Chhavi Desert House by Abraham John Architects

Design according to Vastu

Project Specs

Location:

非常感谢 Abraham John Architects 对gooood的分享。更多关于他们:Abraham John Architects on gooood
Appreciation towards Abraham John Architects for providing the following description:

在Jodhpur设计一座住宅面临着三重挑战:极端的天气、极小的场地和复杂的项目要求。住宅需要符合印度风水学——空间、阳光、流线和功能等印度古建筑设计原则。业主是一位专业的家具制造和出口商,他的家人希望有一栋既传统又现代的房子。所有的家具都是业主与建筑师一起定制制作的。

▼北侧临街立面,street elevation on the north

The challenge of designing a residential villa in Jodhpur was trifold: extreme climate, small footprint and a large project brief. The house also needed to be and is Vastu compliant – conforming with the ancient Indian design principles regarding space, sunlight, flow and function. The Client is a professional furniture maker and exporter and he and his family wanted a house that was both modern yet traditional. All furniture is bespoke and made by the Client along with the architects.

▼住宅外观,exterior view of the house

▼符合印度风水学的设计,the design needed to be and is Vastu compliant

地块受到周边环境的限制:沿着两侧复合墙体的相邻建筑物和北侧、东侧道路的阻碍。因此,设计需要借助视线方向、屏障、庭院、景观设计来塑造私密性。小花园、平台、水体、雕塑庭院、天光阳台和露台花园都是为了增强空间感而设计的。

The plot was a restricted one within a society scheme, encumbered by the existing adjoining buildings along its compound walls on two sides, and two roads along its north and east sides. Hence, there was a need to create privacy, through orientation of the views, screens and courtyards, as well as through landscape design. The little gardens, decks, waterbodies, sculpture court, sky lit balconies and terrace gardens were all designed to enhance its spatial feel.

▼设计图解,diagram

在一个通常温度超过40摄氏度的城市,镂空板既具有功能性(遮阳和保证一定私密性),又具有美感,让人们联想到这一地区传统的jalis。镂空板在白天减少进入室内的热量和窗户的眩光,在夜晚则看起来非常壮观。一抵达住宅,人们就能感受到双层的高度、宽阔和不同角度的镂空板,这些构成了别墅的特征:传统(jalis)与现代、简洁的线条相结合。

▼一抵达住宅就能感受到双层的高度、宽阔和不同角度的镂空板,from the first landing people get a feel of the double height, the expanse and a new angle to the screen

In a city where temperatures routinely exceed 40 degrees Celsius, the filigree screen is both functional (protects from the sun and offers some privacy) and aesthetic, a reminder of the traditional jalis of the region. It looks spectacular at night, and during the day it cuts down the heat and glare while reflecting on the windows. From the first landing you get a feel of the double height, of the expanse and a new angle to the screen which gives the villa its character: combines the past (jalis) with a feeling of modern, clean lines.

▼使用镂空板作为遮阳设施和保证私密性,filigree screen protects from the sun and offers some privacy

入口台阶、水景和复合墙使用了当地的Jodhpur石材。室外石头墙的灰泥表面与Jodhpur石材颜色相配,这种材料也应用在一些室内墙面处理上,加强整体室外感觉和形象。踏步台阶形成了一个欢迎式的入口,灯光和景观设计增加场地领域感。走向正门时,人可以在长椅上坐下来休息,倾听小瀑布潺潺的水流声。住宅的第一印象是空间与私密性,高大的木门、两层高的体块和伸出的部分,让人想到塔尔沙漠(Thar Desert)一望无际景色之中点缀着的许多宫殿、堡垒和寺庙。

▼水景、庭院空间,water bodies and garden

▼雕塑细节,sculpture detail

Local Jodhpur stone was used on the entry steps, water bodies and compound walls. The outdoor textured stone plaster finish matches the colour of Jodhpur stone and is used on some of the indoor surfaces as well, to add to the overall outdoor feel and look. The floating steps make an inviting entrance, the lighting and landscape add to the sense of arrival. As one walks towards the main door, one can pause on the bench and enjoy the soothing sounds of the cascade. The first impression created is that of space and privacy. The imposing wooden doors, double height volumes and projections that are reminiscent of the many palaces, forts and temples set in the stark landscape of the Thar Desert.

▼欢迎姿态的入口空间,a inviting entrance

首层设置有停车场,地下室设置了拥有自然光线的办公室和功能空间。建筑师设计了一个开放的用餐和起居空间。起居空间具有两层楼高度,天花板从内部一直延伸到外部;L型的可开启窗户建立了室内与庭院、水景的联系。

Accommodated within are parking areas on the ground floor as well as naturally lit office and utility spaces in the basement.The architects conceptualised an open dining and living area. The living area is a double height area with the ceiling continuing through from the inside to the outside; it’s L shaped openable windows connecting it to the courtyard and waterbody.

▼两层高的起居空间,the living area is a double height area

厨房的滑动门可以根据不同场合朝向餐厅完全开放或关闭。餐厅、厨房、起居室和花园组成住宅的公共空间,在夜晚,公共空间通过氛围照明、水体、景观、美丽真实的传统木雕塑,呈现出不同的景象

The Kitchen doors completely slide open onto the dining room as per the occasion. The dining, kitchen, living and garden form a public area that looks very different at night, with mood lighting and a waterbody, landscape and a beautiful, authentic & traditional wooden sculpture.

▼厨房滑动门可以完全朝向餐厅开敞,the Kitchen doors completely slide open onto the dining room

一层的两间卧室内部洗手间安装了隐蔽门,保持室内整洁。其中一间卧室朝向平台和花园开放,另外一间享有光线充足的私密平台,强调室内的空间感。二层的两间卧室具有一个公共平台(像盒子一样悬在餐厅上方)。主卧套间配有一间大卧室和两个座位区;其中一个座位区是配有舒适长椅、一个更衣室、一个像spa一样浴室的绿色空间,另一个座位区可以俯瞰私密露台,露台引来许多鸟类,适合在这里享受一个悠闲的早上。

The two ground floor bedrooms display concealed doors to the attached bathrooms, for a clean look. One of the bedrooms opens onto a deck and garden, while the other has a sky lit private deck to augment its sense of space. The two bedrooms on the 1st floor have a common landing (box look hovering over the dining room). The master suite is complete with a large bedroom with two seating areas; there is a sky lit green area with a cosy bench seating, a dressing area and a large spa-like bathroom; another seating area overlooks the private terrace that invites lots of birds and is meant for relaxed mornings.

▼卧室空间,bedroom

▼卧室的小庭院空间,patio in the bedroom

▼洗手间,bathroom

内部体量形成庭院上方的突出体块,镂空板过滤光线,保证所需的私密性,位于三层的媒体室延伸到一个家庭露台处,从储藏室可以看到另一个露台、卫生间和大厅。通高的滑动门可以打开,将媒体室与大厅相连变成更大的空间。

The temple is a projecting mass over the courtyard, the screen filtering light and achieving the required privacy. The media room on the 2nd floor spills onto a big family terrace; there is a pantry looking onto another terrace, a bathroom, and a big lobby. A full height sliding door can turn the media room even bigger, by taking in the lobby.

▼露台夜景,night scene of the terrace

▼建筑夜景,night scene

▼平面,plan

▼立面,elevation

▼剖面,section

Description
CHHAVI – the desert house
An oasis in the Thar Desert
Project name: Chhavi House
Architect’s Firm: Abraham John Architects
Website: www.abrahamjohnarchitects.com
Contact e-mail: mail@abrahamjohnarchitects.com
Project location: Jodhpur, Rajasthan, India
Completion Year: 2018
Gross Built Area: 710 sqm
Plot Area: 280 sqm
Design Team: Abraham John, Alan Abraham, Anca Florescu, Niranjan Fulsundar, Prachi Donde, Neha Gupta
Client: Praveen Sankhla
Photo credits: Alan Abraham
Photographer’s website: http://www.alanabraham.com/

More: Abraham John Architects   更多关于:Abraham John Architects on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment