Unibrown Coffee Hanking Center Store, China by Mur Mur Lab

”Towards a natural narrative space”

Project Specs

Location:

感谢 Mur Mur Lab 予 gooood 的分享。更多关于他们,请至:Mur Mur Lab on gooood
Appreciation towards Mur Mur Lab for providing the following description:

 

地形 | Terrain

由心咖啡新的选址在深圳汉京中心三楼的公共空间一侧。东南转角的落地窗朝向深南大道,越过树梢可以远远看到深圳滨海城市天际线。西侧朝向写字楼大厅。“走向自然叙事的空间”是Mur Mur Lab一贯坚持的设计哲学。设计虽几经易稿,但都围绕这个命题展开。

UNIBROWN Coffee’s new location is on the public space side of the third floor of Shenzhen Hanking Center. The floor-to-ceiling windows at the southeast corner face Shennan Avenue, and you can see the skyline of Shenzhen’s coastal city from a distance across the treetops. The west side faces the office lobby. “Towards a natural narrative space” is Mur Mur Lab’s consistent design philosophy. Although the design has been revised several times, it has been developed around this proposition.

▼外观
The exterior view © WDi

▼起伏的天顶
The undulating zenith © WDi

微微起伏的地形在天顶和地面同时展开。它们或是对边界的限定,或是对身体的暗示。而在天与地之间,是涌入室内的光线和绵延展开的城市景观。我们尽力克制自己的欲望,让刻意的痕迹都隐藏起来,最终希望它成为一处无用之“用”,不空之“空”的精神场所。而这里膜拜的精神图腾,正式在体验中被再现的自然。它从自然中抽象而来,最终又回到自然的体验中去。

▼轴测图
Axonometric © WDi

The slightly undulating terrain unfolds simultaneously on the zenith and the ground. They either limit the boundary or imply the body. And between the sky and the earth, there is the light pouring into the room and the continuous urban landscape. We try our best to restrain our desires and hide all the deliberate traces,and finally hope that it will become a spiritual place for useless “use” and not “empty”. The spiritual totem worshipped here is the nature that is formally reproduced in the experience. It abstracts from nature, and finally returns to the experience of nature.

▼入口区域
The entrance area © WDi

▼微微起伏的地形在天顶和地面同时展开
the slightly undulating terrain unfolding on the zenith and the ground © WDi

光洁的大理石材质像是平静的湖面,倒映出薄薄的卷边,它们在内部再次清晰的界定出“内”与“外”的边界。站在边缘,思考当下。

The smooth marble material resembles a calm lake surface, reflecting the thin curling edges, which again clearly define the boundary between “inside” and “outside” inside. Stand on the edge and think about the present.

▼被掀起的地形
The terrain being lifted © WDi

 

白月光 | White Moonlight

一杯敬生活,一杯敬月光。落地窗前,我们以一轮满月应和自然的地形。在建筑学中拾起遗忘许久的生活。家具也并不是让人讨厌的装饰物,圆月,长桌,吧桌组合成日常的风景。形式背后相通的,是永恒的生活和精神。

A cup of respect to life, a cup of respect to the moonlight. In front of the French windows, we responded to the natural terrain with a full moon. Pick up a long forgotten life in architecture. The furniture is not an annoying decoration. The full moon, long tables, and bar tables are combined into daily scenery. What is connected behind the form is eternal life and spirit.

▼窗边会议区
Meeting area by the window © WDi

▼以满月应和自然的地形
responding to the natural terrain with a full moon © WDi

▼月牙天窗
New moon skylight © WDi

 

“地域主义”| “Regionalism”

我们没有特别去考虑这是一个建在南方的房子。在我的想象中,高层生态中的深圳,上海或是北京应该是没有区别的。但当南国的日光,透过植物洒满空间时,场所就像画布,淡淡的铺陈上微暖的底色。只看了一眼,我完全意识到这就是一个南国的房子。

We did not particularly consider that this is a house built in the south. In my imagination, there should be no difference between Shenzhen, Shanghai or Beijing in the high-level ecology. But when the sunlight from the southern country floods the space through plants, the place is like a canvas, lightly laid out with a slightly warm background. After just one glance, I fully realized that this is a southern country house.

▼林间的场所
Place in the forest © WDi

从“空房子”开始,我们对体验中希望传达的独立思考和审美范式,又多了一层笃定。从小出发,不代表看不到全局,相反可能看到更多。建筑也不仅仅是盖房子。它关乎人的情绪,生活在这里的发生。

Starting from the “empty house”, we have another layer of confidence in the independent thinking and aesthetic paradigm that we hope to convey in the experience.Starting from a little does not mean that you can’t see the overall, on the contrary you may see more. Architecture is not just about building houses. It is about people’s emotions and what happens in life here.

▼细部
Details left © WDi; right © 樂脆星

▼平面图
Plan © Mur Mur Lab

项目名称:Unibrown Coffee由心咖啡汉京中心店
主持设计:李智,夏慕蓉
设计团队:郑琴,暴佳英,殷瑜
灯光顾问:KXL可行光造设计,康佑嘉,熊文昊
项目面积:160㎡
摄影:WDi,樂脆星
©Mur Mur Lab 未来商店 2021

Project name: Unibrown Coffee Hanking Center Store
Leading design: Li Zhi, Xia Murong
Design team: Zheng Qin, Bao Jiaying, Yin Yu
Lighting Consultant: KXL Viable Light Design, Kang Youjia, Xiong Wenhao
Project area: 160 square meters
Photography: WDi, Le Crisp Star
©Mur Mur Lab Future Store 2021

More: Mur Mur Lab (contact: murmurlab@163.com)
更多关于他们:Mur Mur Lab on gooood

 

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment