Caixaforum Exhibition / Estudio Carme Pinos

Exhibition hall reflecting the beauty of the times

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Estudio Carme Pinos将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Estudio Carme Pinos for providing the following description:

Photo © Estudio Carme Pinós & Ricardo Santonja

这个项目带给我们两个挑战:
一个是设计“像城市一样”的建筑—因为其独特性和建筑的公共性。
二是围绕建筑漫步时能看到远处的景观,同时建筑内部的展览厅则具有内省的特点。

换句话说,就是一座让身处其间的我们感受到与城市产生紧密联系的“像城市一样”的建筑。

We start the project by posing two challenges:
The first: to design a building that can ‘feel like a city’ – both due to its uniqueness and to the public spaces it generates.
The second: to design a building which connects with distant perspectives when walking around, providing at the same time introspection when inside its exhibition halls.

In other words, a building which ‘feels like a city’ and which makes us feel part of it when we inhabit it.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_9tkWW685BJJu7ozKNSjXw_hXfVbvO5KS_ggTeG-bGpURa_uJoadSTqP3wXTufBcm0ioL2pcjAjNAX15Bcxb-lvSQiF4UOldn.jpg

我们采用将展览厅抬高的方法解决了这两个难题。这样,地面层便可以空出来,成为更加开放和透明的空间—大厅和商店。我们的目标是将其打造成公共空间,让公园穿过建筑下方向城市延伸。夜晚,灯光照亮穿孔外表皮形成的图案,闪耀的图案隐藏了抬升展览厅下方的支撑结构。升起的展览厅下方是半地下花园。该花园是观众厅的出入口,同时也是前厅和室外餐饮区。这样,由大厅可到达的地下观众厅也成为了半地下结构,并通过花园与城市直接联系在一起。

两个悬浮的展览厅交错相对,参观者从其中一间展厅出来可以看到另一个展厅下方的城市景观。我们认为两个展览厅之间需要一些放松的空间,因此,采用了自动扶梯将它们连接起来,这样为参观者带来一段欣赏远处城市景观的美好旅程,弥补电梯所带来的压抑感。

/wp-content/uploads/2014/07/_c_gehYyHUo0luma6jCLpgRG09WdCM7Xnzk9BhbAWAvZQqOrb1YD0ley_Kl1X_9efo3hC3-MZ-GSpVmlMnbzoxrpIIEUUZ7o72k.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_6Rlz7CqS85cfzdOh6H0AutdXNxIpImhIIWDRt5nRHP-UBaAs1qUMeCHLUsaB5S1-99zGQM0MmiogF2b7-haYw8XANhVMVqTp.jpg

We solve these two challenges by raising the level of the halls. This allows freeing the ground floor, where we place the more open and transparent spaces: the lobby and the store. Our aim is to create public spaces, make the park extend into the city by passing under the building – a space which is lit at night with drawings obtained by perforating the plate, which in addition hides the structure supporting the elevated halls.

Below the raised halls we place a semi-underground garden that serves as the exit to the auditorium and which can also be considered an anteroom or outdoors catering area. Thus, the auditorium – located underground and accessible through the lobby – can be considered as halfway underground and directly connected to the city thanks to the garden.

The two suspended halls face each other at different levels in a way that the visitor who exits one hall has a view of the city below the other hall. We believe decompression and relaxation areas are necessary between both halls – i.e., between exhibitions. With this aim, the two halls are connected by escalators, offering a journey which allows us to enjoy the distant views – completely different from the decontextualisation produced by elevators and which cannot offer the visitor any type of decompression.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_t33JeBn8xaQBP9L9M3rYtpqbe4TVCjcRnxCS3zwrYrfXsdnCWH7AfnzNRJhanzCjRDLyV4qQuJWePyyUeRMxKwO4J7ZYZSX0.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_A97ruSgRqlMSkH3PGbPeC8bv0BmUuwnkRLYkqLFw-_pM7PvtsAHNz8zuZJPB50hdmnjZ_3r6y_-SMF-467LfaAfEaKiPk3xo.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_IMo9iNxOjtmw5yIe_-xus9PhUAW8HaPcE_bv9aPoXPXcZ_aa0bO75mEZCDvCXA7YucnNaszRGYdln67lg_3i_K-gBK82x6at.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_y6WJoQ5qth6O2ssoKTbJ0xmIA8V5QxpLxVldaJV8t3g7I0bDAT9fWdjVH2FXwUvK9mo2a-WbSkrpoGDbInGf-1inwir6IcGh.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_DmLsSivdVhXVr8OS3P7YcKgm5nA_eF7q5nNx2ogt9QL2j6DIRUxsGKo-TunF9leSUC281qpg4YTjNvWnhhQdP-EOqC4kpKgo.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_-52nf_nB_16KHn6n5R_TfTqRS36eLOVg7Y8sIxo3LadDveLE9uFUli2sI3fPVP7j7wzNbqUAZ2VbzEy82_DAMjQ6unXOQ6bb.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_Ego9bwTT7QZwIvQemi0DGybIMBx9pQIQ25aB96K1GfAdgp8Nr7BFLdb3nHUFNieFyK1T982ZYejD9KzGZlDx2i7Soo4Bl82t.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_sQnHeRnzBR9NlhpH-Q7snXfIDuvaZp48KtWxkol1oxeCUyZP6rnxJmTidK7Dg_dptV0GgkGRgcwQBWsppm1cwY6gdhVKgrPq.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_abe1dMaXeZ1KAE1tWs2SQjuDUTR_J6AVJxSHa1NfoJGMopmiSeD13lD2XvHOE_IYJyejcvv3R0lBlZWNEFPUbrmTIkJA-eIF.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_zsx5Eua-gZtrH9enpY0R7z0Biux6znb_j3hckPkOR0fPcDol-_ZZapKRRF30vYpUsJkGds2BvtwXb6gtbxUeuvL_k3_wgqd6.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_RAyBmbIxXUQgoKbQ40-0X-hj3mTUNkXUps0u_PP5XH6O_uouwsBJVkW4tApkippr-gvgmWSxuj8PXmahGEtUFVhygFXoFXi9.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_pIqXhA_bBGrtcCVQfuxQy4jT1iyD2OsTwj5pamYovIQ2wzzrgUWkmB1RitjkpGKNVElSgwoAdT4FgtlmoqtIqJmpq4fL8nbo.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_1WjHemLx3O2xBHiuc3dbneIjuTZy41chQXFFMRmUgbZNZQRWP2ZuJE5nyoswH6YxZLm3R0dEk2fhX1cNcUmRcw5qLRhU57_V.jpg

建筑的上部结构是咖啡厅和餐厅,由此可以看到城市景观。与之相对的是因两个展览厅高度差形成的露台酒吧。酒吧与室内餐厅一起为参观者带来Ranillas河湾和萨拉戈萨世博会园区的美丽景致。

独特合理的结构让建筑看起来像极了矗立于公园中的雕塑。

On the upper part of the building and with views to the city are the coffee shop and the restaurant. Opposite to them and created by the different levels between halls, there is a terrace-bar which – keeping with the indoors restaurant – allows to enjoy fantastic views of the Ranillas meander and Expo Zaragoza.

Thanks to its unique and feasible structure, our building appears as a sculptural element amidst the park.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_DrlxmfOOQLEWzlm3Gz0LtCkMrgpUDx_k1DajXol5wPr9CcOkygMCt1YZxXq2efLAqtirUS4JSQlHcEU7ElVo8SiyO_Rsg6uM.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_n5SuVz4hj0e66DEBSKFZ3RQcAEpWY-hx9aMsW1-CC6b3crXLZXoWJG91prZjvOdP22kTpxcaBsvwAqob70_gwajCfcSC731g.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_-XDVVLcybFhgznV8VMgNEWePfBslL5MXkqW88sKo2NBGQPY6yOiVmi1XKxFMIspI8manGX6viUyzfIwJscJxdz5F67WJ1cAV.jpg

我们希望建筑可以成为技术和文化繁荣的标志,反映我们时代最美好事物。

We want our building to become a symbol of the progress of the technique and generosity of culture – we want it to be a reflection of only the best things of our times.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_b4jHTagcWH-CLgyPTc8O4VyBJzSpw_IaRn2ITecAlaz_zdrVGRNXHCT0z6hlb-dsZqb_cfq3zrW9L_zR-lmnSXqb9J8ZAQnc.jpg

Post a Comment