Av Novas Loft by João Tiago Aguiar

Flexibility achieved by glass sliding doors

Project Specs

Location:

非常感谢 João Tiago Aguiar arquitectos 将项目介绍和项目图片授权gooood发行。更多请至:João Tiago Aguiar arquitectos on gooood 
Appreciation towards  João Tiago Aguiar arquitectos for providing the following description:

项目位于里斯本Avenidas Novas,原本是一间旧印刷所,经过彻底翻新后成为了一栋跃层住宅。设计师通过精心设计,利用空间美学的方法让过去昏暗衰败的空间焕然一新。

An old printing office, in Avenidas Novas, Lisbon, has been transformed into a loft due to a total renovation, illustrating how carefully designed spatial aesthetic solutions can dignify a prior decaying and gloomy space.

▼室内空间一览,overall view of the interior ©FG+SG – Architecture Photograph

改造前的空间已经闲置了15年,尽管层高很高,但是室内的采光和通风并不理想。本次建筑改造的主要任务是将阳光引入空间,创造一个明亮的跃层住宅。

Vacant for the last 15 years, the space, although with remarkably high ceilings, had lack of natural lighting and ventilation, being this one of the major architectural modifications needed to infuse brightness and intensity into the loft.

▼入口和上层客厅,entrance and upper living space ©FG+SG – Architecture Photograph

▼楼梯通向下层生活的空间,stair connecting to the lower space ©FG+SG – Architecture Photograph

设计保存了室内部分原始特征,体现了一种物理上的宏大与动感。为了让人能够充分体验新空间的多变,建筑师移除了以前位于上层空间下的卫生设施,使自然光充满整个空间。此外,低层空间上的巨大开洞,进一步为住宅带来了更多光照和通风。

Having been preserved some of its original features, the apartment now provides a sense of physical greatness and movement. To experience this new dynamic, it was essential to flood the space with natural lighting by removing the existing sanitary facilities, on the semi ground-floor, and to design an enormous opening in the lower level, allowing it to receive even more luminosity and ventilation.

▼底层空间的开洞让自然光充斥室内,opening on the lower floor allowing natural light to flood into the space ©FG+SG – Architecture Photograph

用餐区和厨房相连,透过巨大的玻璃滑门可以看到起居室和带浴室的卧室。由于房屋本身有很多可用空间,房间的使用具有很大的弹性。住户可以根据需求,将客厅和一个卧室组合成覆盖整个一层或低层的整体空间。

While the open kitchen connects to the dining area, this one communicates with the living room/additional bedroom and ensuite through large glass sliding doors. Because it’s a loft with much available space, the rooms present, themselves, an interesting eclecticism where the living room and one of the bedrooms can occupy both the ground-floor or the lower level at the bottom, depending on which preference.

▼客厅通过玻璃滑门与餐厅分隔,the living space is defined from the dining space by glass sliding doors ©FG+SG – Architecture Photograph

▼透过玻璃滑门,从餐厅看向起居室,view to the living space from the dining space through the glass sliding door ©FG+SG – Architecture Photograph

▼与厨房相连的餐厅,dining space connected with the kitchen ©FG+SG – Architecture Photograph

▼厨房后带浴室的卧室,en-suite bedroom behind the kitchen ©FG+SG – Architecture Photograph

低层是建筑中最完善的区域,设有与卧室配套的卫生间。原本的浴室被保留下来,并且得到了相应的改造升级。设计创造了单独的分区,供不同需求使用,保证了浴室的功能性和灵活性。建筑原有的正立面向外扩张,为空间带来了尽可能多的光照和通风。

It’s on the lower floor, the most complete one, that sanitary facilities can be found, being that in the ensuite, the already existing bathroom, was kept on the same place but with the required modifications, in particular the creation of two separate compartments for different uses, ensuring functionality and mobility. Here, the existing front façade opening was expanded to illuminate and ventilate the space as much as possible.

▼卫生间分区保证使用的灵活性,the separate compartments of the washroom ensuring the mobility ©FG+SG – Architecture Photograph

▼打开玻璃滑门后,卧室与其他空间连成整体,the bedroom integrated with other spaces when the glass door is open ©FG+SG – Architecture Photograph

▼从卧室配套卫生间看向餐厅和客厅,view to the dining and living spaces from the en-suite washroom ©FG+SG – Architecture Photograph

 

住宅后部设有一个小露台以及另一间浴室。浴室中设置了一个嵌入地板的独立浴缸。利用层高优势,这里成为了一个与其他空间分离的体块,独特而舒适,是休闲活动的最佳选择,人们可以在这里读书、放松。

At the rear, a small terrace and another sanitary facility with an independent bathtub dug on the floor were designed. This unusual and cosy volume, presents itself as a detached piece with a certain distance to the ceiling, thus making it a good choice for leisure activities such as reading.

▼住宅后部设置小露台和浴室,small terrace and bathroom at the rear of the house ©FG+SG – Architecture Photograph

▼住宅后部的浴室体块,可供儿童攀爬,volume with bathroom at the rear of the house, providing a place for children to play ©FG+SG – Architecture Photograph

▼住宅后部的小露台,small terrance on the rear of the house ©FG+SG – Architecture Photograph

▼孩子在露台玩耍,children playing in the terrwace

▼嵌入地面的浴缸,dug on the floor bathtub ©FG+SG – Architecture Photograph

▼从浴室看向露台,view to the terrace from the bathroom ©FG+SG – Architecture Photograph

房屋中,地面使用微细水泥,楼梯由金属板制成;家具采用中密度纤维板,漆成白色或黑色;玻璃也是主要材料之一。这些材料便于维护,与建筑本身含蓄而连续的美学特征相一致。也有一些例外,如半手工制作的浅绿色瓷砖,铺设在住宅后墙以及分离体块的上方,将照到其上的自然光反射到整个空间。最后完成的住宅灵活可变,充满自然气息。

For its easy maintenance, micro-cement on the floor, metal plate on the stairs, lacquered MDF furniture in white or black colours, and glass, were the selected materials, whereas unifies the unpretentious and continuous aesthetics appropriate for a Loft. The exception goes to the semi-handmade tile, in green-pastel colour, which coats the whole end wall at the back and the upper part of the detached volume, reflecting and enlarging the natural light that floods them. Flexibility and natural flow in the space are assured.

▼半手工制作的浅绿色瓷砖反射自然光,semi-handmade green-pastel tiles reflecting the natural light ©FG+SG – Architecture Photograph

▼低层平面图,lower floor plan ©João Tiago Aguiar

▼上层平面图,upper floor plan ©João Tiago Aguiar

▼剖面图,sections ©João Tiago Aguiar

Project name: Av Novas Loft
Company name: João Tiago Aguiar, architects
Website: www.joaotiagoaguiar.com
Contact e-mail: info@joaotiagoaguiar.com

Project location: Lisbon, Portugal
Completion Year: 2020
Construction Area: 155m2

Responsible Architects: João Tiago Aguiar
Project team: Maria Sousa Otto, André Silva, Susana Luís, Rúben Mateus, Arianna Camozzi, Samanta Cardoso de Menezes, Diogo Romão, João Nery Morais, Constança Lino, Renata Vieira.
Client: Número A
Engineering: NEOGET
Builder: BAUKELL

Photograph credits: FG+SG – Architecture Photograph
Photographer´s website: www.ultimasreportagens.com

Products/Materials:
CIN|tintas, paints
SANINDUSA|sanitários, sanitary equipment
FIMARBER|silestone, silestone
BAUKELL|microcimento, microcement
EFAPEL|intercomunicador e aparelhagem eléctrica, door comunication, switches and systems
GLS2|carpintarias, carpentry
GLS2|cozinha, kitchen
CEVICA|azulejo semi-artesanal, semi-handmade tiles
BAUKELL|serralharias, metal work
SOSOARES|caixilharias, window frames
VIDREIRA DE BELAS|vidros, glasses
BRUMA|torneiras, taps

More: João Tiago Aguiar arquitectos 。更多请至:João Tiago Aguiar arquitectos on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment