Textilmacher Factory / Tillich Architektur

The matt bright surface of the anthracite pigmented concrete responds to its environment.

Project Specs

Location:
Materials:

非常感谢Tillich Architektur将以下内容授权gooood发行。
Appreciation towards Tillich Architektur for providing the following description:

这座新建筑位于慕尼黑,是一家织物制造&贸易公司“Textilmacher”的生产区和办公区。几何折叠的立面颠覆了传统的建筑外观,成为该大楼最具标志性的特点。灰色的哑光混凝土表皮与周围的环境融为一体。立面根据不同时节、不同时段、天气及光线的变化呈现不同的特点。

The recently in Munich erected building hosts production and office spaces for the “Textilmacher”,a textile finishing and vending firm.Its iconic feature is the geometrically folded façade, which deforms the simple cubature.The matt bright surface of the anthracite pigmented concrete responds to its environment.Depending on the season, time of day, weather and the light incidence, the facade continuously changes its character.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_zcXR3_vwxlrdDH6YnnCMVod4RIPxq-DrFA-DlIz0fdfY4aM9WPuVoA7etkWTaNDpOarL0nINLtl_NTpAR2GnZlT6gEJ6HdDe.jpg

在考虑了预加工、短工期和充裕的资金三个因素之后,设计师决定采用混凝土立面,中部做隔热处理。这样总共只需要制作4个不同的模板。

Prefabrication, a short construction period and financial benefits led to the selection of a concrete facade with core insulation.All together only four different formworks were built.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_28Z0VfR4AtTpfp-nhAhVkMKVQYlMWnr6RgOxR_t9yu60j9DVa7nUGYP_lih9O5lJwy45Uf0kaD_j9nwzjRRaKUtwpK0Z2vSJ.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_lo0MxjS5yuWxiqSido1fgRbtyscdhGpfMuZQJOmV_ILj4wmIScAWjMGDdgXoQCgYwd_yuUCz9fhNrbzF3UOsa7q6Ab-0ztao.jpg

与昂贵立面相对的是简单的室内设计。室内留出了更多空间用于产品制造和产品展示。少而精的材料是室内设计的主要理念。抛光处理的混凝土地板、由落叶松木材和白色钢材是室内的主要材料。

无柱空间具有极大的灵活性,可以满足不断变化的生产工艺的需求。生产车间位于一、二层。三层是办公区和展示厅。仓库和机房位于地下室。为了尽量减少碳排放量,热交换器会回收机械产生的废热,并通过匀平加热器在大楼内重复利用。

In contrast to the expressive facade, the interior design leaves more space for the production processand the products in the showroom.The limitation on few, but high class materials, is the main concept in the interior.Polished concrete flooring, window profiles in larch wood and white coated steel are the dominating materials.

The column-free rooms provide a high grade of flexibility and a constant adaption to changing processes in work.The production is located on the ground and first floor, while the offices and the showroom occupy the second level.Storage and plant rooms are found in the basement. To leave as little carbon footprint as possible, the waste heat of the units is being reclaimedby heat exchangers and reused in the building by the screed heating.

/wp-content/uploads/2014/07/_c_UG8r7Fzd83dbN0olCQBbOdsRSRaJ6t1nABftEiTyHZ9nkU4rByzbYWTvF4gDubbyhsltaoqCcus3mkAfwJpB20mNFU2n-Okm.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_G2-JYVFzllZUN5pyccfoFNhiBOaylMjd6otkUBUqKz6DtgY5OmcwjfyW3EnMlJIKpg8D00smOD0p7G1zqdk9DlS_gPFfl83D.jpg

/wp-content/uploads/2014/07/_c_IEvWQ1WKNvdl1uRme3KJA7H7Ncav2SQGmQj0rdTiP37kyINZ20azHJ0GoozMI7eTR8OfC1fZJ3crcY_TV98TNY8jWv0F28-I.jpg

 

/wp-content/uploads/2014/07/_c_h9EYZGMi5MaRsnw8FovC7a1_mKrvLvJWkiCLLfblmI-mFVTmSR-34k9ZYMiSPFFkK3cbmplEp_--qpZK4oQeWG6X_wG6h7pV.jpg

Date: July 2013
Consultants: structure: Hemmerlein Ingenieurbau GmbH
Design period: april 2011 – may 2012
Construction period: june 2012 – july 2013
Client: Die Textilmacher GmbH
Location: Munich, Germany
Site area: 840 sqm
Program: Production and Office
Total floor area: 1135 sqm
Structure: concrete with core insulation
Client: http://www.textilmacher.com
Photographer: http://www.michael-compensis.de

 

MORE: Tillich Architektur

Post a Comment