Tencent Campus Competition, Shenzhen by MVRDV

Green Potential of Smart City Technology

Project Specs

Design:
Location:

感谢 MVRDV 予gooood分享以下内容 。更多关于他们: MVRDV on gooood.
Appreciation towards MVRDV for providing the following description:

经过两年的努力,MVRDV于今日发布了腾讯新总部竞赛的参赛作品及研究结果。腾讯新的园区设立在深圳前海湾,占地133公顷。设计要求园区形成一个小型城市,包含办公楼,员工宿舍,商业综合体,公共基础设施,学校及会议中心等主要功能。MVRDV的研究及作品呈现了对整个园区建设全过程的通盘考虑。设计团队以智慧城市的概念整合园区内所有元素,将其形状模拟为连绵起伏的山脉,并沿基地设置海滨公园。

Following a two-year process, today MVRDV is revealing their competition entry and research process for the next Tencent headquarters campus. Located on a 133-hectare site in a prominent location in Qianhai Bay, Shenzhen, Tencent’s brief called for what is nothing short of an entire urban district including offices, homes for Tencent employees, commercial units, public amenities, schools, and a conference centre. MVRDV’s proposals and studies show the process of the making of this campus and conclude with these components integrated into a smart city district shaped like a continuous undulating mountain range, with a waterfront park winding its way around the base.

▼规划鸟瞰,Aerial view ©MVRDV 2018

为适应其迅猛发展,几乎是在腾讯现总部海滨大厦刚刚落成,中国科技巨头腾讯即开启了前海湾新总部的计划。腾讯对新园区的期待一跃至新的层次,设计要求新园区建筑占地面积200万平方米,能同时容纳80000-100000人次的办公空间,及19000人次的员工住房。

除了规模巨大,腾讯新园区也对技术层面野心勃勃。基于腾讯,以用户需求为宗旨,用技术改善生活的宣言,新园区将被建设成为智慧城市示范区,展现城市建设最新技术于改善城市环境中的巨大潜能。

▼腾讯公司发展历程,Tecent evolution ©MVRDV 2018

To accommodate their meteoric growth, Chinese tech giant Tencent began plans for its new headquarters in Qianhai Bay almost immediately after completion of their current Shenzhen headquarters, the Tencent Seafront Towers. But their ambition for their next home is on another level: the brief asked for a total of 2 million square metres of floor space to accommodate offices for 80,000–100,000 employees and homes for 19,000 residents, to be occupied by Tencent employees.

Beyond its scale, the brief is also technologically ambitious. Expanding on their mission statement, which foregrounds the “user value” of technology and the benefits it can bring to everyday life, they requested that their new campus be an exemplary smart city district, demonstrating the city-altering potential of the latest urban technologies.

▼规划总平,Master plan ©MVRDV 2018

▼规划分层,Masterplan layers ©MVRDV 2018

▼总规参数化设计,Parametric design for campus ©MVRDV 2018

MVRDV的最终参赛方案呈现为由100幢建筑构成的综合网络,起伏的建筑屋顶采用光伏面板。建筑之间架桥连接,使园区整体形成连绵山脉的意向。园区东侧,海滨公园环绕着建筑朝前海湾向外蜿蜒。公园延伸了相邻建筑的底层面积,形成绿色空间。

▼起伏的光伏板屋顶使园区像山脉连绵。Shaped the campus like a continuous undulating mountain range with roof of photovoltaic panels. ©MVRDV 2018

MVRDV’s studies, culminating in the competition entry, envision the Tencent campus as a grid of over 100 buildings with an undulating roof of photovoltaic panels, with multiple bridges connecting buildings to form a continuous surface reminiscent of a mountain range. At the foot of the buildings, a waterfront park winds its way along the entire eastern side of the site, facing into the Qianhai Bay. This park also expands up the lower levels of the adjacent buildings to form greenery-filled terraces.

▼建筑单体参数化设计,Parametric design of buildings ©MVRDV 2018

▼建筑形态,Buildings ©MVRDV 2018

公园中分散排布了园区内的许多公共建筑,包括学校,幼儿园,体育中心及数据中心。公园的最南端是会议中心,也是园区内最重要的建筑。会议中心被设置于前海湾园区入口,外形仿佛山脚下的一块巨石,将成为代表腾讯全球影响力的标志。

Placed throughout the park are many of the public buildings for the district, including a school and kindergarten, a sports centre, and data centre, among others. At the southern end of the park is the most notable building on the campus, a conference centre shaped like a rock at the foot of the hills. Flanking the entrance to Qianhai Bay, this conference centre forms an iconic marker of Tencent’s global influence.

▼海滨公园,Waterfront park ©MVRDV 2018

▼腾讯大学,Tecent university ©MVRDV 2018

办公区域中心位置的十字路口是园区“跳动的心”,即信息广场。这个球状的空间起始于拐角处相邻的四栋建筑,显示着腾讯园区从占用率到碳使用量等一系列日常运作的相关数据。另一个“智慧城市”措施有关于园区内的交通策略:沿场地东侧,高速路连接四个地下停车场。园区内保留有自动驾驶汽车及穿梭巴士的道路系统,保障员工及居民能轻松通行。此外,腾讯园区的东西两侧皆有城市地铁和公交线路,将园区与深圳各地相连。

At an intersection of the street grid in the heart of the office zone is the project’s “beating heart”, the information plaza. This spherical space, carved from the corners of four adjacent buildings, displays data related to the everyday functioning of the Tencent campus, from occupancy rates to carbon usage. Another key “smart city” intervention is the transportation strategy for the campus: along the eastern side of the site, a highway gives access to four underground car parks, but the street grid itself is reserved for autonomous cars and a shuttle bus loop that ensure employees and residents can move around easily. In addition, metro and bus lines to the city run along both eastern and western edges of the site to connect the Tencent campus to the rest of Shenzhen.

▼信息中心即周围,Data center and surrounding ©MVRDV 2018

“我们腾讯园区的参赛作品试图向大众展示,智慧城市亦可以成为绿色城市,”MVRDV的合伙创始人Winy Maas说道:“以园区中心未来感的数据中心为代表,整个园区遍布无处不在的智慧城市元素,身处其中的腾讯员工将被科技感包围。但同时,园区内蜿蜒的公园仅几步之遥,绿色空间无处不在,使他们也能随时感受到身边的自然。”

“Our studies and competition entry for Tencent are an attempt to show that the smart city is also the green city”, says MVRDV founding partner Winy Maas. “With ubiquitous smart city elements, headlined by a futuristic data hub at the heart of the campus, Tencent employees would feel enveloped by technology. But they are also literally surrounded by nature, with the serpentine park always within a short walking distance, and green terraces all around them.”

▼可持续性设计,园区被自然景色包围。Sustainable design, the campus is surrounded by nature ©MVRDV 2018

MVRDV在设计腾讯园区的同时,进行了针对性的深入研究,以期为现代化的科技园区提供最佳的设计方案。设计团队为该项目开发了28种不同的总体规划,并将它们排列成设计“谱系”。随后从多元的角度依次评析,以求得个各方案中的精华,用来改善最初的概念。“每一个设计尝试都被编录,成为设计或维护未来智慧城市的新可能,”Winy Maas补充道:“最终的参赛作品综合了所有设计尝试中的经验,呈现出一个多元,灵活,绿色,动态,开放,适应性强的前瞻性技术园区。

▼设计方案“谱系”,Design genealogy ©MVRDV 2018

▼设计过程,Design process ©MVRDV 2018

In their design process for the Tencent Campus, MVRDV conducted a complex research project to arrive at the optimal design for a modern tech campus. The design team developed 28 different outline designs, ordering them into a design “genealogy” that traced multiple evolutionary branches as the team sought to add key qualities to their previous designs. “All studies were scripted, thus preparing a new way of designing and maintaining future smart cities”, added Winy Maas. “The final competition entry was a synthesis of everything learned in this iterative process, resulting in a tech campus that is diverse, flexible, green, dynamic, open, adaptable, and above all, visionary.”

▼夜景鸟瞰,Aerial view at night ©MVRDV 2018

▼项目立面效果,Elevation at night ©MVRDV 2018

Project Name: Tencent Campus Location: Qianhai, Shenzhen, China
Year: 2019
Client: Tencent
Size and Programme: 2 million m2 City district – Office, Residential, Cultural, Educational
Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Winy Maas, Jacob van Rijs Partner: Wenchian Shi
Design Team: Kyo Suk Lee, Marco Gazzola, Shengjie Zhan, Seul Lee, Yayun Liu, Daehee Suk, Dong Min Lee, Cosimo Scotucci, Andrius Ribikauskas, Luca Beltrame, Sen Yang
Visualisations: Antonio Luca Coco, Francesco Vitale, Pavlos Ventouris, Kirill Emelianov, Costanza Cuccato, Giovanni Coni, Davide Calabro, Tomaso Maschietti
Sustainablity Consultancy: Peter Mensinga
Project Coordination: Jammy Zhu
Images: MVRDV, Atchain, Lights CG
Landscape Architect: Topotek 1
Engineering, transportation, climatic analysis, water management: BuroHappold Engineering Smart Cities and Digital Strategies: Carlo Ratti Associati, Prof. IR. Elphi Nelissen (TU Eindhoven) Renewable Energy Consultancy: Samuel Op den Orth
Communication Strategy: KesselsKramer

More:  MVRDV  更多关于他们: MVRDV on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment