Share salon JAM by kfuna Architecture

Allows each worker to express their own unique individuality

Project Specs

Location:

感谢 kfuna Architecture 予 gooood 分享以下内容。更多关于: kfuna Architecture on gooood
Appreciation towards kfuna Architecture for providing the following description:

JAM共享美容沙龙位于日本大阪,业主是来自storage green label公司的长崎拓先生。近年来,日本对共享沙龙空间的需求逐渐增加,2019年的疫情对就业的影响也是造成这种趋势的原因之一。由于工作时间缩短等因素,越来越多的职员看到了自由职业的吸引力。为了应对变化的趋势,创造更加灵活的工作环境,JAM共享沙龙的概念应运而生,并于2020年建成。沙龙员工可以随时前来工作,工作时长也可以自行把握。

Share Salon JAM is a beauty salon located in Osaka. The client was Mr. TAKU NAGASAKI of storage green label. In recent years, the demand for shared salon spaces is gradually increasing in Japan as well. The impacts of the COVID-19 pandemic on employment are one of the reasons for this. Due to factors such as shortened operating hours, increasing numbers of workers see the appeal of working freelance. In response to this changing environment, Share Salon JAM was completed in 2020 as a space enabling salon staff to work whenever and for as long as they want.

▼项目概览,overall of the project ©TAKUMI OTA

设计理念围绕着“jam”展开,“jam”表达了不同的人聚在一起工作的状态。与其依靠沙龙的名声,成为一名普通的沙龙员工,JAM则是让每位员工都能表达出自己独特的个性,设计师将这种概念称为对“混合个性”的表达。

The design concept is around “jam.” This word expresses the meaning of different people working alongside each other. Instead of borrowing a salon name and working as employees, this facility allows each worker to express their own unique individuality, We express this concept as “intermixing individuality.”

▼共享空间与彩色的反光墙面,Shared space with coloured glowing wall ©TAKUMI OTA

▼等待区与反光墙面细部,detail of the waiting area and the glowing wall ©TAKUMI OTA

前部空间中反光墙面的颜色随角度的不同而变化,它代表了人们不同个性与看待事物不同的视角。材料与人一样,也有自己的特性,除了采用瓷砖与油漆外,一系列建筑基础结构中会使用的原始建筑材料也被应用在了私人空间中。这些原始的材料肌理通常会被饰面材料遮盖起来,而在本项目中它们则被暴露了出来,设计凸显了这些材料的价值,使其成为个性化的表达,传递出事物没有高低贵贱之分的美好价值观。

First, the color of the front glowing wall varies depending on the angle. It shows the individuality of human beings and different perspectives. Each person’s individuality is like a material (box). In addition to tiles and paint, the materials for the private rooms normally used for the base were also employed. By giving a flat value to these materials that are usually covered over immediately, the design achieves an expression of individuality free from any hierarchy of superiority and inferiority, which I think is a beautiful thing.

▼开放式理发区,open haircut space ©TAKUMI OTA

▼共享区中的洗发站台与理发区由反光墙面隔开,The shampooing stand in the shared area is separated from the hair cutting area by glowing walls ©TAKUMI OTA

▼由开放式理发区看半开放包间,viewing the semi-open private room from the open space ©TAKUMI OTA

▼暴露的混凝土材质成为个性化的表达,The exposed concrete becomes a personalized expression ©TAKUMI OTA

▼开放式理发区细部,details of the open space ©TAKUMI OTA

此外,沙龙内部的空间体块并不是完全对齐的,相邻房间之间会出现空间上的重叠。这种设置为空间赋予了一种变化的运动感。空间之间形成富有动感的交集,以相互帮助的方式表达了每种材料不同的个性,然而,这种空间形式并不是随机生成的,而是经过了精心的设计。交通流线的规划是设计至关重要的依据,旨在最大限度地利用空间。

Also, the shape of these boxes are not perfectly aligned, but instead allowed to overlap with other neighboring rooms. This gives the space a sense of varied movement. Although this expresses the forms of free individuality (materials) in a lively motion and through helping each other, the shape was not created by chance. This design was essential for allocating functional lines of movement to maximize utilization of the space.

▼半包间空间体量的重叠营造出动态感,The overlap of the volumes creates a dynamic feeling ©TAKUMI OTA

▼半开放式包间与走廊,semi-private room and the hallway ©TAKUMI OTA

▼半开放式包间内部,interior of the semi-private room ©TAKUMI OTA

沙龙中共有三种类型的房间可供选择,分别为包间、半包间和开放空间。洗发区与开放空间为整个沙龙的共享区域,因此,确保共享区域的使用时段不会重合则是设计中需要考虑的问题之一。为了减少与顾客不必要的接触,实现流畅的室内交通,当顾客在洗发的时候,他们的鞋子会被留在大厅之中,根据鞋子的位置,理发师可立即判断出每个洗发站是否正在使用。从社交距离的角度来看,这种方法以最小的空间发挥出了最大的功能。

There are three types of rooms to choose from. There are private rooms, semi-private rooms, and open space available. For these rooms, the shampoo stations are shared with the open space, so ensuring that the usage timing for these stations didn’t overlap was one issue to consider. As a means of reducing customer contact and achieving smooth movement, customers’ shoes alone are visible from the hall during shampooing. Stylists can also immediately tell whether each station is in use or not. From the perspective of social distancing as well, this approach provides maximum function with minimum space.

▼封闭式包间内部,interior of the private room ©TAKUMI OTA

▼洗发站台,shampooing stations ©TAKUMI OTA

▼灯光与材料细部,details of the lighting and materials ©TAKUMI OTA

▼入口与入口细部,entrance and details of the gate ©TAKUMI OTA

▼平面图,plan ©kfuna Architecture

Project name: Share salon JAM
Company name: kfuna.company.limited
Website: https://www.kfuna.com
Contact e-mail: info@kfuna.com
architect: FUMITAKA KAWANISHI
Location: Osaka ,JAPAN
Completion Year: Sep,2020
Total floor area: 99 m2
Client: TAKU NAGASAKI of storage green label
Construction: MASAYOSHI YAMAMOTO
Photo credits: TAKUMI OTA
Materials
Floor: Concrete
Wall: MDF (medium-density fiberboard), wood wool boards, lumber materials (wood groundwork), tile
Ceiling: Concrete
Lighting: LINE light
Furniture: Cutchair→BEAUTYGARAGE

More: kfuna Architecture    更多关于: kfuna Architecture on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment