SINGLE FAMILY HOUSE IN LA FLORESTA, BARCELONA by ARQUITECTURA-G

A wooden box covered with a steel sheet

Project Specs

Location:

感谢 ARQUITECTURA-G 予gooood分享以下内容。更多关于: ARQUITECTURA-G on gooood.
Appreciations towards ARQUITECTURA-G for providing the following description

la Floresta位于巴塞罗纳和圣库加特之间的科尔塞罗拉山脉,是一个低密度社区。住宅群落像星星一样自由地散落在绿草如茵的山间。该社区既有坑坑洼洼的土路,也有平整的沥青路;既有新建的房屋,也有建于50年代的老旧建筑。

Halfway in between Barcelona and Sant Cugat, la Floresta is a low density neighbourhood placed in Collserola mountains. An unorganized constellation of houses sprinkles the hills covered with plenty of vegetation. In la Floresta there is place for both dirt and asphalt roads, as well as for recently built houses and constructions from the 50’s.

▼项目概览,overview

本项目基地曾经坐落着业主的父母于60年代建造的住宅,现已被拆除。业主希望在地块上重建一个现代住宅,成为家庭聚会的场所。场地处于陡峭的斜坡之上,设计团队选择了斜坡顶部的一小块平地作为新住宅的基地。住宅共有两层,首层为开放式空间,二层则包含三间卧室。

The intervention replaces precisely a small construction self-built in the 60’s by the client’s parents which is demolished due to its severe pathologies. The plot has a steep slope and the project uses the small terrace where the old house used to be as its base. The project is developed in two levels and is envisioned as a family reunion space, with an open ground floor and 3 bedrooms on the first floor.

▼以斜坡顶部的平地作为新住宅的基地,the small terrace on top of the steep slope

▼外立面上开启多扇窗户,使建筑与环境相融,the openings on the facade aim to strengthen the relationship of the house with the plot and the forest

▼一系列露台,a series of small terraces

大面积的开窗将室外景观引入室内,使建筑与环境相融。二层在首层的基础之上旋转一定的角度而产生,形成了一系列天窗及露台,同时也为树冠的生长留出空间。建筑在材料的选择上体现了极简的风格,结构以及内饰统一使用木材。内墙覆盖原木饰面板;地面则铺设光面木地板,成为了窗外景色的反光镜。

The openings on the facade aim to strengthen the relationship of the house with the plot and the forest. The first floor rotates in relation to the ground floor defining a series of skylights and small terraces that leave space for the nearby tree crowns to get closer to the facade. The interior of the house is characterized by its great simplicity, and it is the structure itself that defines the main interior finishes, with raw wood for the walls and bright one on the floor, looking for the exterior to be part of the interior through the reflections.

▼楼层的旋转形成了一系列天窗,the rotation of the first floor defines a series of skylights

▼首层开放空间,an open ground floor

▼楼梯,staircase

▼内墙覆盖原木饰面板,地面则铺设光面木地板,raw wood for the walls and bright one on the floor

▼狭长的三角形天窗,triangular skylight

▼室内与室外相融,invite the view to the inside

从结构的角度来看,建筑为一个包裹着金属外表皮的木箱子,坐落在一个混凝土基座之上。叠层木板作为结构的主要材料,垂直放置可作承重墙,水平放置可用作楼板;墙体和楼板之间则由层压木梁作为连接。承重墙外表面覆盖10cm厚的保温材料,其间放置竖直的木条固定,外围由泰维克防水层包裹。木条同时也支撑着钢结构以及褶皱镀锌钢板表皮。

The house is a wooden box covered with a steel sheet placed on a simple concrete base. The structure of the project is composed by laminated timber panels. These panels are used as a load bearing wall when placed in vertical position and with a shallower section and the help of laminated fir beams, as the slab when placed in horizontal position. Regarding the cladding, the load bearing walls’ outer face is covered with 10cm insulation. Vertical wooden strips are placed in between the insulation slabs and the ensemble is covered with a tyvek sheet. The strips perform as the support for the omega steel sections that hold the galvanized waved steel plate that finishes the facade.

▼二层包含三个卧室,3 bedrooms on the first floor

▼厨房,kitchen

▼浴室,bathroom

▼极大程度地向环境借景,maximize the view from the environment

▼屋顶平台,roof terrace

▼一层平面,ground floor plan

▼二层平面,first floor plan

▼屋顶平面,roof plan

Location, Region/Country: La Floresta, Sant Cugat del Vallès, Barcelona
Architects: ARQUITECTURA-G Designed: 2016
Completed: 2018
Surface: 200m2
Structure consultant: Eskubi Turró Arquitectes SLP Technical architect: Vinclament, Xavier Badia
Photographer: ©José Hevia

More:ARQUITECTURA-G。更多关于: ARQUITECTURA-G on gooood.

Post a Comment