Social Housing, Ivry (France) by Atelier du Pont

To meet the demands of different typologies, urban forms and modes of living

Project Specs

Location:
Tags:

非常感谢 Atelier du Pont 予gooood分享以下内容。更多关于他们:Atelier du Pont on gooood
Appreciations towards Atelier du Pont for providing the following description.

该项目位于巴黎城郊的一处具有洪水风险的场地,包含61个社会住宅单元。该项目是伊夫里城市开发区(Ivry Confluences Urban Development Zone)建设的一部分,旨在重新激活这片工业区的南部地段。

In Paris suburb, located in a flood risk area, this project of 61 social housing units contributes to the objective of the Ivry Confluences Urban Development Zone (ZAC) to revitalize the southern part of this former industrial district.

▼住宅楼外观,exterior view

为了使城市场景的尺度形成自然的过渡,该项目构建了一个均质的建筑环境,由一系列2至7层、高度不同的体量组成。考虑到不同的使用功能和住房类型,以及城市结构和构成城市本身的居住模式,这些建筑最终呈现出高低错落且紧密相连的布局。

To ensure a transition between the scales of the very different urban situations, the project forms a homogeneous built environment made up of a series of buildings ranging from two to seven storeys in height. This staggered height plan goes hand-in-hand with a consideration of the range of uses and typologies, urban forms and modes of living that form a city.

▼高度不同的体量构成一个均质的建筑环境,the project forms a homogeneous built environment made up of a series of buildings ranging from two to seven storeys in height

▼街角处的集体住宅,the buildings on the street corner are collective housing

▼立面近景,a shot of the facade

位于街角的建筑是集体住宅,有着能够将社区尽收眼底的广阔视野。楼体的高度向南侧小广场的方向逐渐降低,同时分散为重叠的连排房屋,形成一种具有过渡性的环境。这一建筑形式既满足了紧凑简洁的需求,又保证了每间独立住宅和小型集体住宅的质量,同时反映出社区的过去以及人们惯有的生活方式。

The buildings on the street corner are collective housing and have a far-ranging view out over the neighbourhood, but the height then gradually tails off towards the small square on the south side, splitting up to form an intermediary environment of superimposed townhouses. This typology marries the need for compactness with the quality of individual homes or small-scale collective housing that reflect the neighbourhood’s past and how people have always lived here.

▼楼体的高度向南侧小广场的方向逐渐降低,同时分散为重叠的连排房屋,the height of the building gradually tails off towards the small square on the south side, splitting up to form an intermediary environment of superimposed townhouses

▼入口走廊及楼梯,entrance pathway and staircase

▼住宅单元均抬升于地面层,住户可以通过地面层公园的林间小路到达住所,the houses and flats are raised above ground level, which can be reached by means of a pathway that passes through the treetops of a ground-level park

   

基于场地的洪水预防规范,住宅单元均抬升于地面层。住户可以通过地面层公园的林间小路到达住所,从而轻柔平缓地实现了私人空间、集体空间以及公共空间的过渡,同时带来贯穿整个场地的视野。门廊处是YokYok工作室创作的立体画,使建筑和附近的学校群在视觉上形成了有趣的对话。

The houses and flats are raised above ground level, since the site is covered by flood prevention regulations. They are reached by means of a pathway that passes through the treetops of a ground-level park, offering residents a gentle transition between private, collective and public spaces along with a view of the entire site. Artistic add-on, Atelier YokYok painted an anamorphosis on the porches, establishing a graphic and playful dialogue with the architecture and the nearby school group.

▼门廊处的立体画,the anamorphosis painted on the porches

▼立面细部,detail

▼场地平面图,site plan

▼一层平面图,first floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼六层平面图,sixth floor plan

▼立面图,elevation

▼剖面图,section

▼立面及结构细部,details

Program: Construction of 61 social housing units
Location: Ivry Confluences Urban development zone (ZAC), 94200 Ivry-sur-Seine, France

Client: OPH d’Ivry
Urban redevelopment company: Sadev94
Architect: Atelier du Pont
(Architects project managers: Eve Honnet, François Giannesini
Project team: Claire Chauvois)

Surface: 4,100 m² / Cost: 7,000,000 € (pre-tax)
General engineering: Berim / Acoustics: Gamba / Sustainable engineering: Plan02
Artistic intervention: Atelier YokYok

Photos: Takuji Shimmura

More:  Atelier du Pont,更多关于他们:Atelier du Pont on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to get contact with the designer/sharer/collaborator of the project

Post a Comment