Self Service Laundry by stu.dere + Civiurban

Bringing the memory of traditional community washers back

Project Specs

Design:
Location:

感谢 stu.dere 将项目授权gooood发行。
Appreciation towards stu.dere for providing the following description:

该项目的客户提出了一项具有挑战性的要求:打造自助式的洗衣空间,同时提供个性化的衣物处理服务。设计旨在营造一个气氛和谐的空间,让顾客们可以在等待衣物洗好和烘干的过程中充分地放松和休息。

设计在兼顾传统和现代的基础上强调了自然元素,其目的是创造一种具新颖的、能够反映社会发展的环境,在提供符合当下需求的解决方案的同时,唤回人们对传统社区洗衣房的记忆。

The Self Service Laundry project comes as a need to address to a challenging costumer request, who wanted a laundromat space and, at the same time, wanted to offer a personalized service for the treatment of clothes. This space is intended to be a harmonious space which provides a lounge area for people to have a comfortable space while waiting for the washing and drying equipment to finish.

For the development of the project concept the duality between traditional and modern was taken into account, with emphasis on nature. The purpose was to create a modern and innovative environment, reflecting the evolution of a society that seeks practical solutions for the management of it’s day to day, while still bringing the memory of traditional community washers back.

▼项目概览,overall view ©Ivo Tavares Studio

▼等待和休息空间,lounge area for waiting and seating ©Ivo Tavares Studio

项目占据了两个商店的空间,分为自助洗衣区和定制服务区两个部分,并通过金属格栅门实现物理上的分隔。墙上的绿色瓷砖与格栅对齐,使人回想起到旧时的洗衣房设计,以及那些与储水有关的社会记忆。地面以超细水泥铺设,一方面呼应了整体空间的设计语言,另一方面则能够适应较大的人流量、提供良好的防水性、密实性以及维护上的便利性。

▼金属格栅门实现物理上的分隔,the physical barrier achieved through “metallic checkered gate” ©Ivo Tavares Studio

▼墙上的绿色瓷砖与格栅对齐,the “metallic checkered gate” align with the ceramic metric on the surrounding walls ©Ivo Tavares Studio

▼工作台,worktable ©Ivo Tavares Studio

▼空间细部,detailed view ©Ivo Tavares Studio

The space that comes out of the merger of two stores, was divided into a self service area and a specialized service area, which will have a lower Schedule and therefore, serves as the physical barrier achieved through “metallic checkered gate” , that align with the ceramic metric on the surrounding walls. The green colored ceramics were chosen as an allusion to the ceramic used in old washings, to recover the memories of those places that remind us of the social aspects that came with collecting water. The floor is built in microcement which, in addition to using current aesthetics solutions is suitable for areas with high traffic for people, as well as a good option for being totally waterproof, without joints or sealers, facilitating its maintenance.

▼定制服务区,the specialized service area ©Ivo Tavares Studio

 

悬挂的植物与轻盈而通透的空间形成对比,为空间赋予了显著的自然元素。植物下方摆放着大理石材质的服装工作台,令人联想到旧时用于敲击衣物的石板。

With the use of suspended plants, it is intended to emphasize the nature though the lightness and freshness of the space while you are using it. Under the plants we find a marble clothing worktable to takes us back to those old stone tanks that serve to beat a garment.

▼悬挂的植物和大理石工作台,the marble clothing worktable under the plants ©Ivo Tavares Studio

▼材质细节,materials ©Ivo Tavares Studio

▼从室外望向休息区,view to the lounge from outside ©Ivo Tavares Studio

▼工作台轴测图,work table axon ©stu.dere

▼平面图,floor plan ©stu.dere

▼剖面图,section ©stu.dere

Project name: Self Service Laundry 

Office: stu.dere + Civiurban 

Architects: Ulisses Costa
Website: studere.pt
Mail: oficina@studere.pt
Facebook: https://www.facebook.com/stu.dere.oficina
I
nstagram: https://www.instagram.com/stu.dere
Location: Vila Meã – Amarante
Conclusion year: 2019
Build Area (m2): 200 m2
Client: Jul & Kim – Actividades Imobiliárias
Photographer: Ivo Tavares Studio
Website from the photographer: www.ivotavares.net 

Facebook: www.facebook.com/ivotavaresstudio 

Instagram: www.instagram.com/ivotavaresstudio
List of Manufacturers
1. ALELUIA CERÂMICAS – Indoor ceramic tiles “Urban Atelier”, Handmade finishing 10×10;
2. TROMILUX – Ceiling lighting
3. FLOS – Wall lighting “Glo-Ball”
3. Microcement – Microcement floors, Natural finish;

More:stu.dere

版权️©谷德设计网gooood.cn,禁止以gooood编辑版本进行任何形式转载Copyright©gooood
Click to contact with the designer/author

Post a Comment