Cabin Y, Belgium by dmvA Architects

Living unit responding to sustainable design

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 dmvA 予gooood分享一下内容。更多关于:dmvA architects on gooood.
Appreciation towards dmvA for providing the following description:

dmvA事务所在2009年设计过一个名为Blob VB3的可移动建筑,具体表现为一个聚酯材料的蛋形住宅单体,其目的是为法兰德斯稀缺的开放空间和绿地提供可持续的解决方案。建筑的灵活性从某种程度上意味着可持续性:非固定的位置使建筑可以在城郊或乡村灵活地移动。但是,从建造预算的角度上看,这个设计的原型不适宜大范围复制使用。

Our previous mobile design Blob VB3 was designed in 2009, a mobile polyester living unit in the shape of an egg that offered a potential sustainable answer to the lack of open space and greenery in Flanders. Flexibility still means sustainability: No fixed constructions, but movable residential objects that can be grouped on the outskirts of cities and villages. However, the reproduction of this prototype proved not to be feasible from a financial point of view.

▼小屋概览,overview ©Bart Gosselin

可移动小屋Y的设计基于相同的愿景,但根据世界范围内快速发展的可持续及循环经济理念做出了相应的调整。这次的设计更加注重使用简单的结构,低廉的成本及可循环材料。

The design of Cabin Y fits within the same vision, but the objectives were adjusted according to the rapidly evolving world of sustainability and circular economy. The design is based on simplicity, budget-friendliness, self-sufficiency and the use of circular materials.

▼小屋立面结构,X形不锈钢绞缆,elevation structure, x-shape steel tension cables ©Bart Gosselin

可移动小屋Y是一个长6.4米,宽2.4米,高3.4米的梁结构立方体空间,可以便捷的用带有平板拖车的卡车运输。设计追求尽可能减轻小屋自重。小屋的建造结构由十个木制门廊组成,这些门廊由X型的不锈钢张力绞缆连接,从而中合了起重机吊装时连接部位产生的拉力及张力。夹板之间铺设有大麻纤维,充当隔热层。小屋的外部覆层采用了烧制过的落叶松木木材,内部松木刷有白色油漆。木材的烧制代替了化学物质,利用自然方法提升材料的可持续性。

Cabin Y consists of a beam-shaped volume with a footprint of 6 by 2,4 metres and a height of 3,4 metre and is therefore easily transportable with a truck with a flatbed trailer. The goal was to make the cabin as light as possible. The construction principle consists of an intelligent system of ten wooden porches that are connected by stainless steel tension cables in an X-shape, whereby the tensile and compressive forces are neutralized when lifting with a crane. Between the sandwich panels there is thermal insulation with hemp fibres installed. The exterior cladding is executed in burnt larch wood and for the interior white oiled pine was used. Burning wood is a natural way to make wood sustainable without using chemicals.

▼外立面烧制过的木材,burned wood for exterior cladding ©Bart Gosselin

▼内立面装有涂了油漆的松木,white oiled pine for interior cladding ©Bart Gosselin

Y小屋住宅单体内配有厕所,淋浴间及复式卧室。屋顶上铺设的光伏太阳能电池板为小屋提供可再生能源。小屋的前立面采用整面的玻璃幕墙,玻璃上带有钢制门框。整个小屋都是专业定制。

▼小屋前后立面,装有整片的玻璃,front and rear façades with whole glass ©Bart Gosselin

▼小屋前立面,装有钢制门框,front facade glass with steel frame as pivoting door ©Bart Gosselin

The unit is equipped with a toilet, a shower and duplex sleeping accommodation. Photovoltaic solar panels on the roof provide the living unit with renewable energy. The front facade is entirely in glass with a steel frame as pivoting door. The whole cabin is custom-made.

▼屋内空间配有厕所,淋浴间及复式卧室。Inner space is equipped with a toilet, a shower and duplex sleeping accommodation ©Bart Gosselin

▼小屋夜景,cabin at night ©Bart Gosselin

▼小屋的运输及安装,transportation and construction ©Bart Gosselin

▼建筑平面,plan ©dmvA

▼建筑剖面,section ©dmvA

Client: Confidential
Design team: David Driesen, Tom Verschueren
Location: mobile
Contractor: Lionel Steelandt
Surface: 12 m2
Budget: Confidential
Completion: 2019
Realisation: 2018 – 2019
Photography: Bart Gosselin

More: dmvA,更多关于:dmvA architects on gooood.

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment