Seafront House in Crete, Greece Davide Macullo Architects

stained glass reflecting the beautiful scenery of the Aegean Sea

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Davide Macullo Architects 予gooood的分享。更多关于: Davide Macullo Architects on gooood
Appreciation towards Davide Macullo Architects for providing the following description:

这座海滨家庭住宅坐落于希腊美丽的克里特岛上,从马路的视角看建筑,一层高的低调石盖顶遮住了建筑全貌。进入大门,交错的空间逐渐展开,透过建筑可窥见蓝绿交织的风景,直到花园与大海的开阔景色完全展现在眼前。房屋朝向海边的一面,体块的几何形状交错突出,名为pietra serena的特殊石材包裹住外墙和露台,一直延伸至地面,建筑仿佛破土而出。

Located on the beautiful Greek island of Crete, this seafront family house appears discretely on the road out of Heraklion, modest, stone clad; a single storey building that belies what lies beneath. Once beyond the gates however, it begins, little by little to open up its articulated spaces, offering glimpses of different sceneries of green and blue, until finally revealing its commanding views across the garden and out to the the sea. From the beachside, the house projects its strong interlaced geometry, while its singular materiality of pietra serena stone of the façade and the terrace grounds it solidly to the earth, giving the impression that the house has emerged from the ground as a lavic eruption.

▼从马路看建筑,view of the house from the road © Fabrice Fouillet

▼房屋朝向海边的一面,几何形状交错突出,from the beachside, the house projecting its strong interlaced geometry © Fabrice Fouillet

外部的细节使建筑变得轻盈,也强调了水平线。建筑师将结构设计的相当轻巧,石材似乎可以轻易拆卸。沉稳的建筑体看起来仿佛可以随时飞走。卧室宽阔的阳台悬挑而出,从形式上致敬了克里特岛的航行历史,并为下层连接着花园的起居空间遮挡强烈的阳光。宽敞的出挑也保证了上层套房不被打扰。住宅的设计既提供了亲密空间,又创造出开放的社交环境,在保护住户隐私的同时,以形状和体积塑造出开放的外观,使建筑融入自然,拥抱爱琴海的风景。

The detailing of the exterior of the building however gives it lightness and emphasises the horizontal lines; lightness, curiously giving weight to the idea that this stone structure could perhaps be easily dismantled. A juxtaposition of grounding the house to the land and enabling it to fly away. The sweeping cantilevered balconies of the bedrooms, their form also a recognisable homage to the island’s sea faring history, offer shade to the living spaces on the garden level, protecting them from the unyielding high sun, while their generous depth ensure the bedroom suites above remain private and recessed. As such, the house works on both an intimate and an open, social scale. The house is very private, protected and not overlooked, however the form and volume of the house also creates an open, generous outlook, embracing its setting and taking quiet ownership of its prospect over the Aegean.

▼立面细节强调水平线,exterior details emphasising the horizontal lines © Fabrice Fouillet

建筑师从精确的几何图形中生成平面,并根据入口道路和海平面之间的高差确定了剖面,整座房屋如雕塑一般置身于景观之中。建筑物与道路以一系列下沉花园分隔,逐层下降的空间创造出安静的休息区,上方遮阳构件与建筑结构结合设置。通向下层的石阶两侧设置几何形花槽,镶嵌彩色玻璃的入口位于中间层,从此处可望见花园和远处的大海。阳光透过南侧的彩色玻璃,赋予内部楼梯和桥梁缤纷明亮的色调。

With a plan generated by a precise geometry and a section informed by the level differences between the entrance road and the beach front, the impression on arrival is of a house carved out of the landscape. The building is separated from the road by a series of descending gardens, a buffered gorge offering quiet respite, shaded with an arched pergola (incorporating the buildings structural bracing). Descending the stone steps, accompanied always by the series of stepped planters, a coloured glazed entrance is located at a half level and here we begin to glimpse through to the garden and sea beyond. The coloured glass of this south wall means that the internal stairs and bridge are always bathed in bright hues of light.

▼分隔建筑与道路的下沉花园
a series of descending gardens separating the building from the road © Fabrice Fouillet

▼入口镶嵌彩色玻璃,the coloured glazed entrance © Fabrice Fouillet

▼彩色玻璃为室内带来缤纷的色彩,stained glass bringing colors to the interior spaces © Fabrice Fouillet

弯曲的楼梯从入口通向双层通高的餐厅,也连接了上层的家庭卧室套房。双层通高的餐厅位于建筑中心,上方横穿而过的桥梁连接了左右两侧的卧室。起居室和厨房紧邻用餐空间,面向海滨花园打开。随着交通流线在住宅内穿梭,空间不断收放,与外部产生互动,自然环境的渗透拓展了居家空间,为住户带来丰富的体验。

On entering, access is down a sweeping curved stair to the double height dining space or, to the upper level, occupied by the family bedroom suites. The fulcrum of the house is the double height dining space, traversed by a bridge connecting the two bedroom wings. Off of this central space are the living areas and kitchen, all opening direct to the seafront garden. The fluent circulation continuously changes the perception of the space and its relationship to the exterior. As in the gardens, the organisation of the spaces in the house is condensed yet continuous and is intended to take the experience of being in the house beyond the rooted and enclosed domestic scale.

▼楼梯从入口通向双层通高的用餐空间
a sweeping curved stair leading to the double height dining space © Fabrice Fouillet

▼从厨房的落地窗看室外景色,view of the outdoor scenery from the kitchen © Fabrice Fouillet

白天,阳光的路径在室内留下轨迹,蓝宝石般的海洋和金色沙滩映照在玻璃窗上。阳光强烈,阴影的对比也十分鲜明,建筑深色的外表面仿佛褪去了颜色。清晰利落的几何体块强调了光影,花园中微缩的山谷与山脉也随着时间产生丰富的变化,几何表面投射下树影的轨迹。大自然中才能感受到的丰富景观在住宅中得以展现,具有安抚心灵的力量。

The path of the zenithal Cretan sun creates shafts of light that narrate the day in the interior spaces while the aquamarine and golden sands are reflected on the glazing. The sharpness of the sunlight plays a high contrasting game of shadows and can desaturate the exterior anthracite cladding, making it appear almost white. This movement of sunlight, emphasised by the buildings clear and precise geometry, the hint of the deep gorges of the island’s mountains in the gardens, geometries that afford the shade and shadows of trees; these conditions are those we experience in the natural landscape and those that have been brought here to comfort us and serve to anchor spaces to a place.

▼彩色玻璃细部
detail of stained glass © Fabrice Fouillet

▼总平面,location plan ©Davide Macullo Architects

▼首层平面,first-floor plan ©Davide Macullo Architects

▼二层平面,second-floor plan ©Davide Macullo Architects

▼三层平面,third-floor plan ©Davide Macullo Architects

▼屋顶平面,roof plan ©Davide Macullo Architects

Location: Heraklion, Crete, Greece
Function: Private Residence
Project start date: July 2009
Construction start date: July 2013
Completion date: July 2019
Site area: 1’045 sqm
Total floor area: 700 sqm
Volume: 2’250 m³
Storeys: 1 level basement, 2 levels above ground
Materials: Reinforced concrete walls and columns Steel beamsComposite steel + concrete floor decks
Finish, exterior: Facade cladding & exterior paving; natural grey sandstone, painted plaster
Finish, interior:
Walls: Plasterboard, paint, mosaic

Ceilings: Plasterboard, paint
Floors: Parquet
Architects: Davide Macullo Architects, Lugano, CH Makis Lahanas, Athens, GR
Principal: Davide Macullo, Makis Lahanas
Design collaborators: Aileen Forbes-Munnelly, Michele Alberio
Interior design: Davide Macullo Architects, Lugano, CH
Construction contractor: Berios S.A, Athens, GR
Civil engineer: Mihalis Karydakis
Electrical engineer + installations: Spyridon Markakis
Photographer: Fabrice Fouillet, Paris, FR

More: Davide Macullo Architects。更多关于: Davide Macullo Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment