Daxing Factory Conversion / Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi

Three-dimensional office landscape

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi 将以下内容授权gooood发行。更多请至:Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi on gooood 
Appreciation towards Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi for providing the following description:

日本建筑师堤由匡的雾中之舞 anzas dance studio,一间小小舞蹈工作室,让我记忆犹新。今次,他给我们分享他的最新作品:大兴工厂改造。

在北京郊外的工厂被改造为家具厂家的办公室及工厂。1,2层为工厂,3层为企业的产品展厅,4层为办公室。拆掉局部原有楼板后3层与4层被连接由旋转楼梯。活用梁下5m的大空间,采用错层型的地面,形成立体性的办公风景。

The factory building was conversed to the head office of the furniture manufacturer. The programs are factory for 1st floor , 2nd floor and half of 3rd floor, exhibition space for half of 3rd floor, office space for 4th floor. The exhibition space of 3rd floor is connected to the 4th floor through spiral stairs where the existing floor was removed.  5.5m ceiling height is enough to make skip-floor style, so that we aimed to realize three-dimensional office landscape.

/wp-content/uploads/2013/11/_c_oouEwpq5g6CK9LdhLpnpupMAoKa2IPSJBSyQA2K_gM9jv1gNxwU5ilRrtZdcOutvldAzWxqbn1tBxJ9wLdcOxrYqd1scD9O6.jpg

功能要求是大会议室,小会议室,休息厅,办公空间,各部门经理室等。其中大会议室等公共性高的房间被布置在电梯间的附近,反过来办公空间是后面开放性的部分。会议室等需要封闭的房间被操作为大空间中的分散体量群。

旋转楼梯被布置在办公层中心的挑空,连接3层展厅,4层办公室前厅,4层跃层休息厅。从电梯厅进入后在正面站着阶梯会议室。跳空的另外一边有半高的小会议室,这上部休息厅的体量跳出来。通过小会议室旁边到办公空间。办公空间是错层形式,由于地面的高度有高差,各部门的区别更明显。同时每个部门之间的相互沟通被促进。上到1.1米的高度达到阶梯会议室的后面。阶梯会议室也是连接电梯厅与办公空间的通道,如没使用时可以利用为近道。

The requested programs were conference room, meeting room, resting space, office space, vice-president’s room and so on.Comparatively public programs of these such as conference room were put near to the elevator hall, on the other hand office space was put on inner part of the floor. Office space was planned to open, whereas the rooms those were needed to be closed would be treated as a group of several volumes in the huge space.

The spiral staircase that was put in the center of the floor connects the exhibition space of 3rd floor and office space of 4th floor and resting space of loft. When we enter from the elevator hall, we can see the conference room in tiers next to the void with spiral staircase. On the opposite side of the conference room across the void, there is small-sized meeting room and the volume of the resting space is flying over it.

After passing through this small-sized meeting room, there is office space with skip-floor where the sections are clearly separated by the floor height also the difference of eye level induce the communication between them. When rising up to 1.2m level, we reach the back of the conference room in tiers. This conference room connects between entrance hall and office space, when not using conference room we can use this as shortcut.

/wp-content/uploads/2013/11/_c_auO65fm-ASdWJHgwGWNYgu3WncfeFUK_NBKYXO2HJotWHgroj-MedpL4Q5YJ4nMX4Gm7h_bWArBA9CIBRsI8llHxlMhXT1wv.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_GZ_8qIMdHI8_TOwQur7qUSSBJtc36btS5x4AhtOdAIADsCRy9Q1sNcwyzwI1P8fw0KCn_FvF92AqruoFLb2I7rB5DO4IV1t6.jpg

基本使用材料是白色乳胶漆为墙面,水泥自流平为原有楼板,花纹板为被提高的楼板。在电梯厅,楼梯间等局部使用锈钢板表现硬质的重点。反过来在前厅后面的董事长室的墙面设置温柔的垂直绿化。

多种高度存在的大空间内,白色体量被分散布置。有近道,密道,有私密空间还是开放空间,从跃层俯瞰全体。好比山地村落一样,人们在其间享受多样空间变化。(堤由匡)

Basic use materials are white EP paint on the wall, mortar finish on the existing floor, steel checkered plate on the skip-floor. Around some part like elevator hall or stairs, COR-TEN steel was used to add rigid accent, on the other hand on the wide wall at the end of the entrance hall vertical plant was put to soften space.

Inside the landscape with various levels, white boxes are put as if to make village. There are some bypasses, hidden area and open area, alcove where we can look down the atrium, also we can overview whole area from the loft space. As if we walk inside the ancient village, we can enjoy sequential view here.(Yoshimasa Tsutsumi)

/wp-content/uploads/2013/11/_c_QH3hZ3CI1N4CjZja6g0tANw_3u3PJTRrH_IZkJzTQ27kOZ5eaN_wWH7VEQi-nKpB5TEFqu5uIpvCuB2T8KPhNeCs3huZVSCj.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_F-BzLWoDpUTeuxhRuqoGQqmiq1ebLv8TSXwE_RZaDbllG0LXxTfTAjt4WaE-IZxeRiO6rtxkPMn6TxmQsxYOlcFSTfYzvYjh.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_E3WgViPFHBs_qhehQ1HOJSIXxb3sz3ArbktOgLdzUnRWBC8ht-ewkaZ8gutNNp0YHucuH95QTtxAEixEccRTZOdqLveSM2xW.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_A0Zo5Ktrs7lSVii2FU0nvf0ZMRd0NPC8io-oaVv2VMPMoRnEEf-EVOfVrF7AYnmJHGaIlUwxZCr7brJpELKGMjJrItOmMVzu.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_2f0PCrY7OL__BCOGhzEb5UqnWXQalWKF5fu0sAV--5E0o-QbQ95UwQIjHbmoJqrvDjfftFQQ3azstUebeSRCZr61t1-nQzOu.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_GqGH0Q6QcSgdNwcBhFuMfgsmYDC3UVNv-ZEaJA04bulMq7LVOPu9eqG9uEwidrc-0zCVCLJPiEJcwzvnlJyTnU5Sn--8v-BO.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_AYIM1wKTzWqHpgfLyG4cATzSoJXOftMSoclMM0IWTzg_g6GVtESBi-sIX8AvuDFZ15sQTIlZsdnMPBegXZ3Z0H4ppG9D49ym.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_LvCxt6tWNA5ol4tOglfLvzxmyW8tDCEdwlAMBUbJRy7wmTfBrAyll060lJ0jSkuPGr-ZTxpBdK7MHvD3MOBKEYFqrWfu8-F3.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_l0sI0-M5-1Lv4pKkcdYDuekEh6YejwS_PPkyPfZftl66BlLcU32jsTq7ZAq5KdjU2rBEg465v8tLKfvmD2GsKnJCtxsrO8VG.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_KKP1sdJ2A-h_94BLCGu4aKFbVaqrCBme-vuQfbRdCaEqr-yh6o-P0SLMU1FbcKquuwZZgXj9g8-APf6PHKvWwj_FqG24tssp.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_Yh63ujkC0HPNiBJeKTiNxSHqXdLm0Ao6HWRgnlskgzkwcZCr4fiTd8HxO8gZssQVOYzTJZAV9gGpCpwUyraeNP8c0vi-VTYs.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_wKlwEo_BYnZ5NnStiHvQRGRNgjKu-o8xalav2iBDPl3K0coVpI8zo7JVllp_UgLkC294jVo3bJN0VUZrSeMI4lvxLHVTmqRG.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_3Fplcwj2xskoFpeyzdbc3I7Dlgo8xJsjU8F5eloTyL26c1GzbVAS-U92SJQ7Mw0K5ajezuq0M9Ie1xyzZ5Xlooe63-i4VpbD.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_UDcFCxp1H6hg59W0T5w--xkOvt6OEfKc9pmXAKxgo0Ghbs2NbHNfrJYAXUlWO74GfbsCdT23bAqZA5wop13wBQC2CozAp3uw.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_yk3LS9QeqFubLLt-av0QjMNb5ao4oayPRsz3oqc9odGG-gGi_eKdX_hXMbAdvkXwgSaFIuhS_842XygedB42afJE3X38QwWj.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_PvnbcBcd5QrSUhdJJVh1fXe_1U6w7DhBkL3BfIMH7hqxAeHobi1xoDfpKsQXgWySsQGe2fgEh_Dap6pXwChY1YsFDax6am9E.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_HI0c96zaj-GPRIVPc-dRYjCkHDrqh0G1-JrWCTuCLpJaHhZitZXvbjOvn9wdyclRLGVAonVQjNy_8XLRtdVDJyiEctGKNhu5.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_D6W-c1nnhc-uQACcaYWm6FDkD7-a6T7sOPvhqHTo1P7sOod51LWAmpmKcfoZJ5fgLZp4JeJo5URA9Y9UWq2M3IdERKGWBWXK.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_W2GEVPRIs9rf4Ic69KP0Cs52s6UNAhJu0asirI5TuKineAuOzVW4h2znGORVdK_9gcogxjqblabxhm0kNgr3sABNoCC3-kFc.jpg

业主:泰和通金环境艺术设计(北京)有限公司
设计:聂勇 + 堤由匡
地址:中国北京市
功能:工厂,展厅,办公
面积:4964㎡
摄影:广松美佐江 (北京锐景摄影)
施工:泰和通金环境艺术设计(北京)有限公司
竣工:2013年9月

Client: THT Design & Consulting
design: Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi / Tsutsumi & Associates
address: Daxing district, Beijing, China
area: 4,964㎡
program: office, exhibition space, factory
photo: Misae Hiromatsu(Beijing Ruijing Photo )
Construction:THT Design & Consulting
Completion:September, 2013

/wp-content/uploads/2013/11/_c_XLXLAJa0YYyTL64YplAPtOSENsaw_GPSKuq5qryrY2pERkiMTjziY1OPG6cBcwZncbtZDhDYAkcY0t-mGYdYMwweJHc06EVB.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_f97wd8RN0oxluNoMU-6ZPy5mlQRTAau_NFK_cXAocz8ZOjhhcDcpG-xgbLrRYzHi2uCgWwM6SWsAqfQE-u4hh4kLuwID92ol.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_vDZPgvALlRiU6jZwF39bSNqauSeGzZ_9kIoz6leKbwsurN1ZPFRPuoAB1elKlTUOXEdamJMFyXCrdgKZ8mMZ3HokRjkEQU3M.jpg

/wp-content/uploads/2013/11/_c_oySaT4cLE4NgMJ5snAc6ZMhAQVKs8Un9pUUXTc-zKxqatjKhjQCZE6aGNreHvgz1sMGbhuTXJs4RfEsB5nX4VX2uLtqbWkT3.jpg

 

MORE:  Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi,更多请至:Nie Yong + Yoshimasa Tsutsumi on gooood 

Post a Comment