Youth Hotel of iD Town By O-office Architects

Art living space

Project Specs

Location:

来自O-office Architects 源计划对gooood的分享。更多请至:O-office Architectss on gooood 
在过去源计划还给我们分享了:
Continuous Line 不断线
3-Yard Gardens 9-Puzzle House 三园景 九方宅
Z Gallery in ID Town , iD Town之.折艺廊

位于艺象“山城”(原印染厂生活区)中的x栋员工宿舍是深圳工业化与开放政策后的第一批产业工人的居住地。这幢依山而建的四层砖混结构建筑在荒废多年后显得沧桑、凋零,南面道路边上的一排与厂区年纪相仿的细叶榕与藤蔓相连,却在工业撤离后更生机勃发。她们的旺盛生命力正是引发我们对破败的建筑内部从新植入艺术生活空间的冲动。

Youth Hotel of iD Town, on the hilltop of the seaside valley, was originally served as one of the dormitory building in Honghua Dying Factory’s residential area, representing the settlements of the first batch of immigrant labors after the open-reform policy and industrialization that firstly took place in Shenzhen.

/wp-content/uploads/2015/08/d07ea3b61cb69ed9945fe6f1574d5bad.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/4d7a79f676243e730fdc1f302c71c620.jpg

建筑更新的操作由两个竖向层面始发:一是内部中间宿舍走到连同建筑基础配套的更新,作为新的居住生活的中枢;二是外部南北两个与山体和林木相视的建筑立面,作为内部居住与外部自然的重建互动的景视界面。这两重界面之间便是我们计划引发的青年和家庭的居住和交往。二至四层作为酒店的客房部分,空间上基本遵循原有的单元式分隔和空间建构。首层是整个新青年社群的公共交往空间:接待、休息、咖啡、多功能活动甚至开放厨房等各种可能,通过局部的建筑结构变更而成为自由联通的连续区间。交往空间的景视界面也因此而呈现多样和变化,进化成为一栋栋榕树林间的艺术小屋。

The renovation process mainly consists of two spatial actions: firstly equipping the central corridor with new hotel infrastructure to facilitate the new living units, and secondly installing a sequence of prefab steel opening box on the existing facade to create a more dynamic interaction between the building and the surrounding nature. The ground floor functions as a multi-purpose social space with a variety of facilities containing reception, cafe, open kitchen and common space. By a subtle alteration of the original structure this handful of functions dynamically relate to one and other.

The living units, located from the 2nd floor to the 4th, brought back to life by small adaptations of the original framework bringing the opportunity of a new perspective to the original spatial composition. All these subtle but influential alterations creates a new breath to this once ruined structure.

/wp-content/uploads/2015/08/9f416a0825b9b09078a368b9adde5c7e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/c3dca221386fdf118ae42024c47e932e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/0f359571f01669b707a2056eba080c35.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/b83b6dbacad6feaf1097a8dd61dac46e.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/07f499ea23363e187cee5ed564e870cc.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/c0984f7c81c04cee9e4145272780e648.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/8fabbe1353635f48bd4178b72a21264c.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/e692dcdeacdea655cb52c08cd7b0d477.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/dbc68a10b7d547412d8172fe9a998964.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/2b9fa7d915204394b53c86eca33724c5.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/a25497aba3965bdf77c71cc29867143a.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/8c019b8d743045d34378c735c89dbf8a.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/1ade4ffd015130bace5df9e522708f14.jpg

/wp-content/uploads/2015/08/d60e1c0e7d6b07425843d0b72fe0df6d.jpg

 

Architect: O-office Architects
Principal architect: Jianxiang HE & Ying JIANG
Design Team: Mincong Deng, Jingyu DONG, xiaolin CHEN
Location: Kuipeng Road 106, Dapeng New District, Shenzhen, China
Area: 1800m2
Completed: December 2014
Photographer: Chaos.Z

建筑师:源计划建筑师事务所
主持建筑师:何健翔 & 蒋滢
设计团队:邓敏聪, 董京宇,陈晓霖
项目地点:深圳市大鹏新区葵鹏公路106号
建筑面积:1800m2
建成时间:2014年12月
摄影:张超

 

MORE:  O-office Architects 源计划 ,更多请至:O-office Architectss on gooood 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment