Sequis Tower in Jakarta by KPF

Rethinking sustainable urbanism, the high-performance, mixed-use building provides optimal efficiency and performance, while prioritizing the pedestrian experience.

Project Specs

Design:
Location:

非常感谢 KPF 予gooood分享以下内容。 更多关于:KPF on gooood
Appreciation towards KPF for providing the following description:

位于雅加达的SequisTower是印度尼西亚首座获得LEED铂金级认证建筑之一,其设计荣获美国建筑师协会国际地区设计和可持续发展奖。

Sequis Tower in Jakarta, One of Indonesia’s First LEED Platinum Certified Buildings, Wins AIA International Region Awards for Design and Sustainability

▼项目概览,overview ©Mario Wibowo Photography

Kohn Pedersen Fox Associates(KPF)荣幸宣布今年早前开业的Sequis Tower获得了美国建筑师协会国际地区分会的两项荣誉。第一项设计奖表彰了该中心塔的高质量、高效率以及以人为本的设计。第二项是可持续发展奖,强调其作为印度尼西亚首批获得LEED铂金级认证的建筑之一的强大环保性能。

Kohn Pedersen Fox Associates (KPF) is pleased to announce that Sequis Tower, which opened earlier this year, has received two honors from the International Region component of the American Institute of Architects. The first, a Design Award, recognizes the tower’s high-quality, efficient, and human-focused design, while the second, a Sustainability Award, highlights its strong environmental performance as one of the first LEED Platinum buildings certified in Indonesia.

▼塔楼与场地,the Sequis Tower and the site © Tim Griffith

▼塔楼外观,view of the Sequis Tower ©Mario Wibowo Photography

Sequis Tower的设计从一个简单的直线形开始,我们将其变成了一系列的束状,通过调整高度巧妙地创造出一个景观露台。KPF设计负责人、美国建筑师协会会员Robert Whitlock表示:”该项目的设计灵感源自当地的榕树,并将其榕树形象中的元素与建筑理念进行了巧妙地融合。”

“The design for Sequis Tower starts with a simple rectilinear form, which we turned into a series of bundles, and adjusted their heights to create landscaped terraces,” said Robert Whitlock, FAIA, KPF Design Principal. “We used the Banyan tree as a metaphor for the tower, rising organically as a series of finely scaled elements.”

▼塔楼首层,view of the podium ©Mario Wibowo Photography

该塔的形式和体量有别于雅加达传统的全玻璃直线式办公楼。该塔由四组配套向外翻曲的”超级管状空间”组成,相互嵌套和补充。这种地层不仅增加了了视觉上的吸引力,还巧妙增加了不容楼层面积上的灵活性,从而在创造了了与众不同的办公性能的基础上,并在这一活跃地震带上方提供了稳定的结构。在塔楼的顶部,管状空间呈现出高低错落的感官效果。因此错开的空间叠加设计使得该塔拥有一个可供俯瞰城市的空中花园。在综合体的下半部分的设计中,建筑的体积逐渐增大且向外延伸以供支持起大空间的办公层且完美的增加了动线的灵活性和富裕性。

The form and massing of the tower stands apart from Jakarta’s conventional all-glass rectilinear office building. The tower consists of four bundled and deflected “super-tubes,” nested and offset from one another. This formation not only creates visual interest; it also generates a range of floorplates resulting in unique office types, and provides greater structural stability in an active seismic zone. At the top of the tower, the tubes vary in height to form multiple grand sky-gardens overlooking the city, while at the podium, they extend outward to support larger office floors and increase pedestrian porosity through the site.

▼体量动线,the shape extending outward at the podium ©Mario Wibowo Photography

▼建筑表皮,design of the wall surface ©Mario Wibowo Photography

通过对环境和场地限制的仔细分析,该项目的设计初衷以及优化效率和性能的目标进而之推动了该建筑的设计策略。该大厦的设计将雅加达的标准规划模式取而代之,否定了由交通和停车场来串联其人行动线,设计更偏向于强调地面行人体验。通过将交通路网转换到地下及架空停车,平面将被用于增加绿化面积以及行行人路网规划。

Careful analysis of the context and site constraints as well as the goal to optimize efficiency and performance drove the larger design strategy of the building. In contrast to the standard planning model in Jakarta, for which traffic and parking govern pedestrian connectivity, the tower design addresses the importance of the ground-level pedestrian experience. By pulling on-site traffic circulation below grade and elevating parking, the design frees up the ground plane for green area and pedestrian movement.

▼首层城市界面,the public spaces on the ground floor ©Mario Wibowo Photography

▼入口空间,the entrance ©Mario Wibowo Photography

悬架在地面人行道上的裙房设计,创建出更加生动的塔楼底部空间,并且有趣的形成了一个户外公共空间并使其免受赤道强烈的阳光和季节性雨水的影响。屋顶与内部公共空间相连,形成一个空中公园且扩大了公共、城市领域。

Cantilevered over the pedestrian path at grade, a hovering podium creates a more engaged experience at the tower’s base and forms an outdoor public room shielded from the intense equatorial sun and seasonal rain. The roof of the podium also connects to inner public spaces to form an elevated park that expands the public, urban realm.

▼空中公园,the elevated park ©Mario Wibowo Photography

▼屋顶空间扩大公共、城市领域,the park expanding the public, urban realm ©Mario Wibowo Photography

此建筑为该地区设想了一个新的城市战略, KPF设计负责人美国建筑师协会会员Jeffrey Kenoff表示,在地面上看,该项目将目前分离的相邻街区重新整合成一条蜿蜒的人行横道带。在其体量上,四组融合的管状空间的变形不仅在结构上加固了建筑本身,且增加了整个塔楼的规划的灵活性。该项目底部的空间为大面积的公共设施而顶部则被设计为空中花园。幕墙的鳍状面板的密度随着建筑高度的上升而奇妙增加,在减少太阳辐射热的同时让参观者赏心悦目。”

“The building envisions a new urban strategy for the district,” said Jeffrey Kenoff, AIA, KPF Design Principal. “At the ground, the project reunites the currently separated adjacent blocks into a sinuous strip of pedestrian connectivity. In its massing, the distortion of the four bundled tubes yields not only a structural significance but also increases programming opportunities throughout the tower, allowing for large floor plates with public amenities at the base and sky gardens toward the top. The tower wall has a fin density which uniquely increases as it rises, allowing for views while reducing the solar heat gain.”

▼室内公共空间,the indoor public spaces ©Mario Wibowo Photography

Sequis Tower整合了各种可持续发展的设计策略,比LEED基础标准进一步优化了36%。其高效的建筑系统以及排列在塔楼上渐变的鳍状面板通过最大限度地减少消耗和解决太阳辐射问题并且创造了一个节能的塔楼,于此同时在建筑中使用的本地来源和可回收材料减少了塔楼中的内部能耗。

Sequis Tower integrates a variety of sustainable design strategies to perform 36% better than the LEED baseline. High-efficiency building systems, coupled with a gradated array of fins on the tower’s facade, create an energy efficient tower by minimizing consumption and addressing solar radiation, while locally-sourced and recycled materials used in construction reduce the amount of embedded energy in the tower.

▼表皮生态策略,the wall analysis © KPF

KPF管理负责人、美国建筑师协会会员Peter Gross介绍道这座塔楼最大的优势之一就是其对环境响应力,为此我们很高兴该建筑是印度尼西亚首批LEED铂金认证项目之一。这也更加反映了KPF对全球可持续发展的承诺。

“One of the tower’s greatest strengths is its environmental responsiveness, and we’re very pleased that the building is one of the first LEED Platinum certified projects in Indonesia,” said Peter Gross, AIA, KPF Managing Principal. “This is reflective of KPF’s commitment to sustainable development throughout the world.”

▼生态策略,sustainability © KPF

这座占地150万平方英尺、高39层的塔楼位于雅加达苏迪尔曼中央商务区,该项目中囊括了多种业态例如办公空间,医疗设施,以及临街店面和餐厅。

The 1.5 million-square foot, 39-story tower is located in Jakarta’s Sudirman central business district, and is comprised of a variety of programs, including office space and healthcare facilities, as well as street-level shopfronts and restaurants.

▼夜景,塔楼底部,night view, the podium of the tower © Mario Wibowo Photography

▼夜景,临街店面与餐厅,night view, the street-level shopfronts and restaurants © Mario Wibowo Photography

▼夜景,塔楼与周边环境,night view, the tower and the surroundings © Mario Wibowo Photography

▼场地与入口平面,site and access© KPF

▼平面图,plans © KPF

More: KPF。 更多关于:KPF on gooood

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment