天窗,采光良好,在这里人们可以进一步感知阳光雨露以及微风等自然元素的气息。这种设置在保证二层的房间不受外界的干扰的同时,将远处的景观进入室内,使项目在私密性与景观视野间达到了平衡。

The upstairs rooms, more exposed to sun, wind and rain are formed and finished to achieve a balance between shelter from elements and exploring views into the distance.

▼二层的房间拥有良好的景观视野 © Shannon McGrath
the rooms on the second floor have good views of the landscape

 

微妙的矛盾
Subtle Contradictions

对于狭长街区的经济型住宅来说,紧凑的建筑形式似乎是合理的,然而,这并不是最好的处理方式。休息室的墙壁略有倾斜并向外伸展,将阳光和花园景观引入餐厅。楼梯井似乎形成了一个大而无当的空间,但实际上却为楼梯间提供了入口,并使其成为一个占地面积虽小但采用充足,舒适宜人的生活空间。

For an economic house on a narrow block a compact footprint seems logical. However, logical is not always best. The lounge room walls were skewed and stretched, drawing sunlight and garden into the dining room. The stairwell itself forms a large void prioritising space over utilities. It appears oversized. However, the benefits are obvious: elevated beyond providing access, the stair creates a light filled and generous living space on a small footprint.

▼楼梯间形成舒适宜人的生活空间 © Shannon McGrath
stairwell forms comfortable and pleasant living space

▼楼梯间上方的天窗将日光引入室内,
skylight above the stairwell brings daylight into the interior © Shannon McGrath

▼楼梯细部  © Shannon McGrath
detail of the stair

 

以少胜多
Build less, accomplish more

像任何建筑项目一样,风水住宅力求到在用户需求,经济成本,以及环境成本之间达到平衡。想要树立生态环保意识,就需要减少人工建造。为了使大众接受这一理念,作为建筑师,就应该以更为精简的手段提升建筑的质量。通过运用平衡原则、精心规划以及对空间与尺度的精准把握,这一目标中将达成。

Like any building project, the Feng Shui house aims to balance user needs with cost, both financial and environmental. To build climate conscious requires building less, and in order to be accepted we need to build better qualities with lesser means. We trust this has been achieved by applying principles of balance, meticulous planning and playing with space and scale.

▼首层平面图,ground floor plan © Steffen Welsch Architects

▼二层平面图,upper floor plan © Steffen Welsch Architects

▼剖面图,section © Steffen Welsch Architects

Location:Inner North, Melbourne
Project size:134 m2
Site size:202 m2
Project Budget:$596000
Completion date:2020
Building levels:2
Project team
Architects:Steffen Welsch Architects
Engineers:Strutcom Consulting Engineers

More:Steffen Welsch Architects,更多请至:Steffen Welsch Architects on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood

Post a Comment