COOST by Declerck-Daels Architecten

The renovation fully reflecting genius loci

Project Specs

Location:

感谢 Declerck-Daels Architecten 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Declerck-Daels Architecten on gooood
Appreciation towards Declerck-Daels Architecten for providing the following description:

该项目始建于20世纪早期,属于集体式建筑。由于管理不善,这栋历史建筑的情况开始恶化,逐渐变成居民区内的隐患。其现状十分特殊,基地内混合了具有丰富的装饰立面的工业建筑和内庭院。施工团队利用专业技能,建造出57套辅助居住公寓和2套具有公共设施的公寓。

The ‘Co-center’ was built in the early 20’s as a cooperative building. Due to mismanagement it went into deterioration. The historical commonplace gradually became a city cancer, hidden in a residential block. This heritage was very particular. A combination of industrial architecture, with a richly decorated facade, and an inner courtyard. Construction partners combined their expertise for the realization of 57 assisted living apartments and 2 apartments with common facilities.

▼1号入口,entrance 1 © Tim Van de Velde

▼2号入口,entrance 2 © Tim Van de Velde

设计团队拆除了多余的建筑部件,将阳光引入内部;拆除并更换楼面板,使各个楼层对齐;更换屋顶、加固结构、拆除破旧的部分,只留下必要部分。同时充分地表示了对历史建筑的尊重,修复庭院周围的工业砖石建筑,重建令人印象深刻的烟囱,使消逝的场所精神逐渐恢复,这块特殊的基地再次变得有吸引力,基地内的历史建筑也远未过时。建筑师和建造者认为此次改造是可持续发展的范例,毕竟整体拆除会造成过多的浪费。这里的环境得到了重视和改善,现在的墙壁、地面和屋顶都具有隔热性能,所有的设备也完成了更新。该项目几乎实现了能源平衡,布局紧凑且低碳节能。

▼分析图,diagram © Tim Van de Velde

Building parts were broken out to bring in light. Floor plates were removed and replaced to align the different levels. All roofs were renewed, structures strengthened, dilapidated volumes were demolished. The buildings were stripped to the bare essentials. The respect for the heritage was great. The industrial brick architecture around the inner courtyard was restored and the impressive chimney was rebuild. The faded soul gradually returned. The unique site became attractive again. The heritage is now futureproof. According to the architect and builder, this renovation is an example of sustainability. After all, demolition would generate too much waste. The context was valorized and improved. Walls, floors and roofs are now thermally insulated, and all technical installations have been renewed. It is a compact and energy-friendly building with a small ecological footprint. Almost energy neutral.

▼重建中的烟囱,the chimney in reconstruction © Tim Van de Velde

设计团队在设计和施工阶段均通过BIM掌控复杂的整体,其主要目的是为居民带来舒适性,对老人来说,无障碍设施、可靠的工艺以及声舒适和热舒适是必不可少的。除此之外,设计团队还为他们创造了独特的体验,居民在建筑中穿行时会面对不断变化的景象,如同在过去和未来之间穿梭。整个项目十分宽敞,具有迷人的环境、内庭院和花园。舒适性还包括优质的服务和关怀,居民们享有自助餐厅、美发沙龙、洗衣房和健身室以及许多聚会场所,每个人都感到舒适自在且安全。

BIM was used to maintain an overview of the complexity. Both in the design phase and during the construction. But the main purpose is the comfort of the residents. Integral accessibility, reliable techniques and acoustic and thermal comfort are essential for the elderly. And they even get much more, because the designers added a unique experience. The architectural walk through the building leads you through past and future, with ever-changing impressions and views. The whole project is spacious with fascinating views of the surroundings, the inner courtyard and gardens. Comfort also includes excellent service and care. The residents have a cafeteria, a hairdressing salon, a laundry and a fitness room and there are many meeting places. Everyone must feel at home and safe!

▼宽敞的内庭院,spacious inner courtyard © Tim Van de Velde

▼狭长的外廊,long outdoor corridors © Tim Van de Velde

▼白色金属搭配砖材,white metal matching the bricks © Tim Van de Velde

▼外廊内部新旧对比明显 © Tim Van de Velde
clear contrast between the old and the new in the corridor

新的建筑元素以白色为主,独特的连廊吸引人们的注目。白色金属搭配砖材以及灰色调的混凝土、水泥和灰泥。设计团队还想突出铜绿色,新的砖石表面也与该色调相匹配。

The new architectural elements are mainly white colored. The distinctive passerels and footbridges are eyecatchers. White metal matches the bricks, and also the shades of gray of concrete and cementation and plaster. The designers wanted to highlight the patina. The new brick surfaces and volumes fit into this color palette as well.

▼独特的连廊,distinctive footbridges © Tim Van de Velde

▼灰色调的材质,gray materials © Tim Van de Velde

▼从连廊望向邻里,view from the corridor to the neighborhood © Tim Van de Velde

▼从连廊望向公寓,view from the corridor to the apartment © Tim Van de Velde

▼透过天井望向远处的教堂,view to the distant church through the patio © Tim Van de Velde

▼结构框架结合新旧材质,structural frame with new and old materials © Tim Van de Velde

此次改造在围合的建筑中进行,十分复杂,却与众多邻里保持良好的关系,因为该项目使他们摆脱了破旧的建筑物,并且促进了整体区域的提升。设计团队充分地利用了场所精神,使该项目如同隐藏在海岸的宝石,拥有混乱的过去和美好的未来。

The execution of this complex reconversion in an enclosed building block proceeded in a good relationship with the numerous neighbors. At least they are rid of the degenerated building they looked on. This intervention is a catalyst for the upgrade of the entire district. The designers took full advantage of the genius loci. A hidden gem on the coast, with a turbulent history and a carefree future.

▼入口大堂,entrance hall © Tim Van de Velde

▼平面图,plan © Declerck-Daels Architecten

▼剖面图,section © Declerck-Daels Architecten

Project Name: COOST housing project
Office Name: Declerck-Daels, Architecten
Office Website: www.declerck-daels.be
Contact email: info@declerck-daels.be
Firm Location: Roeselare, Belgium
Completion Year: 2020
Gross Built Area (m2/ ft2): 7.500 m2
Project location: Ostend, Belgium
Program: Conversion of former CO-center into 57 assisted living places and 2 apartments
Lead Architects: Bernard Declerck
Lead Architects e-mail: bernard@declerck-daels.be
Photo Credits: Tim Van de Velde Photography
Photographer’s Website: www.tvdv.be
Photographer’s e-mail: info@tvdv.be

More: Declerck-Daels Architecten     更多关于他们:Declerck-Daels Architecten on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment