10 LaSalle, Hong Kong, China by LWK + PARTNERS

“flipping book” at 10 LaSalle for luxury urban living

Project Specs

Location:

感谢来自 LWK + PARTNERS 对gooood的分享。更多关于:LWK + PARTNERS on gooood
Appreciation towards LWK + PARTNERS for providing the following description:

LWK + PARTNERS 公布中国香港豪华住宅发展项目 “瀚名” 的建筑设计方案。项目善用传统名校区的场地特点,创作出启发生活、格调优雅、悠然闲适的居住空间。建筑师为住宅空间注入浓厚的文学气息,裙楼康乐空间的设计捕捉书本翻开时的揭页动态,创造出柔和恬静的学术氛围。透过充分表现社区的独特文化内涵,建筑师鼓励住户细味生活中的美好时刻,并与社区建立深厚连结。2021 年 2 月 1 日,LWK + PARTNERS 董事总经理梁鹏程应项目发展商嘉里建设邀请出席项目命名仪式,并即场介绍项目背后的设计理念。

LWK + PARTNERS has designed the new luxury residential development 10 LaSalle in Hong Kong, China, inspired by the development’s prime location in an area studded with traditional elite schools to make home living an inspiring, refined, mind-soothing experience. The architect infuses the essence of literature into the architecture with a notable podium for recreational facilities designed as an ‘opened book with flipping pages’, creating a harmonious academic vibe, tapping into the distinct cultural qualities of the place itself, and encouraging residents to savour the joy of everyday life and forge deeper connections with the community. On 1 February 2021, the firm’s Managing Director Ronald Liang was invited by developer Kerry Properties to explain the concepts behind the architecture at the project naming ceremony.

▼项目概览,overview of the project ©LWK + PARTNERS

 

承袭文化传统 致敬启迪精神
Celebrating heritage and the spirit of enlightenment

瀚名坐落香港传统低密度住宅区何文田一街角,该区以名校林立及浓厚学术氛围知名。瀚名为楼高 19 层的单栋建筑,多条林荫街道围绕,属高密度香港中的罕有景观。LWK + PARTNERS 董事陈晧忠指:“早在场地规划阶段,团队便善用地理优势,楼宇座向设计以拓宽视野角度为目标,让住户享有开阔连绵的狮子山景致及高低错落的城市景致,并配合大尺度玻璃窗以增加采光度。塔楼采用退缩手法布置,拉阔建筑空间与街道之间的距离,减少被对面楼宇阻挡景观的问题。这对低层住户尤其重要,同时也能舒缓街谷效应。”

The slender 19-storey single block is situated in this tranquil pocket of the city amid a network of tree-lined streets which are not a common sight in highly dense Hong Kong. “At the site planning stage,” said LWK + PARTNERS Director HC Chan, “We took full advantage of such a pleasant environment with a building orientation that maximises the angle of view towards the famous Lion Rock and nearby cityscape, further facilitated by large glass windows letting in generous sunlight. The tower is also set back from the street to mitigate the blocking of views by nearby buildings, especially for lower units, while at the same time reducing any street canyon effects.”10 LaSalle rests on a corner site in Hong Kong’s covetable low-density neighbourhood of Ho Man Tin, which is traditionally best known for its concentration of top schools and well-established academic culture.

▼项目入口,entrance of the project ©LWK + PARTNERS

▼错落的空间形式,scattered spatial form ©LWK + PARTNERS

▼住户会所外立面细部,detail of the residents’ clubhouse facade ©LWK + PARTNERS

LWK + PARTNERS 在设计中引入社区文化和思维启发的元素,采用了简约建筑语言及强调专门订制的工艺式设计。大楼用色主要为古铜及浅灰色系,严选精致物料及材质,加上一系列不同形态的灵动曲线,成就出具品味和雕塑感的现代生活空间,与这个历史悠久的学术社区无缝契合。

LWK + PARTNERS embraces the local heritage and the spirit of enlightenment through uncluttered architectural language and a focus on bespoke design and craftmanship. It employs a palette of bronze and light grey, a curation of fine natural materials and finishing, and an astonishing mix of curvatures. All these contribute to a living space of contemporary elegance and sculptural quality, connecting seamlessly with its time-honoured neighbourhood.

▼大尺度玻璃窗以增加采光度,large glass windows letting in generous sunlight ©LWK + PARTNERS

▼极具品味和雕塑感的细部,elegance and sculptural quality of the details ©LWK + PARTNERS

 

功能与艺术交错实现
Where function meets art

瀚名以曲线为主调的建筑语言贯穿整栋住宅大楼,达至连贯归一的效果。当中最突出的便是位于一楼的住户会所,为人们提供舒展身心的康乐设施及聚会空间。陈晧忠解释当中玄机:“项目毗邻喇沙书院,因此我们透过注重专门订制的工艺式设计,以阅读动态为切入点,为住宅空间注入浓厚的文学气息,与社区的学术氛围互相呼应,充分反映该区的城市特质。会所部分宛如翻开的书本,采用三维设计,联排的垂直翅板从天花一直伸延至地台,感觉连续而流畅。薄暮时分,灯光透出,在树木繁茂的街区之中营造一片恬静空间。”

A curvilinear language is found across the whole building to achieve unity and connectivity at 10 LaSalle. A key space representing this would be the residents’ clubhouse, stilted at the first floor with recreational facilities and social spaces for people to meet and relax. As HC explained: “In close proximity to La Salle College within an urban context, a bespoke design concept is tailored to infuse the essence of literature (reading) into the residential property and bring about their harmonious integration with academic vibe. The clubhouse is intended as a metaphor for an opened book with flipping pages. It is a pod-like structure built from volumetric design, and we wrapped it in vertical bronze architectural fins all the way from floor to ceiling for a sense of continuity. At dusk, light spills out through the louvres producing a beautiful space that glows in the leafy streetscape.”

▼树木繁茂的街区之中的恬静空间, a beautiful space that glows in the leafy streetscape ©LWK + PARTNERS

项目透过不同物料营造各种光滑及粗糙质感,让空间和物料进行一场有趣的艺术对话。主立面主要由玻璃幕墙组成,饰以上等花岗岩石,阳台以曲面玻璃围边,配以香槟金铜条作栏杆饰面,不仅恢弘大气,更呼应整体建筑风格和 “书本翻动” 的设计主题。仿照揭页动态的还有大堂石墙设计,其微翘的弯角隐约透露出书本久经阅读的痕迹,并透过背灯点缀增加层次感。此外,接近大厦底部的外墙以不同大小的平衡四边形石材精准切割铺砌,讲究工夫之余更尽显工艺式设计特色。

The building incorporates a diversity of shiny and rough textures to spark an interesting dialogue of space and materials. The frontage features extensive glass cladding punctuated by premium granite. Balconies have curved glass balustrades lined with slim bronze railings, integrating with the architectural style across the whole building and responding to the design concept of the ‘flipping book’. Lobby walls feature ‘sheets’ of stone that flap up like worn pages of a well-read book, accentuated by gentle backlight for added depth. Outside, façades at the base of the building are made with bespoke parallelogram-shaped masonry.

▼大厦底部的外墙以不同大小的平衡四边形石材精准切割铺砌,façades at the base of the building are made with bespoke parallelogram-shaped masonry ©LWK + PARTNERS

▼大堂石墙设计仿照揭页动态,Lobby walls feature ‘sheets’ of stone that flap up like worn pages of a well-read book ©LWK + PARTNERS

不论是自然环境、文化历史还是社区网络,LWK + PARTNERS 深信与周边环境连系是美好生活的要素,此设计理念亦植根在瀚名的每处建筑细节之中,透过高水平工艺表现低调奢华美学,在信息泛滥的年代为人们提供匠心独运的现代精品家居。瀚名所代表的不只是优质物业资产,更是建筑品味的体现。

LWK + PARTNERS designed every detail at 10 LaSalle based on the idea that embracing your surroundings, whether it is the natural environment, cultural heritage or social community, is an important part of living well. Understated luxury is rigorously executed through high-standard craftsmanship, celebrating boutique modern home living in an age of information explosion. Rather than just a property asset, 10 LaSalle is conceived to be a tasteful collectable.

▼项目夜景,night view of the project ©LWK + PARTNERS

▼项目夜景局部,partial night view of the project ©LWK + PARTNERS

▼平面图,floor plan ©LWK + PARTNERS

▼立面图1,elevation 1 ©LWK + PARTNERS

▼立面图2,elevation 2 ©LWK + PARTNERS

项目名称︰瀚名
地点︰中国香港
客户︰嘉里建设有限公司
建筑师:LWK + PARTNERS
标识设计师︰LWK + PARTNERS
用地面积︰839.5 平方米
建筑面积︰4,197 平方米
竣工年份:2020

Project: 10 LaSalle
Location: Hong Kong, China
Client: Kerry Properties Limited
Architect: LWK + PARTNERS
Signage Designer: LWK + PARTNERS
Site Area: 839.5 sqm
Gross Floor Area: 4,197 sqm
Year of Completion: 2020

More: LWK + PARTNERS       更多关于:LWK + PARTNERS on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment